Δεκατέσσερα σχολεία από την κεντρική Μακεδονία συμμετείχαν στο αγώνισμα των ρομποτικών προκλήσεων (βαθμίδες Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου), όπου κλήθηκαν να σχεδιάσουν, να υλοποιήσουν και να προγραμματίσουν το δικό τους ρομπότ, με στόχο την επιτυχή λύση ενός τεχνολογικού προβλήματος.

Πρόκειται για τον 2ο Περιφερειακό Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Ολυμπιάδας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Kολλέγιο Ανατόλια από το κέντρο STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics).

Σύμφωνα με τον συντονιστή STEM του κολεγίου Ανατόλια Ηλία Καλαμπόκη, το θέμα των φετινών προκλήσεων ήταν οι διαστημικές τεχνολογίες και δραστηριότητες. Οι ομάδες ανταποκρίθηκαν με επιτυχία και κατάφεραν να υλοποιήσουν τους στόχους με πρωτότυπες ιδέες και ενδιαφέρουσα προσέγγιση.

Το δεύτερο αγώνισμα στο οποίο συμμετείχαν οι μαθητές, με τον τίτλο «Open» πλαισιώνει δραστηριότητες και κατασκευές με κοινό θεματικό χαρακτήρα, αλλά δίνει τη δυνατότητα έκφρασης της δημιουργικής φαντασίας και της πρωτότυπης σκέψης των μαθητών.

«Για παράδειγμα, μαθητές δευτέρας δημοτικού παρουσίασαν ένα περιβάλλον βιωματικής μάθησης και παιχνιδιού, σε θέματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, με την αξιοποίηση των ρομποτικών τεχνολογιών» ανέφερε ο κ. Καλαμπόκης και πρόσθεσε: «Οι μαθητές εργάστηκαν διαθεματικά, συνδυάζοντας εικαστικές δημιουργίες, γλωσσικές δραστηριότητες, λύση προβλημάτων και αναφορά σε περιβαλλοντικά προβλήματα».

Το επίπεδο των ομάδων που συμμετείχαν, σύμφωνα με τον κ. Καλαμπόκη ήταν αρκετά υψηλό και ο διαγωνιστικός χαρακτήρας αρκετά έντονος. «Παρόλα αυτά η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα ευχάριστη και φιλική, οι διαγωνιζόμενοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις για το κοινό τους ενδιαφέρον, ενώ η κριτική επιτροπή δυσκολεύτηκε αρκετά να επιλέξει τις καλύτερες ομάδες» είπε.

Οι νικήτριες ομάδες ήταν: Στην κατηγορία OPEN διακρίθηκε η ομάδα «Πύραυλος» από το 1ο ΓΕΛ Καστοριάς. Στην πρόκληση του δημοτικού την πρώτη θέση έλαβε η ομάδα «Ιππότες Jedi» από το Αρσάκειο Δημοτικό Θεσσαλονίκης. Στην πρόκληση του Γυμνασίου, η ομάδα Γυμνασίου «Καλαμαρί» Θεσσαλονίκης και στην πρόκληση Λυκείου, η ομάδα 5ου ΓΕΛ Κατερίνης.

Όσοι διακρίθηκαν από τους περιφερειακούς διαγωνισμούς που διεξάγονται σε όλη την Ελλάδα δίνουν «ραντεβού» το επόμενο Σάββατο, 28 Ιουνίου, στον τελικό διαγωνισμό της Αθήνας.

Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε ενόψει του Εθνικού Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης WRO HELLAS. Υποστηρίζεται από επιστημονικές οργανώσεις και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων. Οι νικήτριες ομάδες του Εθνικού Διαγωνισμού θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, που διοργανώνεται φέτος στη Ρωσία, με τη συμμετοχή περίπου πενήντα χωρών.