Newsbeast | Ειδήσεις και νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Θα καθυστερήσουν οι πληρωμές στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας

Γίνεται προσπάθεια ώστε να καταβάλλονται οι αποδοχές στην ώρα τους


ΕΛΛΑΔΑ
12:27
25/01/2014
Θα καθυστερήσουν οι πληρωμές στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας
2021
loading

Πιθανόν να υπάρξει καθυστέρηση στην πληρωμή των εργαζομένων στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας κατά τον πρώτο μήνα σύμφωνα με τα όσα είπε στη βουλή ο Υφυπουργός Εργασίας μετά από σχετική ερώτηση του βουλευτή ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη.

Ο κ. Κεγκέρογλου αναγνώρισε ότι παρατηρούνται προβλήματα στην έγκαιρη καταβολή των δεδουλευμένων και γίνονται προσπάθειες να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αν και είναι δύσκολο γιατί πρόκειται για πρόγραμμα όμως «καταβάλλεται προσπάθεια αμέσως μόλις κλείσει ο μήνας να δίνονται τα στοιχεία από τον δικαιούχο, από τον κάθε δήμο ή την περιφέρεια, ούτως ώστε να βγαίνουν οι καταστάσεις πληρωμής και να κατατίθενται τα χρήματα».

Επίσης ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι στα προγράμματα του ΟΑΕΔ έχουν το δικαίωμα στην απεργία και επισήμανε ότι οι προσληφθέντες έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους εργαζομένους καθώς και πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη και ασφάλιση.

Ο Υφυπουργός τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια να τηρούνται όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία σε σχέση με τον τεχνικό ασφάλειας, τον γιατρό εργασίας, με την αναγγελία στο «Εργάνη», στις συνθήκες υγείας και ασφάλειας. Επίσης ανέφερε ότι οι προσλήψεις δε γίνονται για την αντικατάσταση υπαλλήλων που συνταξιοδοτούνται ή μπαίνουν στη διαθεσιμότητα αλλά για την εκτέλεση συγκεκριμένου έργου, το οποίο έχει υποβληθεί μέσα από το σχέδιο του κάθε δήμου.

Σχετικά με το θέμα που τέθηκε για το ύψος των αμοιβών των εργαζομένων ο κ. Κεγκέρογλου επισήμανε ότι αυτές είναι καθορισμένες και ότι οι μέρες εργασίας πολλαπλασιάζονται με το 1.2 ώστε να εξαχθεί ο αριθμός των ημερών ασφάλισης. «Αν κάποιος εργάστηκε 15 μέρες θα λάβει 18 ένσημα. Το ανώτερο είναι οι 25 μέρες ασφάλισης».

Στις καταγγελίες για τη διάθεση των εργαζομένων σε άλλους φορείς ο Υφυπουργός είπε ότι «Εάν εργαζόμενοι έχουν παραχωρηθεί βάσει συγκεκριμένης σύμβασης για συγκεκριμένο έργο σε άλλο πρόσωπο δημοσίου δικαίου, η ευθύνη είναι του πρώτου προσώπου. Εμείς δεν αναγνωρίζουμε το δεύτερο πρόσωπο. Όμως, όπως ο δήμος έχει αρμοδιότητα, παραδείγματος χάρη, για το πράσινο γενικά στο χώρο του, μπορεί να περιποιηθεί και το πράσινο στο χώρο του νοσοκομείου. Αυτό είναι μέσα στις αρμοδιότητες του δήμου, αλλά ο φορέας απασχόλησης είναι ο δήμος. Δεν μπορεί να είναι άλλος. Εφόσον υπάρχει και μια συμφωνία ανάμεσα σε δύο νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, αυτό μπορεί να υλοποιηθεί, όχι με το λόγο τιμής βεβαίως, διότι υπάρχει το θέμα της ασφάλειας των εργαζομένων, που έχει να κάνει με τη δουλειά η οποία ανατίθεται από το συγκεκριμένο πρόσωπο στο άλλο πρόσωπο».

Τέλος όσον αφορά την κριτική που ασκείται στο πρόγραμμα ο Υφυπουργός ανέφερε τα εξής: « Υπάρχουν σαφώς πολλές κριτικές για το πρόγραμμα, αλλά εγώ θα έλεγα ότι αυτό δεν έχει την έννοια της μονιμότητας, δεν μπορεί να είναι μόνιμο ένα τέτοιο πρόγραμμα και να παρέχει σταθερή εργασία με 490 ευρώ καθαρά. Ασφαλώς είναι μία ευκαιρία, είναι μία τόνωση στην οικογένεια που δεν έχει κανέναν εργαζόμενο, αλλά και σε άλλες οικογένειες».

