Επίκαιρες και αντιπροσωπευτικές για όλες τις ακριτικές νησιωτικές περιοχές ήταν οι παρεμβάσεις του Δημάρχου Λειψών κ. Φώτη Μάγγου στο πλαίσιο σειράς προγραμματισμένων επαφών στην Αθήνα με τα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Αφετηρία του πλούσιου προγράμματος συναντήσεων ήταν η συνάντηση με τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας και επίτιμο Δημότη Λειψών,  κ. Αλκιβιάδη Στεφανή την Παρασκευή 29 Μαΐου. Συζητήθηκε η δυνατότητα στρατιωτικής και διοικητικής αναβάθμισης του Λόχου Εθνοφυλακής Λειψών η οποία θεωρείται αναγκαία και καθοριστική για την άμυνα του νησιού. Ο Δήμαρχος δεν παρέλειψε να επαινέσει τον Υφυπουργό για το έργο του σχετικά με τα φλέγοντα ζητήματα της φύλαξης των εθνικών χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, καθώς και  της αντιμετώπισης της οργανωμένης προσπάθειας εισβολής μεταναστών στον Έβρο.

Εποικοδομητική ήταν η συνάντηση την ίδια ημέρα και με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών  κ. Κώστα Α. Καραμανλή για σημαντικά θέματα του νησιού. Ο Υπουργός ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Δήμου Λειψών  για χρηματοδότηση του νέου Δημαρχείου-Πολιτιστικού Κέντρου, του οποίου η μελέτη βρίσκεται στη διαδικασία ανάθεσης με δημόσιο διαγωνισμό προϋπολογισμού προ έκπτωσης, ύψους 300.000€. Σημειώνεται επίσης πως αναμένεται η κατάθεση του νομοσχεδίου με τις τροπολογίες του 4412/16 που έχει  ζητήσει ο Δήμαρχος,  έτσι ώστε να μπορούν και οι μικροί Δήμοι να δημοπρατούν έργα χωρίς καθυστερήσεις.

Με οργανωμένη ατζέντα κινήθηκε και η συζήτηση με το Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας κ. Ιωάννη Κωτσιόπουλο και την Αντιπρόεδρο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ κυρία Θεανώ Καρποδίνη. Ένα σοβαρό θέμα φαίνεται προς βαίνει προς επίλυση και αφορά στις ιατρικές γνωματεύσεις των χρονίως πασχόντων (τρίμηνες συνταγές) και των παραπεμπτικών για αρκετά μεγάλο αριθμό παρακλινικών εξετάσεων. Θα δοθεί η δυνατότητα στους δύο αγροτικούς ιατρούς που υπηρετούν στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο των Λειψών να διευρύνουν το φάσμα συνταγογράφησης και παραπεμπτικών που τους επιτρέπει μέχρι τώρα ο νόμος και με τον τρόπο αυτό να γίνει πράξη η άυλη συνταγογράφηση, χωρίς να ταλαιπωρούνται οι Δημότες με άσκοπα ταξίδια σε γειτονικά νησιά. Επίσης, αποφασίστηκε  η άμεση μετάβαση κλιμακίου του ΕΚΑΒ στους Λειψούς, το οποίο θα εκπαιδεύσει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του τοπικού ιατρείου στην αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος Covid-19, ενόψει του καλοκαιριού. Στο πνεύμα αυτό, διατυπώθηκε σε όλους τους τόνους η απαίτησή και η πρωταρχική αναγκαιότητα για πρόσληψη παθολόγου ή γενικού ιατρού στο ΠΠΙ Λειψών.

Παραγωγική πέραν πάσης αμφιβολίας μπορεί να χαρακτηριστεί και η επίσκεψη του κ. Μάγγου στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας κατά την οποία ο Υπουργός κ Ιωάννης Πλακιωτάκης δεσμεύθηκε για ένα εύρος θεμάτων που έθεσε ο Δήμαρχος Λειψών. Η ενίσχυση του λιμενικού σταθμού Λειψών με επιπλέον προσωπικό, η  προσθήκη ακόμη ενός δρομολογίου που θα συνδέσει τα νησιά του βορείου συγκροτήματος της Δωδεκανήσου με τη Ρόδο κατά τους χειμερινούς μήνες, η  υπογραφή της 1ης τροποποίησης της προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Λειψών για την ανάθεση έργων, καθώς και η δέσμευση για τη διατήρηση της υφιστάμενης συγκοινωνιακής κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί έως σήμερα αποτελούν πάγια αιτήματα του κ Μάγγου που παρουσίασε στον Υπουργό και ο οποίος με τη σειρά του εγγυήθηκε για τη δρομολόγηση τους.

Τα τουριστικά ζητήματα είναι στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος για τον Δήμο,  ειδικά σε μια εποχή που ο παγκόσμιος τουρισμός θα αποτελέσει το μεγαλύτερο «θύμα» του κορονοϊού. Σε συνάντηση του Δημάρχου με τον Υφυπουργό Τουρισμού κ Μάνου Κόνσολα τη Δευτέρα 1η Ιουνίου, συζητήθηκαν θέματα τουριστικής εκπαίδευσης, ξεχωριστής προβολής της μικρονησιωτικής Ελλάδας, καθώς και της υποδοχής τουριστών από άλλες χώρες.

«Τα «απόνερα» του Covid-19 μπορούν να προκαλέσουν «τσουνάμι» για τα ακριτικά νησιά, εάν δεν υπάρχει πρόληψη και ανταπόκριση σε όλα τα επίπεδα. Δεν είμαστε θαυματοποιοί, όμως η ετοιμασία από πλευράς μικρών νησιωτικών δήμων πρέπει πρωτίστως να ξεκινάει από τους δημάρχους και σύσσωμα τα Δημοτικά Συμβούλια, ώστε να καταλήγει στα κατάλληλα αυτιά. Είναι ευθύνη όλων μας και φυσικά κυρίως της Κυβέρνησης, μέσα στην κρίση να βοηθηθούν όλες οι ακριτικές περιοχές για να έχουν ισότιμη θέση και να μην δημιουργηθεί μία Ελλάδα, δύο και τριών ταχυτήτων», επισήμανε ο Δήμαρχος Λειψών με την ολοκλήρωση του κύκλου προκαθορισμένων επαφών του.