Στο φως δύο καρυάτιδες από τον τύμβο Καστά

Τα νέα ευρήματα της Αμφίπολης – Δείτε τις φωτογραφίες


ΕΛΛΑΔΑ
12:17
07/09/2014
Στο φως δύο καρυάτιδες από τον τύμβο Καστά
18
loading

Δύο εξαιρετικής τέχνης καρυάτιδες, από θασίτικο μάρμαρο συμφυείς με πεσσό, διατομής 0,20Χ0,60μ., αποκαλύφθηκαν κατά τη χθεσινή (Σάββατο, 6 Σεπτεμβρίου) ημέρα των αρχαιολογικών εργασιών στον τύμβο Καστά της Αρχαίας Αμφίπολης, γεγονός που -κατά τους ειδικούς- συνηγορεί στην άποψη ότι πρόκειται για εξέχον μνημείο ιδιαίτερης σπουδαιότητας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, «το πρόσωπο της δυτικής καρυάτιδας σώζεται σχεδόν ακέραιο, ενώ από την ανατολική λείπει. Οι καρυάτιδες έχουν πλούσιους βοστρύχους, που καλύπτουν τους ώμους τους, φέρουν ενώτια, και φορούν χειριδωτό χιτώνα. Το δεξί χέρι της μιας και το αριστερό της άλλης ήταν προτεταμμένα, ώστε με την κίνηση τους να αποτρέπουν συμβολικά εκείνους, οι οποίοι θα επιχειρούσαν την είσοδο στον τάφο και ήταν ένθετα. Ακολουθείται, δηλαδή, η ίδια τεχνική, όπως στις κεφαλές και στα φτερά των Σφιγγών. Οι μορφές, επί των οποίων σώζονται ίχνη κόκκινου και μπλε χρώματος, παραπέμπουν στον τύπο της Κόρης. Ανάμεσα στα αμμώδη χώματα βρέθηκαν θραύσματα των γλυπτών, όπως τμήμα παλάμης και μικρότερα θραύσματα από τα δάκτυλά τους. Η διάταξη της δεύτερης εισόδου με τις καρυάτιδες αποτελεί σημαντικό εύρημα, το οποίο συνηγορεί στην άποψη ότι πρόκειται για εξέχον μνημείο, ιδιαίτερης σπουδαιότητας».

Στο ενημερωτικό δελτίο του υπουργείου Πολιτισμού σχετικά με την εξέλιξη των εργασιών στον τύμβο της Αρχαίας Αμφίπολης, που δόθηκε πριν από λίγο στη δημοσιότητα, αναφέρεται ότι την Πέμπτη, 4 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στον εργοταξιακό χώρο Καστά ευρεία σύσκεψη υπό τη γγ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, με την διεπιστημονική ομάδα, επικεφαλής της οποίας είναι η Κ. Περιστέρη και τη συμμετοχή στελεχών της Διεύθυνσης Αρχαίων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ.

Στη σύσκεψη έγινε συνολική εκτίμηση των μέτρων, που έχουν ληφθεί για την προστασία του μνημείου, μετά και την καταρρακτώδη βροχή του προηγούμενου 24ωρου, τα οποία και κρίθηκαν απολύτως ικανοποιητικά. Παράλληλα, συνεχίστηκαν τα έργα υποστήλωσης και αντιστήριξης των δομικών στοιχείων στο εσωτερικό του μνημείου, προκειμένου να εξελιχθούν, με ασφαλή τρόπο οι ανασκαφικές εργασίες.

«Την Παρασκευή, 5 Σεπτεμβρίου, απομακρύνθηκαν τα χώματα, πίσω από τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο, προκειμένου να εξισορροπηθούν οι γεωστατικές ωθήσεις των γαιών μεταξύ των δύο χώρων. Με την αφαίρεση των χωμάτων αποκαλύφθηκε, σε απόσταση 2 περίπου μέτρων από τη θόλο και 4,5 μέτρων, περίπου, από το δάπεδο, μαρμάρινη ορθογώνια πλάκα, μήκους 4.2μ, πλάτους 1μ. και πάχους 0.21μ, σε άριστη κατάσταση. Εδράζεται οριακά σε πώρινο λίθο του τρίτου διαφραγματικού τοίχου και στο ανώτερο τμήμα ορθομαρμάρωσης, το οποίο φέρει κυμάτιο. Στο κάτω μέρος της πλάκας υπάρχει γραπτός διάκοσμος σε γαλάζιο, κόκκινο και κίτρινο χρώμα, όπου παριστάνονται φατνώματα με ρόδακα στο κέντρο. Πρόκειται για τμήμα της οροφής του συγκεκριμένου χώρου.

