Μπορεί να έχει συμπληρώσει ήδη 75 χρόνια ζωής, αλλά αυτό δεν την εμποδίζει από το να σκαρφαλώνει σχεδόν καθημερινά στο όρος Βόρρας και να αναζητά, με υπομονή και μεράκι, φρούτα του δάσους, άγρια σμέουρα, φραγκοστάφυλα, βατόμουρα και μύρτιλλα, που διαθέτει η αφθονία η φύση, προκειμένου να παρασκευάσει σπιτικές μαρμελάδες και γλυκά.

Ο λόγος για την Αναστασία Ακριτίδου από την Παναγίτσα του νομού Πέλλας, που, τα τελευταία χρόνια, διατηρεί στον τόπο της ένα μαγαζάκι με σπιτικά, παραδοσιακά προϊόντα κι εκεί βγάζει μόνη της όλη τη δουλειά που κάνει ένας γυναικείος συνεταιρισμός.

Από τα μέσα του καλοκαιριού αρχίζει και παίρνει τα βουνά, στην κυριολεξία, καθώς καθημερινά πηγαίνει στο Βόρρας και αναζητά βότανα, αλλά και προϊόντα που θα τη βοηθήσουν να φτιάξει μαρμελάδες από σμέουρο, βατόμουρο και μύρτιλλα, γλυκό από άγριο σύκο ή από τον καρπό της άγριας τριανταφυλλιάς.

«Πριν από κάποια χρόνια δεν πήγε καλά η αγροτική παραγωγή και έπρεπε να βρω κάτι να κάνω για να ζήσω. Ξεκίνησα να ασχολούμαι με τις παραδοσιακές μαρμελάδες και τα γλυκά. Όλα τα κάνω μόνη μου. Συγκεντρώνω τα φρούτα, τα μετατρέπω σε μαρμελάδες ή γλυκά και τα τοποθετώ σε βαζάκια προς πώληση» δηλώνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η 75χρονη.

Η «Ανάστω», όπως αναφέρουν οι ετικέτες από τα γλυκά και της μαρμελάδες, παράγει γλυκά με όλα τα προϊόντα που παράγει σε αφθονία ο νομός Πέλλας, όπως τα ροδάκινα και τα μήλα. Επιπλέον, φτιάχνει κομπόστες, γλυκά του ταψιού, του κουταλιού, λικέρ, τουρσιά και αφεψήματα.

«Μου ζήτησαν κάποια στιγμή τις μαρμελάδες σε κουβάδες για να τις τοποθετούν σε δικά τους βαζάκια. Όμως δεν θέλησα να κάνω κάτι τέτοιο για να μην χαλάσει η ποιότητα» προσθέτει η κ. Ακριτίδου.

Μπορεί δε να μην έχει ιστοσελίδα στο διαδίκτυο για όσους ενδιαφέρονται να παραγγείλουν εξ αποστάσεως κάποια από τα προϊόντα της, καθώς όπως τονίζει η ίδια είναι μεγάλη σε ηλικία για να καταπιαστεί με την τεχνολογία, έχει επιστρατεύσει όμως αρκετές φορές στο παρελθόν τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ ή τα κούριερ για να παραδώσει τα προϊόντα της σε περιοχές μακριά από το νομό Πέλλας.