Από την Ευρωπαϊκή Ένωση περνά το μέλλον των Βαλκανίων και της Τουρκίας, σημειώνει σε δηλώσεις του στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας. «Λογική» χαρακτηρίζει ο κ. Δρούτσας τη στάση της Τουρκίας: «Ελλείψει θετικού μηνύματος από την ΕΕ, εξετάζει άλλες εναλλακτικές λύσεις. Αλλά, δεν είμαι πεπεισμένος ότι για την Άγκυρα υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση από την Ευρώπη», λέει, υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι «δεν θα υπάρξει πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία, όσο δεν θα έχει διευθετηθεί το πρόβλημα της Κύπρου».

Μια «κυπριακή λύση», η οποία δηλαδή θα έχει εκπονηθεί «χωρίς πίεση από το εξωτερικό» και ο συνυπολογισμός του κοινοτικού κεκτημένου είναι, σύμφωνα με τον Έλληνα αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, τα δύο απαραίτητα συστατικά μιας λύσης μέσω διαπραγματεύσεων.

«Το κλειδί του προβλήματος βρίσκεται στην Τουρκία», προσθέτει, καλώντας την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη βόρεια Κύπρο, σε μία [χειροπιαστή κίνηση η οποία θα δημιουργούσε ατμόσφαιρα αμοιβαίας εμπιστοσύνης».

Προτεραιότητα της Ελλάδας παραμένει η περιοχή των Βαλκανίων. Η «Ατζέντα 2014», την οποία υποστηρίζει η Αθήνα, προτείνει την ένταξη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, διαδικασία χάρη στην οποία «οι απειλές σύρραξης στην περιοχή θα περιορίζονταν ευκολότερα», κυρίως στο Κόσοβο και την ΠΓΔΜ, προσθέτει.