Ο καθηγητή Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, προειδοποίησε πως αν δεν αλλάξει κάτι, τότε τον Απρίλιο μπορεί να δούμε έως και 5.000 κροσύματα. Ο καθηγητής, τόνισε παράλληλα, πως οι θόρυβοι γύρω από το εμβόλιο της AstraZeneca είναι κυρίως πολιτικοί.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 είπε συγκεκριμένα ότι δεν υπήρξαν περιστατικά θρόμβωσης στους εκατομμύρια εμβολιασμούς που έχουν γίνει στη Βρετανία, ούτε στις κλινικές δοκιμές, ενώ ακόμα και αν υπάρχει συσχέτιση, την οποία ο ίδιος αποκλείει, αυτή είναι τόσο μικρή που δεν δικαιολογεί την αναστολή των εμβολιασμών.

«Δεν μπορώ να μην σκεφτώ ότι αυτό σχετίζεται, εν μέρει τουλάχιστον, με τις πιέσεις και τις κόντρες που υπάρχουν ανάμεσα στην AstraZeneca και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Γύρω από τον εμβόλιο είναι δυσανάλογος ο θόρυβος, επομένως θεωρώ ότι έχει πολιτικό κομμάτι πίσω. Όλες οι εταιρείες έχουν συμφέρον να δημιουργήσουν περιβάλλον εμπιστοσύνης για τα εμβόλια, άρα δεν έχει να κάνει με πόλεμο εταιρειών, είναι πολιτικής φύσεως» είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος πάντως ανεπιφύλακτα συστήνει το συγκεκριμένο εμβόλιο. «Τα επιστημονικά στοιχεία με έχουν πείσει ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές» ανέφερε.

Τον Απρίλιο 4.000 και 5.000 κρούσματα αν δεν αλλάξει κάτι

Σχετικά με την αύξηση κρουσμάτων και τον λόγο που δεν αποδίδουν τα μέτρα, είπε ότι η συμμετοχή του κόσμου μειώνεται, δεν υπάρχει έντονη συστράτευση, ενώ κάθε νέο lockdown είναι λιγότερο αποδοτικό από το προηγούμενο, σε όλο τον κόσμο.

Επεσήμανε ότι αν δεν αλλάξει κάτι και ακολουθήσουμε το ίδιο μοντέλο, με δεδομένο ότι ο αριθμός μετάδοσης του κορονοϊού είναι πάνω από 1, τότε τον Απρίλιο μπορεί να έχουμε 4.000 και 5.000 κρούσματα την ημέρα. Ωστόσο επεσήμανε ότι είναι πολύπλοκο το ζήτημα καθώς και ό,τι να κάνουμε θα είναι ρίσκο.

Απαντώντας στο ποια είναι η λύση είπε πως «ή κλείνουμε τον κόσμο μέσα, τύπου Ουχάν στην αρχή της πανδημίας, που φυσικά είναι εκτός συζήτησης, ή αποσυμπιέζουμε τις δραστηριότητες με τέτοιο τρόπο, ώστε εκεί που οι συγκεκριμένες δραστηριότητες γίνονται μέσα στο σπίτι, όπως συναντήσεις μεταξύ φίλων και συγγενών, μεταφέρουμε αυτή την κοινωνικοποίηση εκτός εσωτερικών χώρων επομένως μειώνουμε το ρίσκο της μετάδοσης».

Πρόσθεσε ακόμα ότι έχουμε δαινομονοποίηση κάποιων δραστηριοτήτων όπως είναι τα σχολεία, ενώ όλη η προσέγγιση έχει πάει σε λάθος κατεύθυνση.

«Αυτό που θα έπρεπε να γίνει ήδη από τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, ήταν να πετυύχουμε αυξημένη κινητικότητα και χαμηλή μετάδοση, με μάσκες και αποστάσεις, να χτιστεί ένα πλαίσιο συμπεριφοράς ώστε να μπορούμε να κινηθούμε με ασφάλεια κάνοντας κάποιες δραστηριότητες» κατέληξε.