«Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα για εμάς» δηλώνουν κατηγορηματικά στο newsbeast.gr πηγές του Εργασίας αναφορικά με τα σενάρια κατάργησης των θερινών αδειών εφέτος λόγω κορονοϊού.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Υπενθυμίζεται πως ούτως ή άλλως πολλοί εργαζόμενοι φέτος θα κάνουν ελάχιστα ή καθόλου διακοπές, αφού αφενός έχουν υποχρεωθεί να πάρουν ημέρες κανονικής άδειας είτε λόγω άδειας ειδικού σκοπού ως γονείς μαθητών είτε γιατί οι επιχειρήσεις τους έχουν βγάλει σε αναγκαστική άδεια.

Και αφετέρου διότι εργαζόμενοι που έχουν υπαχθεί στο έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις, τα ενοίκια, οι λογαριασμοί τρέχουν, προφανώς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Ωστόσο εργοδοτικοί φορείς φέρεται να ζητούν τον περιορισμό ή και κατάργηση της θερινής άδειας εφέτος, ιδίως σε κλάδους που έκλεισαν λόγω των μέτρων, επιθυμώντας προφανώς να βγάλουν οι επιχειρήσεις τα «σπασμένα» το καλοκαίρι και προβάλλοντας το επιχείρημα ότι οι εργαζόμενοι… ξεκουράστηκαν στην καραντίνα.

Φέρονται μάλιστα να πρότειναν σε ορισμένους κλάδους (και συγκεκριμένα στις επιχειρήσεις σε αναστολή) να καταργηθούν για εφέτος οι άδειες, σε άλλους να αποφασίζει ο εργοδότης ανάλογα με την κερδοφορία και σε άλλους να συμφωνεί ο εργοδότης με τον εργαζόμενο, χωρίς να διευκρινίζεται πως ακριβώς θα γίνει αυτό χωρίς να ασκηθεί πίεση στον δεύτερο.

Από την πλευρά του Γιάννη Βρούτση πάντως δήλωναν πως δεν υπάρχει καν τέτοιο θέμα.

Σημειωτέον ότι τα σχετικά σενάρια είχαν προκαλέσει την έντονη αντίδραση των φορέων του τουριστικού κλάδου, που έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους κυρίως στον εσωτερικό τουρισμό, ο οποίος ούτως ή άλλως αποτελεί σημαντικό κομμάτι της τουριστικής κίνησης.

Ο εξωτερικός τουρισμός θα εξαρτηθεί εξάλλου και από τα μέτρα που θα αποφασιστούν συνολικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις αερομεταφορές, από την κατάσταση σε άλλες χώρες από όπου έρχεται σημαντικός αριθμός τουριστών όπως η Γερμανία (όπου η πλειοψηφία των πολιτών δεν έχει κανονίσει θερινές διακοπές και όπου ο βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών και καθηγητής επιδημιολογίας Καρλ Λάουτερμπαχ δήλωσε ότι θα ήταν «τερατωδώς κακή» η ιδέα καλοκαιρινών διακοπών εφέτος), αλλά και από το εάν θα υπάρξει δεύτερο κύμα ιού όταν ξεκινήσει η άρση των περιορισμών.

Οι φορείς του τουριστικού κλάδου θεωρούν λοιπόν ευλόγως ότι κάθε μέτρο κατάργησης ή συρρίκνωσης των θερινών διακοπών των Ελλήνων εργαζομένων θα δώσει τη «χαριστική βολή» στον τουρισμό και θα ανακόψει τις ελπίδες ανάκαμψης τον Ιούλιο- Αύγουστο.

Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά το χθεσινό briefing είχε επίσης διαψεύσει κατηγορηματικά οποιαδήποτε πληροφορία για καθιέρωση κατώτατου μισθού 500 ευρώ μετά τη λήξη της πανδημίας, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα αθρόων απολύσεων ή διατήρησης της αναστολής εργασίας και μετά το Μάιο.

Ο κ. Πέτσας εξάλλου υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αυτός που πρώτος έθεσε το ζήτημα της κατάργησης του υποκατώτατου μισθού και της διαμόρφωσης ενός ενιαίου κατώτατου μισθού σε όλη την επικράτεια.

«Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα»τόνισε και πρόσθεσε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί με την ΠΝΠ είναι έκτακτα και θα αρθούν μαζί με τους υπόλοιπους περιορισμούς, ξεκαθαρίζοντας: «Δεν υπάρχει καμία σκέψη για κανένα άλλο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων παρά αυτό που γνωρίζουμε».