Καλόγηρος Βασίλειος

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2021
σχόλια
 1. avatar Κατερίνα μακρη

  Έχω πιάσει δουλειά με 8 μήνη σύμβαση στης 16 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ στης δομές φιλοξενίας προσφύγων έχουμε παη τα παρουσιολογιά στον δήμο μήπως ξέρετε αν θα πληρωθουμε

 2. avatar ελισαβετ28

  venex ηθελα να σε ρωτησω αν ξερεις αν θα βγει κοινωφελες το 2018 και αν σε αυτο θα συμπεριλάβουν και την περιφερεια νοτιου αιγίου και συγκεκριμένα την Ρόδο....γιατι από το Ιανουάριο θα ψάχνω πάλι δουλέια....στο κοινωφελές που έβγαλαν τώρα την Ρόδο δεν την είχαν....και δεν έχω διαβάσει πουθένα τι προγράμματα θα βγάλει ο ΟΑΕΔ ΤΟ 2018...Σε ευχαριστώ πολύ.

  1. avatar venex

   Προφανώς εργάζεσαι αυτό τον καιρό στον Δήμο Ρόδου.
   Ναι θα βγει ο Β κύκλος των υπολοίπων Δήμων,που σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται και η Ρόδος.
   Η προκήρυξη λογικά θα βγει Απριλίο-Μάιο.Όμως με τον οαεδ ποτέ δεν ξέρεις,μπορεί να βγει και λίγο αργότερα.
   Από τη μια ο Δήμος Ρόδου παίρνει αρκετά άτομα (στην τωρινή 245)από την άλλη δεν θα εχεις μόρια ανεργίας σε σχέση με άλλους.
   Ελπίζω κι εύχομαι να είσαι τυχερή και να ξαναμπείς.
   Νάσε καλά.

 3. avatar ΡΟΖΑ

  ΧΑΙΡΕΤΑΙ!ΕΧΩ ΠΙΑΣΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 8ΜΗΝΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΕΔ ΣΕ HOTSPOT ΑΠΟ ΤΙΣ 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ.ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΩ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΩ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ Ή ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ;ΣΑΣ ΡΩΤΑΩ ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΩ ΚΑΠΟΙΑ ΦΟΡΜΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

  1. avatar venex

   Για να πληρωθείς πρέπει να δώσεις έναν προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό.Μην εφησυχάζεις στο ότι κάποτε το έδωσες στον οαεδ.Πρέπει να το ξαναδώσεις.Τώρα τι γίνεται με τα HOTSPOT,για το που πρέπει να τον δώσεις,δεν ξέρω.Το καλύτερο θα ήταν να ρωτήσεις σε ένα κατάστημα του οαεδ ή σε ένα ΚΕΠ.
   Καλό 8μηνο.

 4. avatar ελισαβετ28

  πληρωθηκε κανεις το νοεμβριο Ροδο???Συνηθως πληρωνομασταν γυρω στις 14 αλλα τωρα δεν υπαρχει οθτε εγκριση....ευχαριστω

  1. avatar venex

   Μέχρι την Παρασκευή θα πληρωθείτε όλοι.

   1. avatar ελισαβετ28

    Σε ευχαριστω πολύ venex...για την άμεση απάντηση μας βοηθας πολύ.....να είσαι καλά.

 5. avatar σταυρ

  καλημερα τελιωνω την τεταρτη την εργασια μου και συνειζω μεχρι 24 στο σεμιναριο για υπολογιστες τι πρεπει να κανω μετα ; πρεπει να παω στην υπηρεσια να παρω κανενα χαρτι ευχαριστω

  1. avatar venex

   Ναι.Θα πας στην υπηρεσία σου την τελευταία μέρα των σεμιναρίων ή την αμέσως επόμενη.Θα σου δώσουν ένα χαρτί με ερωτήσεις, το οποίο θα συμπληρώσεις και θα το πας στο γραφείο προσωπικού στο δημαρχείο.Μετά από 2-3 ημέρες θα πας να πάρεις την απόλυση σου να την πας στον ΟΑΕΔ να ξαναγραφτείς και να κάνεις και την αιτηση σου για επιδότηση,εφ`όσον και αν δικαιούσαι.
   Καλό τελείωμα.

 6. avatar τσακμακης λαζαρος

  ευχαριστω πολλυ νασαι καλα

 7. avatar Ζ

  Δώρο Χριστουγέννων δικαιουμαστε

  1. avatar venex

   Οχι.

