Οι νεκροί από κορονοϊό φτάνουν πλέον τους 43 σύμφωνα με την ανακοίνωσή του Σωτήρη Τσιόδρα στην καθιερωμένη ενημέρωση, το απόγευμα της Δευτέρας από το Υπουργείο Υγείας.

Την ίδια ώρα, τα νέα κρούσματα του Covid- 19 είναι 56, αυξάνοντας τα συνολικά κρούσματα από τα τέλη του Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα 30 Μαρτίου στα 1212.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Χαρδαλιάς ο οποίος ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας για προληπτικούς λόγους του εργοταξίου της Μονάδας 5 της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα για 30 ημέρες.

Μιλώντας αμέσως μετά τον λοιμωξιολόγο και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως όλες οι μονάδες στην ευρύτερη περιοχή της Πτολεμαΐδας λειτουργούν με το μίνιμουμ προσωπικό ασφαλείας ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα συγχρωτισμού σε αυτούς τους εργασιακούς χώρους.

Επισήμανε πως η αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτεί τη σύμπραξη πολιτείας και πολιτών, γιατί μόνο ενώνοντας τις δυνάμεις μπορούμε να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού και γι’αυτό τον λόγο αξιολογούνται καθημερινά τα δεδομένα κάθε περιοχής στην επικράτεια.

Ανακοίνωσε επίσης πως τις τελευταίες τρεις ημέρες έχουν πραγματοποιηθεί 4.697 έλεγχοι, κατά τους οποίους 22 συμπολίτες βρέθηκαν να έχουν παραβιάσει τους όρους της καραντίνας.

Αναφορικά με το αν θα τελειώσει η καραντίνα το Πάσχα και θα παύσει το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας ανέφερε: «Πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό, δεν θα πάμε στο χωριό, δεν θα σουβλίσουμε αρνιά με φίλους, δεν θα πάμε σε εκκλησίες».

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την απογευματινή ενημέρωση για τον κορονοϊό ήταν ξεκάθαρος και κάλεσε τους πολίτες να αντιληφθούν την κρισιμότητα των στιγμών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι όσο τηρούνται οι κανόνες δεν χρειάζεται να πάμε σε νέα μέτρα.

«Εάν όμως κάποιοι αρνούνται να αντιληφθούν την κρισιμότητα των στιγμών τότε η επιλογή είναι μονόδρομος. Περισσότερα και αυστηρότερα μέτρα. Αυτό δεν είναι επιλογή της κυβέρνησης ,είναι κάτι που αναγκαστικά θα συμβεί αν δεν αντιληφθούμε ότι μέχρι τώρα έχουμε διανύσει ένα δύσκολο δρόμο, ένα δικό μας Γολγοθά , όμως είμαστε ακόμα στην αρχή και πρέπει να επιμείνουμε στο στόχο: Μένουμε σπίτι χωρίς δικαιολογίες, χωρίς εξαιρέσεις.

Αντιλαμβάνομαι την εσωτερική ανάγκη να βγούμε έξω αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτό θα είναι το λάθος, αυτό βοηθάει τη νόσο . Έχουμε κάνει τόση προσπάθεια και δεν πρέπει να σταματήσουμε. Δεν κάνουμε βήματα πίσω, μένουμε πιστοί στο στόχο: Μένουμε σπίτι και κινούμαστε μόνο για εξαιρετικές περιπτώσεις. Περίπατοι και βόλτες μακριά από τα σπίτια μας και για ώρες απλά επιβαρύνουν τα δεδομένα και εξυπηρετούν τον ίδιο τον ιό».

Στοιχεία για ελέγχους και ιχνηλατήσεις

Όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς στην προσπάθεια περιορισμού μετάδοσης του ιού συμβάλλουν και οι τακτικοί έλεγχοι και οι ιχνηλατήσεις που πραγματοποιούνται στη χώρα. Μέχρι και χθες το βράδυ το Κέντρο επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας είχε ιχνηλατήσει 324 θετικά κρούσματα, καθώς και 513 στενές επαφές τους . Την ίδια στιγμή έχουν καταχωρηθεί οι επιβάτες 172 πτήσεων εξωτερικού οι οποίοι έχουν ενημερωθεί για την υποχρέωση τους να τεθούν σε 14ημερη καραντίνα , καθώς και για τα μέτρα πρόληψης ατομικής προστασίας που πρέπει να ακολουθούν. Μέχρι χθες το βράδυ ελέγχονταν 6229 άτομα από το κέντρο της ΓΓΠΠ για την τήρηση του κατ΄ οίκον περιορισμού τους. Τις τελευταίες τρεις ημέρες έχουν πραγματοποιηθεί 4.697 έλεγχοι από τους οποίους οι 3109 στη περιοχή της Αττικής. Κατά τη διάρκεια αυτών των ελέγχων βρέθηκαν 22 πολίτες να έχουν παραβιάσει τους όρους της καραντίνας και επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα .

