Σε ηλικία 63 ετών έφυγε από την ζωή χθες, Τετάρτη, ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός Λευτέρης Δανίκας, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρούνταν από σοβαρά προβλήματα υγείας.

Γνωστές ταινίες του Λευτέρη Δανίκα είναι οι μικρού μήκους βραβευμένες «Ανατολικά της Εδέν» του 1985 και «Ο Τελευταίος Ταμπάκος» του 2001.

Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών αποχαιρέτησε τον Λευτέρη Δανίκα με την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών αποχαιρετά τον σκηνοθέτη, σεναριογράφο, παραγωγό και αγαπημένο μέλος της, Λευτέρη Δανίκα. Ο Λευτέρης παρέμεινε πάντα ένας σπουδαίος και μοναδικός καλλιτέχνης, που άφησε πίσω του ένα απόλυτο προσωπικό στίγμα. Το ποικίλο έργο του θα προβάλλει πάντα ζωντανό το πορτραίτο ενός πραγματικά γνήσιου δημιουργού, με έντονη σε όλους μας την μνήμη του στις διαδρομές της ζωής και της Τέχνης του. Έδειξε σε όλους μας ότι για να γίνεις καλλιτέχνης πρέπει να ζεις σαν καλλιτέχνης, να γίνεις ο ίδιος έργο τέχνης, πράγμα που τήρησε και διατήρησε μέχρι το τέλος χωρίς να φοβάται κανένα τίμημα».

Η σκηνοθέτρια Ελένη Αλεξανδράκη γνωστοποίησε, μέσω ανάρτησή της στο Facebook, τα παρακάτω:

«Σήμερα (σ.σ. χθες) έφυγε από την ζωή ο Λευτέρης Δανίκας. Εδώ και μερικά χρόνια είχε σοβαρά προβλήματα υγείας. Ο Λευτέρης είχε σκηνοθετήσει ταινίες, είχε γράψει σενάρια και δούλευε στην παραγωγή ταινιών συναδέλφων του.

Ήταν ένας άνθρωπος που αγαπούσε το γέλιο και γέλαγε πολύ. Ακόμα και κατά την διάρκεια της αρρώστιας του χαιρόταν να γελάει. Τώρα θα ξεκουραστεί…

Την Παρασκευή στις 11.00 θα γίνει η καύση του στο Αποτεφρωτήριο της Ριτσώνας. Η στάχτη του θα μεταφερθεί στην Αμαλιάδα.

Η φωτογραφία αυτή τραβήχτηκε πριν από χρόνια στο Παρίσι από την φίλη του Νέλλυ Τραγουστή.

Στο πλευρό του στάθηκε ως την τελευταία στιγμή ο αδελφός του, δημοσιογράφος Δημήτρης Δανίκας.

Ο Λ. Δανίκας γεννήθηκε το 1958 στην Αμαλιάδα του Νομού Ηλείας.

Το 1979 έφυγε για το Παρίσι όπου έκανε σπουδές στο εκεί Εργαστήριο Εθνογραφικού Κινηματογράφου, κάτω από τη διεύθυνση του Jean Rouche (1981, eleve titulaire της E.P.H.E.)».

Σήμερα έφυγε από την ζωή ο Λευτέρης Δανίκας. Εδώ και μερικά χρόνια είχε σοβαρά προβλήματα υγείας. Ο Λευτέρης είχε…

Posted by Eleni Alexandrakis on Wednesday, July 28, 2021