Στην πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας αναφέρθηκε ο Νίκος Τζανάκης, μέσω τηλεοπτικής του παρέμβασης. Μάλιστα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης στάθηκε στην κατάσταση στην Κάλυμνο, την οποία μόνο με ευχάριστες «νότες» δεν περιέγραψε.

Συγκεκριμένα, μέσω της πρωινής ενημερωτικής εκπομπής του ΑΝΤ1 αρχικά είπε: «τα πράγματα εξελίσσονται περίπου ομαλά, αν εξαιρέσουμε ένα μικρό σοκ από το Πάσχα» και πρόσθεσε ότι «έχουμε μείωση 35% στα κρούσματα». Παράλληλα, σημείωσε ότι «έχουμε σημαντική μείωση στους διασωληνωμένους αλλά και στους νοσηλευόμενους».

Για την Κάλυμνο ο κ. Τζανάκης υπογράμμισε ότι «βρίσκεται στο χειρότερο σημείο από την αρχή του πανδημικού κύματος» και υπογράμμισε ότι «εάν όλη η χώρα είχε το ιικό φορτίο που έχει αυτή την στιγμή η Κάλυμνος θα μετράγαμε 11.000 κρούσματα ημερησίως». Ωστόσο, ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες τα κρούσματα στο νησί παρουσιάζουν «ραγδαία μείωση». Όπως χαρακτηριστικά τόνισε: «Επιτέλους εφαρμόστηκαν τα μέτρα».

Επίσης, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας, σημειώνοντας ότι «οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων θα τηρήσουν τους κανόνες, δεν θα είναι αρνητική η μεγάλη εικόνα αν τηρήσουμε τα μέτρα».

Όμως, τόνισε ότι «υπάρχουν περιοχές που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης, όπως στην Αιτωλοακαρνανία, όπου τις ημέρες του Πάσχα υπήρχε μεγάλη άνοδος στα κρούσματα» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να δούμε στην επαρχία τι ρόλο έπαιξαν οι θρησκευτικές τελετές», όπου μαζεύτηκε κόσμος.

«Ο καπνός που εισπνεύσαμε είναι πολύ κακός»

Στην αρχική του τοποθέτηση ο κ. Τζανάκης αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις στην υγεία από τον καπνό, που έφτασε στην Αθήνα, λόγω της φωτιάς που μαίνεται στο Αλεποχώρι και στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως είπε «ο καπνός που εισπνεύσαμε είναι πολύ κακός», ιδιαίτερα για ανθρώπους με αναπνευστικά προβλήματα. Κάποιοι μπορεί να οδηγηθούν στο νοσοκομείο. Ωστόσο, η εισπνοή του καπνού είναι κακό και για τους υγιείς στους οποίους μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα, αν αθλούνται και μένουν για πολύ ώρα έξω.

«Καλό θα είναι να μένουμε μέσα στο σπίτι», είπε και πρόσθεσε ότι οι μάσκες του κορονοϊού προστατεύουν ως ένα σημείο. Ο καθηγητής συνέστησε στους πολίτες «όχι άθληση» και «να μένουν στο σπίτι όσοι έχουν χρόνια προβλήματα».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.