Ανοιχτό είναι το σενάριο να χρειαστούν νέα μέτρα στην Αττική, ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα, σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Παναγιωτακόπουλο, λοιμωξιολόγο, αντιπρόεδρο του ΕΟΔΥ.

Ο κ. Παναγιωτακόπουλος αρχικά έδωσε συμβουλές σε περίπτωση αδιαθεσίας και τόνισε ότι πάνω από όλα πρέπει να επικοινωνούμε για οδηγίες με το γιατρό μας. Υπάρχουν επίσης οι τηλεφωνικές συμβουλευτικές γραμμές του ΕΟΔΥ.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ στάθηκε επίσης στη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού.

Ο ίδιος, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», διέψευσε τις πληροφορίες ότι οι λοιμωξιολόγοι είχαν προτείνει πιο γενικευμένο «lockdown» στην Αττική.

«Υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στην επιτροπή των εμπειρογνωμόνων και την πολιτεία, που αξιοποιεί τις συστάσεις των ειδικών και προχωρά σε νομοθετικές ρυθμίσεις». Είναι στον ίδιο άξονα και οι δύο πλευρές, είπε, και το συνολικό πνεύμα είναι ομόφωνο. «Οι διαφοροποιήσεις είναι σε λεπτομέρειες».

Αιτιολογώντας την ανάγκη λήψης περαιτέρω μέτρων στην Αττική, τόνισε ότι «βλέπουμε να επιβαρύνεται η εικόνα ιδιαίτερα στην Αττική και στα μεγάλα αστικά κέντρα λόγω της πυκνότητας του πληθυσμού». Υπάρχει αύξηση των νοσηλευομένων και «ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι έχουμε αύξηση του αριθμού των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ και των διασωληνωμένων».

Δεν απέκλεισε μάλιστα τη λήψη νέων μέτρων λέγοντας ότι «Ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα μπορεί να προστεθούν κι άλλα μέτρα στη συνέχεια».

Κρίσιμο είναι το διάστημα μετά από 15 μέρες, που θα φανεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων και θα αξιολογηθεί εάν θα υπάρχει ελάφρυνση ή επιβάρυνση της διασποράς.

Τέλος αναφέρθηκε στο τι προβλέπεται σε περιπτώσεις κρουσμάτων στα σχολεία, ενώ ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο αν χρειαστεί να κλείσουν συνολικά τα σχολεία της χώρας – «θέλω να πιστεύω ότι θα το αποφύγουμε αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτα αναλόγως της εξέλιξης της επιδημίας».