Το πρώτο βήμα για πιλοτικό άνοιγμα της τουριστικής αγοράς κάνει αύριο η χώρα μας σε μία δύσκολη υγειονομικά περίοδο που απαιτεί προσεκτικές κινήσεις για να εμπεδωθούν οι συνθήκες που θα μετατρέψουν τη χώρα μας σε ελκυστικό και ασφαλή τουριστικό προορισμό.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Πρόκειται για ένα μίνι crash test, καθώς αίρονται οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί καραντίνας για ταξιδιώτες που προέρχονται πάνω  από 30 έθνη, εφόσον έχουν εμβολιαστεί ή διαθέτουν αρνητικά τεστ για Covid-19. Παράλληλα, εννέα αεροδρόμια ανοίγουν τις πύλες τους και δύο συνοριακοί σταθμοί. Πρόκειται για μία μεταβατική περίοδο 25 ημερών, η οποία θα επιτρέψει στους εμπλεκόμενους με τον τουρισμό παράγοντες να διορθώσουν πιθανές αστοχίες, μελετώντας τις προθέσεις των ταξιδιωτών με ορίζοντα το επίσημο τουριστικό άνοιγμα της χώρας που έχει οριοθετηθεί για τις 14 Μαΐου.

Με ποιους όρους ανοίγει τα σύνορα η Ελλάδα

Από την επόμενη εβδομάδα, επιβάτες από τα 27 κράτη της ΕΕ, καθώς και από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Σερβία, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θα μπορούν να πετούν σε αεροδρόμια σε δημοφιλείς προορισμούς χωρίς να χρειάζεται να παραμείνουν σε καραντίνα κατά την άφιξή τους υπό την προϋπόθεση ότι θα διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ για Covid εντός 72 ωρών πριν την άφιξή τους στη χώρα μας.

«Φλερτ» με τους Ρώσους τουρίστες

Πέρα από το πιλοτικό άνοιγμα, το υπουργείο Τουρισμού συνεχίζει τις διμερείς επαφές με πιο πρόσφατο σταθμό τη Ρωσία. Κατά την συνάντηση του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη με την επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Τουρισμού της Ρωσίας,  Zarina Valeriyevna Doguzova αλλά και σημαντικούς παράγοντες του τουριστικού κλάδου, επισημάνθηκε ότι «η Ρωσία είναι μία από τις χώρες από τις οποίες οι πολίτες της θα μπορούν να μας επισκέπτονται χωρίς περιορισμούς αν είναι εμβολιασμένοι – ακόμα κι αν έχουν εμβολιαστεί με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, ή έχουν νοσήσει και έχουν αντισώματα ή φέρουν αρνητικό τεστ το οποίο έχει πραγματοποιηθεί πριν από τη άφιξή τους στη χώρα μας.

«Υβριδική» τουριστική χρονιά το 2021

Απαιτείται ρεαλισμός στις προβλέψεις για τον τουρισμό, αφού το 2021 αποτελεί μια χρονιά «υβριδική» όπως την χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος μιλώντας στην εκδήλωση «Τάσεις και προοπτικές στην ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομία» που διοργάνωσε ο η Παγκόσμια Τράπεζα και το IOBE. O ίδιος τοποθέτησε τον πήχη στο 40-50% των εσόδων του 2019, δηλαδή μεταξύ 7,5 και 9 δισ. ευρώ. Όπως τόνισε τα ισχύοντα δεδομένα μας φέρνουν πιο κοντά στα 7,5 δισ., αλλά οι εξελίξεις είναι δυναμικές και δεν αποκλείουν το καλό σενάριο. Συμπλήρωσε δε ότι, η πανδημία κατέστησε σαφές, ότι η επόμενη μέρα του κλάδου απαιτεί ποιοτική αλλαγή και αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.