Έως την ερχόμενη Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου, υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί ο δευτεροβάθμιος έλεγχος σε σπίτια της Κεφαλονιάς που παρουσίασαν ζημιές από τη σεισμική δραστηριότητα.

Εν τω μεταξύ, την πλήρη επαναλειτουργία του αεροδρομίου Κεφαλονιάς, την έναρξη από σήμερα υποβολής αιτήσεων των πολιτών για την επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης σε δύο γραφεία της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμόπληκτων (ΥΑΣ), καθώς και τη λειτουργία περίπου του 70% των σχολείων ανακοίνωσε από το νησί ο υπουργός Υποδομών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Κέντρο Επιχειρήσεων, το οποίο έχει στηθεί στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων υπό τον Μ. Χρυσοχοΐδη, συμμετείχαν ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου, ο γενικός γραμματέας Δημόσιων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλληνίας και Ιθάκης Σωτήρης Κουρής, ο δήμαρχος Κεφαλληνίας Αλέξανδρος Παρίσης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, ο γενικός διευθυντής Συγκοινωνιακών Έργων Διονύσιος Μακρής, εκπρόσωποι των Κτιριακών Υποδομών Α.Ε., της ΥΑΣ, του ΟΑΣΠ και της Διεύθυνσης Μελετών Έργων Οδοποιίας ΓΓΔΕ, καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν και λήφθηκαν αποφάσεις για τα ακόλουθα θέματα:

– Άμεση αποκατάσταση οδικού δικτύου και αντιμετώπιση κινδύνων βραχοπτώσεων.

– Εύρυθμη λειτουργία σχολείων με την άμεση μεταφορά και εγκατάσταση λυόμενων αιθουσών.

– Ψυχολογική υποστήριξη μαθητών.

– Ενημέρωση καθηγητών, δασκάλων και μαθητών από τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) και ενίσχυση με επιπλέον ανθρώπινο δυναμικό από τον ΟΑΣΠ.

– Επίσημη έναρξη λειτουργίας των γραφείων της ΥΑΣ στο Ληξούρι για εξυπηρέτηση πολιτών (πληροφορίες, αιτήσεις για επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης).

– Εξέλιξη και ολοκλήρωση δευτεροβάθμιου ελέγχου κτισμάτων από την ΥΑΣ και επέκταση ελέγχων σε κτηνοτροφικές μονάδες του νησιού.

– Στήριξη μακροχρόνια ανέργων (355 καταγεγραμμένοι την ημέρα του σεισμού) από το υπουργείο Εργασίας με χορήγηση εφάπαξ επιδόματος.

– Επαναλειτουργία της ανανέωσης κάρτας ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.

– Χορήγηση προκαταβολής αποζημίωσης οικοσκευής από 21.02.2014.

– Δημιουργία κοινής ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων για την παρακολούθηση των μέτρων αποκατάστασης πληγέντων.

– Συνεργασία των υπουργείων Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Εργασίας.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου, ανακοίνωσε την έναρξη καταβολής της αποζημίωσης οικοσκευής στα μη κατοικήσιμα σπίτια την Παρασκευή 21.02.2014 και την επέκταση των ελέγχων στα κατοικήσιμα σπίτια, αφού και σε αυτά υπάρχει ανάλογη ζημιά.

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις για την Κεφαλονιά