Εντυπωσιακή μείωση κατέγραψαν οι προσφυγικές ροές προς τη χώρα μας από το Αιγαίο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Λιμενικού Σώματος.

Ειδικότερα, το πρώτο 9μηνο του 2019 είχαμε 39.797 αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα ενώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα φέτος (από Ιανουάριο έως Σεπτέμβριο) αφίχθησαν 9.437, μια μείωση δηλαδή της τάξης του 76%. Εάν δε περιορίσουμε το χρονικό διάστημα στο 7μηνο, δηλαδή από Μάρτιο έως Σεπτέμβριο τότε η μείωση είναι 89%.

Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες αυτό οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες. Καταρχάς στο γεγονός ότι πλέον στο αρχιπέλαγος εκτελούνται περιπολίες επί εικοσιτετραώρου βάσεως τόσο από σκάφη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής όσο και της Frontex, δηλαδή του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, ενώ εντατική είναι πλέον και η παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού. Ιδίως κατά τη διάρκεια της ελληνοτουρκικής κρίσης του καλοκαιριού που ο στόλος βρισκόταν διάσπαρτος σε ολόκληρο το Αιγαίο, δεν περνούσε ούτε ψαρόβαρκα χωρίς να εντοπιστεί και να ελεγχθεί.

Θα πρέπει επίσης να συνυπολογιστεί το γεγονός ότι από την 1η Μαρτίου η κυβέρνηση αποφάσισε την περαιτέρω επιτήρηση και «θωράκιση» των θαλασσίων συνόρων μετά τα επεισόδια που συνέβησαν στην οριογραμμή του Έβρου με χιλιάδες πρόσφυγες να μεταφέρονται από την Τουρκία στα σύνορά και να τους ζητούν να περάσουν απέναντι. Ωστόσο οι συντονισμένες ενέργειες στρατού και αστυνομίας της χώρας μας σε συνδυασμό με τον υψωμένο φράχτη απέτρεψαν την είσοδο.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι φέτος την άνοιξη είχε επιβληθεί και το lockdown των 45 ημερών ως μέτρο αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού που έκανε ακόμη αυστηρότερη την επιτήρηση των λιμανιών και των νησιωτικών ακτών αναφορικά με το ποιος έρχεται και ποιος φεύγει. Την ίδια ώρα τέλος, τα κυκλώματα διακίνησης προσφύγων και μεταναστών που δραστηριοποιούνται στις τουρκικές ακτές, άρχισαν να προτιμούν τους τελευταίους μήνες νέες θαλάσσιες οδούς προς τη νότια Ιταλία αυτή τη φορά.