Στον ίδιο χώρο, που δημιουργείται μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου διαφραγματικού τοίχου, διαπιστώθηκε σημαντική απομείωση διατομής των θολιτών, σε τμήματα τόσο του δυτικού, όσο του ανατολικού τμήματος της θόλου. Αντιστηρίχθηκε η στέψη της θόλου, με την τοποθέτηση ξύλινων δοκών σε επαφή με αφρώδες υπόστρωμα και κατακόρυφη υποστύλωση.

Έγιναν εργασίες αντιστήριξης και του δεύτερου διαφραγματικού τοίχου, το οποίο φέρει επιστύλιο και γείσο, με ξύλινο πλαίσιο και εγκάρσια στηρίγματα από μεταλλικές σωληνωτές δοκούς. Επιπλέον, αποκαλύφθηκαν οι συνθήκες έδρασης του επιστυλίου. Διαπιστώθηκε ότι η κατακόρυφη ρωγμή του επιστυλίου εκτείνεται σε όλο το ύψος του και είναι διαμπερής. Στον χώρο μπροστά από το επιστύλιο τοποθετήθηκε τριγωνικό μεταλλικό πλαίσιο, παράλληλα με την νότια πλευρά του. Το επιστύλιο αντιστηρίχθηκε με τέσσερα πλάγια στηρίγματα, τα οποία εδράζονται στο μεταλλικό πλαίσιο» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου και προστίθεται:

«Το Σάββατο, 6 Σεπτεμβρίου, η αφαίρεση του χώματος μπροστά από το επιστύλιο, επέτρεψε την σοβαρή ενίσχυση της υποστύλωσης του θραυσμένου τμήματος του, με κατακόρυφες σωληνωτές δοκούς, σε ξύλινη επαφή.

Με την αφαίρεση των αμμωδών χωμάτων, στον χώρο μπροστά από τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο, αποκαλύφθηκαν κάτω από το μαρμάρινο επιστύλιο, ανάμεσα στις, επίσης, μαρμάρινες παραστάδες, δύο εξαιρετικής τέχνης καρυάτιδες, από θασίτικο μάρμαρο συμφυείς με πεσσό, διατομής 0,20Χ0,60 μ.

Το πρόσωπο της δυτικής καρυάτιδας σώζεται σχεδόν ακέραιο, ενώ από την ανατολική λείπει. Οι καρυάτιδες έχουν πλούσιους βοστρύχους, που καλύπτουν τους ώμους τους, φέρουν ενώτια, και φορούν χειριδωτό χιτώνα. Το δεξί χέρι της μιας και το αριστερό της άλλης ήταν προτεταμμένα, ώστε με την κίνηση τους να αποτρέπουν συμβολικά εκείνους οι οποίοι θα επιχειρούσαν την είσοδο στον τάφο και ήταν ένθετα. Ακολουθείται, δηλαδή, η ίδια τεχνική, όπως στις κεφαλές και στα φτερά των Σφιγγών. Οι μορφές, επί των οποίων σώζονται ίχνη κόκκινου και μπλε χρώματος, παραπέμπουν στον τύπο της Κόρης. Ανάμεσα στα αμμώδη χώματα βρέθηκαν θραύσματα των γλυπτών, όπως τμήμα παλάμης και μικρότερα θραύσματα από τα δάκτυλά τους. Η διάταξη της δεύτερης εισόδου με τις καρυάτιδες αποτελεί σημαντικό εύρημα, το οποίο συνηγορεί στην άποψη ότι πρόκειται για εξέχον μνημείο, ιδιαίτερης σπουδαιότητας.

