O Νίκος Χαρδαλιάς στην ενημέρωση για την εξέλιξη του κορονοϊού στην Ελλάδα έκανε γνωστό πως θα ενεργοποιηθεί ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον Covid-19.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας θα υπάρχουν τέσσερα επίπεδα που θα αφορά μέτρα και κανόνες τους οποίους θα πρέπει να ακολουθήσουν συγκεκριμένες περιοχές.

Τα τέσσερα επίπεδα θα είναι χαμηλό, μέτριο, υψηλό και πολύ υψηλό και ο χάρτης θα είναι αναρτημένος στο covid-19.gov.gr με όλες τις λεπτομέρειες και τα μέτρα που θα πρέπει να τηρούνται ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση στην περιοχή.

Όπως αποσαφήνισε ο κ. Χαραδαλιάς το επίπεδο 1 θα είναι της ετοιμότητας, το επίπεδο 2 της επιτήρησης, το επίπεδο 3 της αυξημένης επιτήρησης και το επίπεδο 4 του αυξημένου κινδύνου.

Ο συγκεκριμένος χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 15 ημέρες ή και συχνότερα -όπου αυτό χρειάζεται, ενώ θα παρουσιαστεί επίσημα την Παρασκευή.

«Τα κρούσματα στα σχολεία βρίσκονται σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο»

Παράλληλα ο Νίκος Χαρδαλιάς ενημέρωσε ότι μέχρι σήμερα έχει ανασταλεί η λειτουργία 14 σχολικών μονάδων σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ τμήματα έχουν κλείσει σε 114 σχολεία πανελλαδικά.

Σημείωσε πως η συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων σε αναστολή λειτουργίας λόγω επιβεβαιωμένου κρούσματος βρίσκονται σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο.

Παρατήρησε περαιτέρω πως τα κρούσματα είναι γεωγραφικά αποσπασματικά και χωροταξικά μεμονωμένα, γεγονός που δείχνει ότι τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη του σχολικού έτους δεν υπάρχει διασπορά εντός των σχολικών μονάδων, και ως εκ τούτου τα σχολεία θεωρούνται ασφαλή.