Επίσης υπάρχουν 83 πολίτες οι οποίοι βρίσκονται σε καραντίνα σε ξενοδοχείο, εκ των οποίων 22 βρέθηκαν θετικοί στον ιό και οι υπόλοιποι 61 επέλεξαν οικιοθελώς να ολοκληρώσουν την καραντίνα τους στο ξενοδοχείο, προκειμένου να προστατεύσουν αγαπημένα τους πρόσωπα. Άλλοι 160 πολίτες στην Θράκη αναμένουν τα αποτελέσματα των ελέγχων.

Αυξάνονται οι προσφορές υγειονομικού υλικού

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφερόμενος στα υγειονομικά υλικά ανέφερε μεταξύ άλλων: «Στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε οι πράξεις προσφοράς αυξάνονται. Σήμερα τα ξημερώματα προσγειώθηκε στο Ελευθέριος Βενιζέλος ειδικά διαμορφωμένο αεροσκάφος της Aegean το οποίο μετέφερε από την Κίνα μεγάλη ποσότητα υγειονομικού υλικού, δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση και των Ελλήνων εφοπλιστών.

Πιο συγκεκριμένα από την εν λόγω πτήση έφτασαν στη χώρα μας 1,7 εκατομμύρια μάσκες ενώ με σειρά πτήσεων που αναμένονται να ολοκληρωθούν μέσα στην εβδομάδα έχει προγραμματιστεί να φτάσουν στην πατρίδα μας πάνω από 13 εκατομμύρια απλές χειρουργικές μάσκες και μέτρα ατομικής προστασίας, όπως εξειδικευμένες μάσκες, στολές και ασπίδες προσώπου.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ως τώρα μεταφορά υγειονομικού υλικού από την Ελλάδα και πρέπει να σημειώσουμε ότι η αγορά και η μεταφορά υλικού αυτό το διάστημα είναι πολύ δύσκολη διαδικασία αφού όλες οι χώρες του κόσμου προσπαθούν να εξασφαλίσουν υγειονομικό υλικό και υπάρχει τεράστια ζήτηση. Γίνεται μια πραγματική μάχη στις αγορές του εξωτερικού. Η χώρα μας με συντονισμένες προσπάθειες έχει καταφέρει να εξασφαλίσει σημαντικές ποσότητες υλικού ενισχύοντας την προσπάθεια αλλά και το σύστημα υγείας.

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται τουλάχιστον άλλες τρεις πτήσεις που έχουν μισθωθεί από τους δωρητές και μεταφέρουν υγειονομικό υλικό. Το κόστος προμήθειας αλλά και της μεταφοράς υλικού στην Ελλάδα καλύπτεται κυρίως από δωρεές ιδρυμάτων και εταιρειών. Υπενθυμίζω ότι έχουν προηγηθεί η δωρεά 11 τόνων υγειονομικού υλικού από τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, η προμήθεια πέντε τόνων χλωροκίνης από την Ινδία και πτήση της China η οποία μετέφερε προ ημερών στην Ελλάδα από την Κίνα, ως δωρεά, ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες μάσκες αλλά και υγειονομικό υλικό.

Στο πλαίσιο των προσφορών για την ενίσχυση του ΕΣΥ ο Όμιλος του Ιατρικού Αθηνών αποφάσισε να διαθέσει μια από τις πέντε νοσηλευτικές μονάδες στην Αττική και την ακρίβεια το Ιατρικό Περιστερίου στο Υπουργείο Υγείας. Αυτή η προσφορά έχει ως στόχο να συμβάλει στην αποδέσμευση κλινών από περιστατικά μη σχετιζόμενα με τον Covid-19 από τα νοσοκομεία αναφοράς του ΕΣΥ».

Πηγές της ΔΕΗ για την αναστολή εργασιών στο εργοτάξιο της μονάδας Πτολεμαΐδας V

«Η αναστολή των εργασιών στο εργοτάξιο της Πτολεμαΐδας V είναι απόφαση της Πολιτικής Προστασίας στο πλαίσιο των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας στην περιοχή. Η ευθύνη της λειτουργίας του εργοταξίου ανήκει αποκλειστικά στην ανάδοχο εταιρεία και εποπτεύεται από τη ΔΕΗ».

Αυτό ανέφεραν πηγές της ΔΕΗ, σε συνέχεια της ενημέρωσης από την Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για διακοπή των εργασιών στο εργοτάξιο της λιγνιτικής μονάδας, η οποία βρίσκεται υπό κατασκευή.

«Σε ό,τι αφορά στη λειτουργία των Μονάδων της ΔΕΗ στην περιοχή, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, αυτή συνεχίζεται απρόσκοπτα τις τελευταίες εβδομάδες με το προσωπικό που έχει οριστεί ως κρίσιμο και το υπόλοιπο υποστηρικτικό προσωπικό εναλλάσσεται σε εβδομαδιαίες βάρδιες. Η ΔΕΗ έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων της σε σχέση με την απολύμανση, τον απαραίτητο εξοπλισμό, αλλά και τον τρόπο προσέλευσής τους στην εργασία, προκειμένου να διασφαλίσει την ομαλή τροφοδοσία του συστήματος ηλεκτροδότησης της χώρας».