Μπροστά από τις καρυάτιδες, και από το ύψος της μέσης τους και κάτω, αποκαλύπτεται τοίχος σφράγισης από πωρόλιθους σε όλο το πλάτος των 4,5μ. Πρόκειται για δεύτερο τοίχο σφράγισης, που ακολουθεί την ίδια τεχνική, όπως και στην πρόσοψη του ταφικού μνημείου. Είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό της προσπάθειας των κατασκευαστών για την αποτροπή εισόδου στο μνημείο».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

18
σχόλια
 1. avatar Λογικος

  Σκαψε σκαψε θα φτασετε στην κινα

 2. avatar totos

  εκει που θα γινει χαμοσ είναι που θα βρουνε τον ΔΙΑ

 3. avatar Thanatos

  στα τριαντα της μια γυναικα οφειλει να διαλεξει αναμεσα στο προσωπο της και τον πισινό της ελεγε η περιφημη coco chanel θεός σχωρεστην.......
  εγω παλι δε ξερω....
  εγω ειμαι απο χωριό.... και ψηφιζω ψευταντωνη.

 4. avatar kalliatakis

  μην τσακωνεστε ειναι προσ πωληση

 5. avatar nik

  εχει αιγυπτιακες επιρροες παντως. ισως ηταν θαμμενος καποιος απο τους Πτολεμαιους...ποιος ξερει!

 6. avatar ΠΟΛΙΤΗΣ

  Είναι πασιφανές ότι ο τάφος συλλήθηκε. Κατά την γνώμη μου έχει συλληθεί σε πρόσφατους χρόνους απά αρχαιοκάπηλους, αυτό γιατί αν προσέξει κανείς θα διαπιστώσει ότι τα ανοίγματα μεταξύ των τοίχων είναι στο ίδιο ύψος με το κεφάλι των καρυατίδων ενώ είναι φανερό ότι έγινε τομή στο πρόσωπο της μιας για να αφαιρεθεί και όχι για να καταστραφεί καθώς η τομή είναι πολύ πιό "φρέσκια" από το υπόλοιπο άγαλμα. Το ίιδιο πρέπει να έχει γίνει και στα κεφάλια των γρυπών τα οποία προφανώς στολίζουν τις συλλογές κάποιων αρχαιοκάπηλων.

  1. avatar Kats

   Ο χρόνος θα δείξει. Μην είσαι βιαστικό αγόρι

  2. avatar johnkas

   Εσυ αν ησουν στην θεση τους θα επαιρνες μονο το προσωπο η μονο το κεφαλι απ'τα λιονταρια?....δεν θα σκεφτοσουν να παρεις ολοκληρα τα αγαλματα???

  3. avatar Σατανάς

   η μόνη περίπτωση να ίσχυαν αυτά θα ήταν αν οι αρχαιοκάπηλοι ήταν ο ηλίθιος και ο πανηλίθιος...
   "τομή" στο πρόσωπο που αποκόπτει τους βοστρύχους.... Σα να λέμε έκλεψα μισό χαρτονόμισμα.

 7. avatar perd

  Δεν μπορώ να κατανοήσω το μένος μερικών να δίνουν αρνητικές σε εύλογες απορίες αναγνωστών.
  Φυσικά να έσπασαν, στις τωρινές ανασκαφές, ούτε λόγος για τέτοια πράγματα, δεν γίνεται από παιδάκια!
  Σαφώς αυτές τις απαντήσεις θα δοθούν εν καιρώ, από τους αρχαιολόγους, αλλά δεν είναι κακό να συζητούνται και από μη ειδικούς.
  Να προσθέσω, την έκπληξή μου με την εύρεση των Καρυάτιδων - αν και η προέλευση του τι ήταν οι Καρυάτιδες δεν είναι επιστημονικά ξεκάθαρη (επικρατούν 3 επίσημες εκδοχές) - οι οποίες για πρώτη φορά βρίσκονται σε μακεδονική περιοχή!
  Τώρα οι αγαπητοί Σκοπιανοί, ή θα αναθεωρήσουν και θα αναδειχθούν Έλληνες ή θα αναθεωρήσουν για το που έφτανε το "μυθικό" κράτος τους!
  Τέλος, στους αρχαιοκάπηλους της ιστορίας μας...

