Να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ λόγω κορονοϊού ακόμη και οι εργαζόμενοι στους ιερούς ναούς και τις μονές ζητά η Εκκλησία της Ελλάδος επισήμως από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση με το αιτιολογικό ότι μετά το lock down που επέβαλλε η κυβέρνηση προκειμένου να αναχαιτιστεί η πανδημία, έπαψαν να λειτουργούν οι πάσης φύσεως εκκλησιαστικοί φορείς.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στα έγγραφα της Ιεράς Συνόδου που δημοσιεύει το newsbeast.gr, από την μερική παύση των εργασιών «πλήττονται σημαντικά λόγω των αρνητικών συνεπειών του φαινομένου του κορονοϊού» μεταξύ άλλων οι ιερές μητροπόλεις, οι ιερές μονές, ενορίας, εκκλησιαστικά ιδρύματα, ιερά προσκυνήματα, εκκλησιαστικά μουσεία, η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, σχολές παροχής πολιτικής εκπαιδεύσεως ή πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαιδεύσεως και καταστήματα λιανικής πώλησης βιβλίων που υπάγονται στην Εκκλησία.

Σε εγκύκλιο σημείωμα που υπογράφει ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος, αιτιολογώντας την καταβολή του επιδόματος των 800 ευρώ, επισημαίνεται πως «οι εργοδότες (σ.σ. ήτοι οι εκκλησιαστικοί φορείς) δηλώνουν τους συγκεκριμένους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, είτε λόγω απαγορεύσεως της λειτουργίας της επιχειρήσεως με εντολή δημόσιας αρχής, είτε λόγω εφαρμογής του μέτρου περί αναστολής συμβάσεων εργαζομένων σε επιχειρήσεις εν λειτουργία».

Συνεχίζει μάλιστα επισημαίνοντας λίγες γραμμές πιο κάτω πως «ως προς δε τους εργαζομένους Ιερών Ναών και Ιερών Μονών που δεν εργάζονται στις παραπάνω δραστηριότητες αλλά στην έδρα του νομικού προσώπου (π.χ. οι ιεροψάλτες, οι νεωκόροι, προσωπικό καθαριότητας), ζητήθηκε υπό των συναρμοδίων Υπουργών, διά της επισυναπτόμενης επιστολής, η προσθήκη των Κωδικών Αριθμών Δραστηριοτήτων 94.91.10.03 (Υπηρεσίες Ιερών Ναών) και 94.91.10.02 (Υπηρεσίες Ιερών Μονών) στους Κ.Α.Δ. εργοδοτών, που πλήττονται από τα μέτρα, και αναμένεται η ανταπόκριση των Υπουργείων».

Δείτε εδώ τα έγγραφα της Ιεράς Συνόδου