Μικρές αυξήσεις στους μισθούς των εκπαιδευτικών, των καθηγητών πανεπιστημίου και των νοσηλευτών και αντίστοιχες μειώσεις στους βασικούς μισθούς των 204.414 υπαλλήλων δευτεροβάθμιας και υποχρεωτικής εκπαίδευσης φέρνει το νέο μισθολόγιο σύμφωνα με σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Σε μία προσπάθεια ανακατανομής του μισθολογικού κόστους που θα παραμείνει σταθερό στα 15,75 δισ. ευρώ η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για τη δικαιότερη κατανομή των κονδυλίων με στόχο να επιτευχθεί η αρχή «αμοιβή ανάλογα με τα προσόντα, την προϋπηρεσία και τη θέση ευθύνης σε όλο το Δημόσιο» σύμφωνα με το Έθνος.

Στο πλαίσιο αυτό έχει διαμορφωθεί πρόταση για δημιουργία ειδικού μισθολογίου για τους εκπαιδευτικούς, τους νοσηλευτές και τους καθηγητές πανεπιστημίων και ΤΕΙ, προκειμένου να λάβουν μικρές αυξήσεις στους μισθούς τους ως δείγμα κοινωνικής δικαιοσύνης αφού σε πολλές περιπτώσεις αμείβονται χαμηλότερα από υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών (πχ κλητήρες).

Το κονδύλι για τις αυξήσεις περίπου 142.000 υπαλλήλων (124.000 εκπαιδευτικοί, 9.000 νοσηλευτές και 9.000 πανεπιστημιακοί) θα προκύψει από περικοπές στους βασικούς μισθούς 204,414 υπαλλήλων υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η τρόικα πιέζει στην κατεύθυνση της εξίσωσης των εισαγωγικών μισθών στο Δημόσιο με αυτούς του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή από 780 ευρώ να περικοπούν στα 580 ευρώ.
Κλειδί για το νέο μισθολόγιο θα είναι το νέο σύστημα αξιολόγησης των υπαλλήλων το οποίο επεξεργάζεται το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο σύστημα θα αξιολογεί τους υπαλλήλους βάσει στόχων που θα τεθούν με αποτέλεσμα να συνδεθεί ο μισθός και η εξέλιξη των εργαζομένων με την αποδοτικότητα.

Το νέο μισθολόγιο θα είναι έτοιμο το Σεπτέμβριο και θα ισχύσει από τις αρχές του 2015.