Η Ελλάδα πενθεί καθώς δεν μπόρεσε να αποχαιρετήσει όπως του αρμόζει τον Μανώλη Γλέζο. Το τελευταίο αντίο στον ήρωα της Εθνικής Αντίστασης που έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα (30/3) μπόρεσαν να πουν μόνο άτομα του στενού οικογενειακού του κύκλου καθώς η κηδεία του πραγματοποιήθηκε κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες όπως το επιβάλλουν τα μέτρα κατά της πανδημίας του κορονοϊού.

Η γυναίκα του, Τζώρτζια, τα δυο παιδιά με τους/τις συζύγους τους και τα τέσσερα εγγόνια αποχαιρέτησαν τον Μανώλη τους, σε μια κηδεία που υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν γεμάτη κόσμο.

Η ελληνική σημαία στον βράχο της Ακρόπολης, σήμερα, Τετάρτη που κηδεύτηκε ο Μανώλης Γλέζος κυματίζει μεσίστια. 

Η κηδεία του πραγματοποιήθηκε στον ναό των Αγίων Θεοδώρων του Α’ Νεκροταφείου της Αθήνας στις 13:00. Την εξόδιο ακολουθία τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Η κηδεία του Μανώλη Γλέζου τελέστηκε δημοσία δαπάνη, ως ελάχιστος φόρος τιμής στον «τελευταίο παρτιζάνο της Ευρώπης», ενώ ο τάφος προσφέρθηκε τιμητικά από τον δήμο Αθηναίων.

Το φέρετρο του Μανώλη Γλέζου ήταν τυλιγμένο με την ελληνική σημαία.

Πένθιμα την ώρα της κηδείας χτυπούσαν οι καμπάνες στην Παναγία την Εκατονταπυλιανή, στην Πάρο. (Η καταγωγή του Μ. Γλέζου ήταν κατά το ήμισυ από τη Νάξο και από την Πάρο). Μεσίστιες κυμάτιζαν οι σημαίες και στα δημοτικά και κοινοτικά καταστήματα των Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών όλης της χώρας.

Στην κηδεία του Μανώλη Γλέζου παρέστη και ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Η ανακοίνωση της οικογένειας του Μανώλη Γλέζου

«Ο αγαπημένος μας σύζυγος, πατέρας και παππούς, o αγωνιστής Μανώλης Γλέζος έφυγε τη Δευτέρα 30 Μάρτη από την ζωή. Η οικογένειά του ευχαριστεί θερμά τη Διοίκηση, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου ΝΙΜΤΣ, στο οποίο είχε νοσηλευτεί πολλές φορές στο παρελθόν, καθώς και τη Διοίκηση, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ, για τις άοκνες προσπάθειές τους, τις τελευταίες μέρες της ζωής του.

Η κηδεία του Μανώλη Γλέζου, λόγω των περιορισμών που ισχύουν, θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο. Γνωρίζουμε ότι οι σκέψεις των ανθρώπων που τον γνώρισαν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, των φίλων του, των συναγωνιστών του, των συγγενών του και των συγχωριανών του, τον συντροφεύουν».

Ο Μανώλης Γλέζος νοσηλευόταν σε ιδιωτικό θεραπευτήριο όπου και κατέληξε από καρδιακή ανεπάρκεια. Νοσηλευόταν από τις 18 Μαρτίου και παρά την εντατική θεραπευτική αγωγή, ο οργανισμός του δεν ανταποκρίθηκε.

Φωτορεπορτάζ: Γιάννης Κέμμος