 8. avatar τσακμακης λαζαρος

  απο 6 11 2017 εργαζομαι σε 8μηνο κοινωφελες οταν απολυθω θα δικαιουμε ταμειο ανεργιας?εχω ξαναβγει ταμειο πριν 20 χρονια για ενα χρονο.και κατι ακομα.ειμαστε υποχρεομενοι ενω ειμαστε βοηθητικο προσωπικο να χειριζομαστε επικινδυνα εργαλεια οπως αλισοπριονα κλπ?

  1. avatar venex

   Ναι δικαιούσαι 6 μήνες.Όταν με το καλό πας στον οαεδ για το επίδομα θα τους το πεις ότι είχες ξαναπάρει πριν 20 χρόνια γιατί δεν τα έχουν περασμένα στο σύστημα τα παλιά,και θα σου απορρίψουν την αίτηση.
   Προφανώς είσαι στο πράσινο.Όχι δεν χειρίζεσαι αλυσοπρίονο κλπ.Τώρα είναι στη δική σου ευχέρια αν το χειριστείς ή όχι.Καλό 8μηνο.

 9. avatar Ζ

  Ο μισθός του νοεμβριου ποτε πιστωνεται κομοτηνη

  1. avatar venex

   11 με 15 Δεκεμβρίου.Όπως σε όλους.

 10. avatar Μιχαλης γβ

  Καλησπέρα δουλευω σε κοινωφελους Πρόγραμμα στον δημο τελιωνει η συμβαση μου 24.12. Εχει βγαλει προκήρυξη η δεη και εχω διορία μεχρι 13.12 μπορω να κανω αιτηση?

  1. avatar venex

   Σε αυτές τις προκηρύξεις δεν χρειάζεται να είσαι άνεργος.Ίσως δεν υπάρχει καν πριμοδότηση ανεργίας.
   Οπότε μπορείς.Καλή επιτυχία.

 11. avatar K.X

  Μια ερώτηση εμείς που δουλεύουμε στο κοινωφελές στους δήμους μπορούμε να ξανα κάνουμε αιτήσεις και του χρόνου στα επόμενα???Ευχαριστώ

  1. avatar venex

   Ναι μπορείτε εφ`όσον στην ΚΥΑ που θα βγει θα αναγράφετε ότι μπορούν να κάνουν αίτηση και όσοι συμμετείχαν στην 1-2017.Κατά 99% θα σας συμπεριλαμβάνει.
   Τώρα αν θα έχετε τα μόρια ώστε να είσαστε επιτυχόντες στην επόμενη....είναι άλλο θέμα.
   Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι από τους εργαζόμενους το 2015,ελαχιστότατοι μπήκαν το 2017.

 12. avatar Κ.Ζ

  Καλησπέρα.Είμαι στο κοινωφελές μήπως γνωρίζει κανείς αν θα πάρω δώρο Χριστουγέννων??

  1. avatar venex

   Δεν θα πάρεις.Το δώρο στο δημόσιο έχει καταργηθεί.

 13. avatar Ζ

  Αν σε στείλουν για λιγες μέρες σε άλλο παιδικό και μετα ξανά γυρίσεις στο παιδικό που πρωτο ξεκινησες το 8 μηνώ μετα υπάρχη περιπτωση για ανανέωση συνβασης

 14. avatar σταυ

  καλημερα σταματαω τα οκταμηνα 13/12/2017 και μεχρι 24 εχουμε υπολογιστες τον Δεκεμβριο ποση αδεια δικαιουμαι;ευχαριστω

  1. avatar venex

   Κατ`αρχήν δεν μας λες πότε προσλήφθηκες και πότε απολύεσαι.Και αυτό γιατί κάποιοι θα πάνε στα σεμινάρια αλλά μετά θα επιστρέψουν στην δουλειά τους για το υπόλοιπο του 8μηνου.
   Αν όμως υποθέσουμε από μόνοι μας ότι απολύεσαι στις 24-12-17 τότε προσλήφθηκες στις 25-4-17.
   Αν λοιπόν μέσα στον Απρίλιο που προσλήφθηκες πήρες άδεια 2 μέρες τότε δεν παίρνεις καμία τον Δεκέμβριο.Ο Απρίλιος που προσλήφθηκες μαζί με τον Δεκέμβριο που απολύεσαι πιάνονται σαν ένας μήνας και δικαιούσαι 2 μέρες άδεια.Αν δεν πήρες καμία τον Απρίλιο τότε θα πάρεις 2 μέρες τον Δεκέμβριο.
   Συνολικά δικαιούσαι 16 μέρες άδεια.
   Τώρα παίζει να μην ήρθες Απρίλιο αλλά Μάιο,και όλα αυτά τα λέμε τσάμπα,αφου μέσα στον Δεκέμβριο δικαιούσαι 2 μέρες άδεια που θα την πάρεις μεχρι τις 13-12-17,ή στο διάστημα μεταξύ 27-12 μεχρι 31-12.
   Αν ομως απολύεσαι στις 24-12 και δεν πήρες καμία τον Απρίλιο τότε θα πάρεις 2 μέρες μέχρι 13-12 από την εργασία σου στον Δήμο και όχι από τα σεμινάρια.