  1. avatar johnny

   perd προφανως ο κοσμος δεν ξερει τι σημαινει η θετικη και τι η αρνητικη. ισως και μερικοι να παιζουν.τελος παντων. οσο για το ταφικο μνημειο..τι να πουμε. και μονο που συνανταμε σφιγγες.... σε ελλαδικο χωρο.ειναι αξιομνημονευτο.

 8. avatar johnny

  η μοναδικη απορια μου ειναι...γιατι ειναι τα αγαλματα σπασμενα μεσα στον ταφο. πως εσπασαν? γιατι εσπασαν? λειπουν χερια, μερη προσωπου....ενταξει.στα χωματα που αφαιρεσαν βρηκαν τμημα παλαμης αλλα εδω μιλαμε για φτερα και κεφαλια εξω στις σφιγγες....ολοκληρα χερια μεσα στις καρυατιδες. ηταν καποιο λαθος των εργατων και τα εσπασαν τωρα που εβγαζαν τα χωματα>? αποκλειεται. .τοτε????

  1. avatar johnny

   και ποιος ο λογος για τις αρνητικες???? διαβαζετε τα σχολια Η στην τυχη πατατε κουμπια ??????

  2. avatar Χρήστος

   Από ΅ http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/726665/muthoi-kai-alitheies-gia-tin-amfipoli/
   5) Γιατί δεν βρέθηκαν τα κεφάλια των σφιγγών της εισόδου;
   Μπορεί να συνεθλίβησαν από σεισμό ή να καταστράφηκαν από το μένος φανατικών αντι - ειδωδολατρών, πιθανότατα χριστιανών. Βέβαια το ότι παρέμεναν πλήρως εντοιχισμένα περιπλέκει τα πράγματα.

  3. avatar Q mark

   Εύλογη η απορία σου Johnny και απορώ για τις αρνητικές.
   Τέτοιοι βανδαλισμοί είναι ως επί το πλείστον έργα Χριστιανών που τότε κατέστρεφαν τα "έργα του Σατανά". Το πως αυτό συνέβη σε κλειστό τάφο (λογικά θα ήταν και τότε κλειστός) είναι όντως άξιο απορίας.
   Απ'ότι φαίνεται πάντως, ο τάφος δεν ανοίγει για πρώτη φορά, δυστυχώς ...

  4. avatar johnny

   και ποιος ο λογος για τις αρνητικες ???????

  5. avatar Δημήτρης

   Αν εννοείς ότι ο τάφος έχει συληθεί-πράγμα που θέλω να μην πιστέψω ότι έχει γίνει-τότε κατά την δική μου άποψη πως κατάφεραν να βγάλουν όλη αυτήν την άμμο;Με τα χέρια;Δεν νομίζω.Ακόμη και εργαλεία να είχαν είναι ένα πολύ δύσκολο επιχείρημα.Τώρα ΄όσον αφορά την Καρυάτιδα που λείπει το πρόσωπό της,μην ξεχνάμε και πόσον ετών είναι μέσα σε ένα τάφο.

   1. avatar johnny

    δημητρη..εφοσον το ταφικο μνημειο (τεχνητος θολος)ηταν γεματος με χωμα. συμπαγης. και οχι κουφιος.και ουσιαστικα τα αγαλματα..σε αρκετα μετρα βαθος απο την επιφανεια, τοτε....το εγχειρημα της καπηλειας...φανταζει μαλλλον απιθανο. βραδυ? σκοτεινα? στα γρηγορα? και μετα θα ξανα εβαζαν το χωμα επιμελως να μην φαινεται? δεν νομιζω.μου κανει πολυ απιθανο.
    και με αυτη τη λογικη.αυτος που μπηκε.γιατι να σπασει τη μια καρυατιδα.και να μην σπασει και τη δευτερη.γιατι τα χερια.και οχι ολοκληρες.αν απο την αλλη δεν εχουν συληθει..που ολοι ευχομαστε.....τοτε γιατι να λειπουν κομματια. το γεγονος που αναφερεις οτι ηταν τοσα χρονια στον ταφο..δεν σημαινει κατι. το μαρμαρο ειναι μαρμαρο.δεν αλλοιωνεται. οποτε .......οποτε ολα αγνωστα.ακομα περιμενουμε να μαθουμε....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει