Στην κατάρτιση του «οδικού χάρτη» για την οριστική απαλλαγή από το lockdown είναι στραμμένο το κυβερνητικό επιτελείο αλλά και οι ειδικοί, οι οποίοι μελετούν διεξοδικά τα επιδημιολογικά στοιχεία για να εισηγηθούν στην κυβέρνηση πώς η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει με ασφάλεια και χωρίς πισωγυρίσματα, τα οποία θα ήταν καταστροφικά σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Επόμενο βήμα αποτελεί η άρση των απαγορεύσεων στις διαδημοτικές μετακινήσεις, η οποία θα γίνει την προσεχή Δευτέρα στις 3 Μαΐου μαζί με το άνοιγμα της εστίασης αποκλειστικά σε εξωτερικούς χώρους, ενώ σε 17 ημέρες, δηλαδή στις 15 Μαΐου αναμένεται μαζί με το άνοιγμα του τουρισμού να απελευθερωθούν πλήρως οι μετακινήσεις.

Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει και για την κατάργηση της αποστολής SMS για τις μετακινήσεις, δεδομένου ότι βαδίζουμε σε πλήρες άνοιγμα των δραστηριοτήτων και συνεπώς δεν θα έχει λόγο ύπαρξης.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, σημείωσε ότι μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου θα καταργηθούν τα sms στο 13033, ενώ ως το τέλος του μήνα όλος ο ενήλικος πληθυσμός της χώρας θα έχει δυνατότητα να εμβολιάζεται. Από την πλευρά του, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, τόνισε πως με δεδομένο ότι από την προσεχή Δευτέρα ανοίγει η εστίαση, για την οποία δεν θα χρειάζονται sms, είμαστε πλέον πολύ κοντά στο να αποτελέσουν παρελθόν. Όπως είπε, οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν από τους αρμόδιους τις επόμενες μέρες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες είναι πιθανό σχετικές ανακοινώσεις να γίνουν και σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι η εστίαση ανοίγει από την προσεχή Δευτέρα 3 Μαΐου:

  • με υποχρεωτική πραγματοποίηση self test δυο φορές την εβδομάδα για όλο το προσωπικό των επιχειρήσεων εστίασης,
  • με την παρουσία μόνο καθήμενων σε εξωτερικούς και
  • με αναλογία έξι άτομα ανά τραπέζι

Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις εστίασης θα μπορούν να παραμένουν ανοιχτές έως τις 11 το βράδυ με εξαίρεση τη διανομή.

Επαναλειτουργούν και τα καφέ – μπαρ

Μέχρι αύριο Μ. Πέμπτη αναμένεται να εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση στην οποία θα συμπεριλαμβάνεται και το άνοιγμα των καφέ – μπαρ, τα οποία διαθέτουν εξωτερικούς χώρους και οι πελάτες θα πρέπει υποχρεωτικά να κάθονται σε τραπέζι. Πρόκειται για τις επιχειρήσεις με κύριο κωδικό αριθμό δραστηριότητας (ΚΑΔ) 56.30.10.04, οι οποίες δεν είχαν συμπεριληφθεί στην προηγούμενη απόφαση, προκαλώντας αντιδράσεις και εγείροντας ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού. Στην ίδια ΚΥΑ θα υπάρξει διευκρίνιση για τη λειτουργία των καταστημάτων και σε ημιυπαίθριους χώρους, αρκεί αυτοί να είναι ανοικτοί και όχι σε κλειστό χώρο χωρίς τζάμια, όπως είχε ισχύσει πέρυσι.

«Γκάζι» στο εμβολιαστικό πρόγραμμα

Ανεβάζει στροφές το σχέδιο «Ελευθερία» για τον μαζικό εμβολιασμό των πολιτών. Η κυβέρνηση δίνει μεγάλο βάρος στους νέους, καθώς μετά την ηλικιακή κατηγορία των 30-39, ανοίγει αύριο Μεγάλη Πέμπτη και η πλατφόρμα για τους 40-44. Παράλληλα, το προσεχές διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν και κατ’ οίκον εμβολιασμοί για την ηλικιακή ομάδα 80-89. Πρόκειται για μια ειδική κατηγορία συνανθρώπων μας που για λόγους υγείας δεν μπορούν να μεταφερθούν σε εμβολιαστικό κέντρο και πρέπει να διευκολυνθεί ο εμβολιασμός τους.

Στα «σκαριά» η δυνατότητα β’ δόσης στο εξοχικό

Τέλος, η κυβέρνηση επεξεργάζεται ήδη σχέδιο, προκειμένου όσοι το επιθυμούν και με δεδομένο ότι από τις 15 Μαΐου θα απελευθερωθούν και οι υπερτοπικές μετακινήσεις, ακόμη κι αν έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου, να μπορούν να αλλάξουν το ραντεβού τους για τη δεύτερη δόση και να κλείσουν ραντεβού σε όποια πόλη ή περιοχή επιθυμούν. Συνεπώς οι πολίτες με αυτό τον τρόπο θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν στην περιοχή της εξοχικής τους κατοικίας.