Η Ομόνοια είναι ίσως η μοναδική πλατεία της Αθήνας που έχει αλλάξει τόσες πολλές φορές και σήμερα (14/5) με νέα όψη θα παραδοθεί ξανά στους πολίτες.

Πρόκειται για την πιο παλιά πλατείας της Αθήνας και από τα μέσα της δεκαετίας του 1950 έγινε η αρχή των πολλαπλών μεταμορφώσεών της.

Η ιστορία της πλατείας ξεκινάει από τα μέσα του 1800, ωστόσο τη δεκαετία του 1930 η Ομόνοια έγινε ένα εμπορικό κέντρο, καθώς τότε τέθηκε και σε λειτουργία ο σταθμός του ηλεκτρικού.

Τότε οι εμβληματικές «Μούσες» τοποθετήθηκαν περιμετρικά για να διακοσμήσουν την πλατεία, κρύβοντας ταυτόχρονα τους εξαερισμούς του σταθμού.

Το μεγάλο συντριβάνι στο κέντρο της πλατείας ολοκληρώθηκε το 1960, ενώ μερικά χρόνια νωρίτερα είχε ξεκινήσει η διαμόρφωση του υπόγειου χώρου με καταστήματα, τράπεζες, ταχυδρομείο, αλλά και κυλιόμενες σκάλες.

Η Ομόνοια χαρακτηριζόταν ως το «διαμάντι» της Αθήνας και έγινε το κέντρο της πόλης, το οποίο δεν είχε καμία σχέση με την πρόσφατη εικόνα της.

Λόγω της αύξησης των οχημάτων στην Αθήνα, η Ομόνοια εκτός από τη «διακόσμησή» της (σ.σ. όπως για παράδειγμα η τοποθέτηση του δρομέα), έπρεπε να αλλάξει και σχήμα με πολλούς Αθηναίους να προτιμούν την παλιά κυκλική πλατεία που έγινε σήμα κατατεθέν της πόλης.

Η τελευταία… ανακαίνιση της πλατείας έγινε πριν την Ολυμπιάδα του 2004. Τα τελευταία χρόνια έμοιαζε με έναν χώρο απέραντου… τσιμέντου με κάποιες σιδηροκατασκευές αμφιβόλου αισθητικής που δεν θύμιζε σε τίποτα την πρώτη εικόνα της.

Σήμερα, λοιπόν, ο Κώστας Μπακογιάννης θα παραδώσει στους πολίτες τη «νέα» πλατεία Ομονοίας και ήδη έχουμε πάρει μία πρώτη γεύση από τις φωτογραφίες του newsbeast.gr.

Η αντίστροφη μέτρηση για την παρουσίαση της πλατείας έχει ξεκινήσει ενώ τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν στις 21:00.

Η ιστορική πλατεία Ομονοίας – Πώς πήρε το όνομά της

Από την πλατεία Ομονοίας ξεκινούν ακτινωτά οι βασικές οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας., Σταδίου, Αθηνάς, Πανεπιστημίου, 3ης Σεπτεμβρίου, Πειραιώς και Αγίου Κωνσταντίνου, καθώς και οι οδοί Κοτοπούλη και Δώρου, που έχουν πεζοδρομηθεί.

Το αρχικό πολεοδομικό σχέδιο της Αθήνας των Κλεάθη και Ζάουμπερτ το 1834 ήθελε ο χώρος να προορίζεται για την ανέγερση των Ανακτόρων.

Στη συνέχεια αποφασίστηκε η ανέγερση του Ναού του Σωτήρος, προκειμένου το έθνος να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του προς το Θείο για την απελευθέρωση. Ο έρανος, όμως, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και το ποσό που συγκεντρώθηκε διατέθηκε για την ανέγερση του ναού της Μητροπόλεως.

Ο χώρος διαμορφώθηκε σε πλατεία το 1846 και αρχικά πήρε το όνομα Πλατεία Ανακτόρων και στη συνέχεια Πλατεία Όθωνος, προς τιμή του βασιλιά.

Αποτελούσε το βορειότερο άκρο της πόλης και το τέρμα του εξοχικού περιπάτου των Αθηναίων της εποχής.

Το 1862 μετονομάσθηκε σε Πλατεία Ομονοίας, όταν στο χώρο αυτό συγκεντρώθηκαν και έδωσαν όρκο «ομονοίας» οι αρχηγοί των αντιπάλων πολιτικών μερίδων, οι οποίες είχαν προκαλέσει, λόγω του δυναστικού, αιματηρές ταραχές στη χώρα.