   1. avatar σταυ ευχαρειστω πολυ venex

    ευχαριστω

 15. avatar oimbo

  καλησπερα, μηπως γνωριζει καποιος ποτε θα πληρωθουμε τον Οκτωβριο? ευχαριστω.

 16. avatar Ηλιανα

  Ξερει κανεις ποτε θα πληρωθουμε

 17. avatar Αγνη

  Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον venex.παντα σας διαβάζω

 18. avatar Μιχαλης.

  Οκ γιατι διαβασα οτι δικαιουμαστε οσοι δουλευουμε και αν δεν μας το βαλυν νατο κοινιγησουμε.

  1. avatar venex

   Τι να κυνηγήσετε αδερφέ.!
   Το δώρο στο δημόσιο έχει καταργηθεί εδώ και χρόνια για τους πάντες.
   Κλείστε λοιπόν τα αυτιά σας,κοιτάξτε τη δουλίτσα σας μέχρι το τέλος του 8μηνου και αδιαφορήστε για κάποιους που το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να λένε......!
   Η ΚΥΑ το λέει ξεκάθαρα και είναι καλά νομοθετημένη.
   Τόσα σωματεία εργαζομένων,τόσα χρόνια δεν κατάφεραν (ή δεν ήθελαν)τίποτα.Πιστεύεις ότι θα τα καταφέρετε εσείς?
   Η προκήρυξη λέει αυτά.
   Εκτός από τα ποσά, που καταβάλλονται στους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, ο Ο.Α.Ε.Δ. και ο Επιβλέπων Φορέας δεν υποχρεούνται να καταβάλουν οποιαδήποτε άλλη παροχή ή αμοιβή στους ωφελούμενους (επίδομα αδείας, κ.ά.) και γενικώς δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, πέραν των ρητώς προβλεπομένων στη με αριθμ. 6.1714/5.1504 (ΦΕΚ 424/Β/22-02-2016) ΚΥΑ, όπως ισχύει κάθε φορά και την με αριθμ. 6.15107/5.12840 ΚΥΑ (ΦΕΚ 3975/Β/12-12-2016)

   Επισημαίνω το....και γενικώς δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.
   Νάσε καλά,καλό τελείωμα του 8μηνου,εύχομαι τα καλύτερα.

 19. avatar Μιχαλης.

  Καλησπέρα δουλεύω στην κοινωφελους εργασια επιασα δουλειά 25 Απριλίου και τελειώνω 25 Δεκεμβρίου θα παρουμε δωρο Χριστουγέννων?

 20. avatar πετρος α

  venex το 8 μηνο μου λυγει στις 3 δεκεμβριου 2017 απο κοινωφελη ενωειται .εχω ενσυμα κοινωφελους εργασιας απο την 14 δεκεμβριου 2015 εως 13 μαιου 2016 .δεν εχω ξαναπαρει ταμειο .μονο 5 μηνες που με ειχε επιδοτησει σαν ελευθερο επαγγελματια οταν εκανα διακοπη στην εφορια.και αν θυμαμαι καλα πρεπει να εχει περασει η 4 ετια αν αυτο παιζει ρολο.τελικα δικαιουμε ταμειο ανεργιας?

  1. avatar venex

   Εφ`όσον είναι σωστές οι ημερομηνίες που έγραψες της προηγούμενης κοινωφελούς,ΝΑΙ ΠΑΙΡΝΕΙΣ.
   Αφαιρείς τους 2 τελευταίους μήνες της κοινωφελούς που ήδη εργάζεσαι, και ο πρώτος χρόνος ξεκινάει από 3-10-17 έως 4-10-16 και ο δεύτερος από 3-10-16 έως 4-10-15.
   Άρα την δεύτερη χρονιά προς τα πίσω έχεις τα 80 ένσημα που ζητάει η προϋπόθεση για να επιδοτηθείς για πρώτη φορά.Στην ουσία έχεις τη δεύτερη χρονιά 125 του 5μηνου της κοινωφελούς.Θα επιδοτηθείς 5 μήνες.
   Νάσε καλά και εύχομαι τα καλύτερα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει