Στο «στόχαστρο» μελέτης λαβράκι και γλώσσα για πιθανές φαρμακευτικές ουσίες στον οργανισμό τους

Η έρευνα υλοποιείται από οργανώσεις και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας


ΕΛΛΑΔΑ
20:27
15/10/2020
Στο «στόχαστρο» μελέτης λαβράκι και γλώσσα για πιθανές φαρμακευτικές ουσίες στον οργανισμό τους
2
loading

Την πιθανότητα να υπάρχει συσσώρευση φαρμακευτικών ουσιών που περιέχονται σε αστικά λύματα σε λαβράκια και γλώσσες θα εξετάσει μια επιστημονική μελέτη που θα γίνει στο πλαίσιο του προγράμματος FishMedic, το οποίο υλοποιεί η περιβαλλοντική οργάνωση iSea σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση GIVMED και τον καθηγητή του Τμήματος Βιοχημείας/Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα.

Σκοπός της έρευνας είναι η διερεύνηση της εμφάνισης φαρμακευτικών ουσιών ευρείας κατανάλωσης στον μυϊκό ιστό εμπορικών ειδών ψαριών, η εκτίμηση των συγκεντρώσεών τους εφόσον υπάρχουν, αλλά και η ταυτόχρονη ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του ευρέως κοινού για σωστές πρακτικές διαχείρισης των φαρμάκων.

Τα είδη που θα μελετηθούν είναι το λαβράκι (Dicentrarchus labrax) και η γλώσσα (Solea solea), που επιλέχθηκαν επειδή αποτελούν σημαντικά εμπορικά είδη στην Ελλάδα, καταναλώνονται από όλες τις ηλικίες και είναι εύκολα διαθέσιμα σε πολλά σημεία πωλήσεως.

Οι δράσεις του προγράμματος περιλαμβάνουν δειγματοληψίες στο Θερμαϊκό και Αργοσαρωνικό κόλπο, διερεύνηση ύπαρξης 10 φαρμακευτικών ουσιών στους ιστούς των ψαριών και σε περίπτωση βιοσυσσώρευσης, διερεύνηση επικινδυνότητας.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στο ευρύ κοινό σε περίπου ένα εξάμηνο και θα γίνει ενημέρωση για το πρόβλημα της χημικής ρύπανσης και τη μεταφορά της στο τροφικό πλέγμα ενώ θα γίνει και προσπάθεια προώθησης της ενσυνείδητης κατανάλωσης φαρμάκων, της ορθής διαχείρισης και απόρριψής τους με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο.

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης», που συγχρηματοδοτείται από το Κοινωφελές ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, τη Φιλανθρωπική Οργάνωση Hellenic Hope, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη, το Κοινωφελές Ίδρυμα Α.Κ. Λασκαρίδη το Costas M. Lemos Foundation και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar Γλωσσα

    Καλα, να μας πειτε που την βρισκετε την γλωσσα τοσο ευκολα διαθεσιμη να παρουμε και εμεις...το λαβρακι, τσιπουρα , ναι, μα την γλωσσα????

  2. avatar Γιάνννης

    Καλέ,θα μας απαγορέψουν και τη γλώσσα;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει