Πρώτο θετικό επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη

Πρόκειται για νεαρή γυναίκα 38 ετών - Απομονώνονται όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί της τις τελευταίας ημέρες


ΥΓΕΙΑΚΟΡΟΝΟΪΟΣ
13:05
26/02/2020
Πρώτο θετικό επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη
59
loading

Το πρώτο θετικό επιβεβαιωμένο κρούσμα στον κορονοϊό στη Θεσσαλονίκη ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας το μεσημέρι της Τετάρτης.

Πρόκειται για το δείγμα γυναίκας 38 ετών που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Ιταλία.

Εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη και οικειοθελώς απομονώνονται όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί της τις τελευταίας ημέρες, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας.

Τα συμπτώματα, οι ομοιότητες με τη γρίπη και οι τρόποι αντιμετώπισης

Ποια είναι όμως η ταυτότητα του νέου κοροναϊού; Ανήκει στην ομάδα beta των ιών Corona, μια ομάδα ιών που προκαλεί νόσηση σε πτηνά και θηλαστικά, του ανθρώπου περιλαμβανομένου, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Παστέρ. Στην ομάδα αυτή ανήκουν οι ιοί Corona HKU1, OC43, 229E, NL63, SARS CoV και MERS CoV.

Στον άνθρωπο οι ιοί Corona HKU1, OC43, 229E, NL63 ευθύνονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα για λοιμώξεις του αναπνευστικού, που συνήθως είναι ήπιες.

Η θνητότητα του νέου ιού 2019-nCoV υπολογίζεται σε 5%, αλλά βαίνει πάντως μειούμενη, ενώ είναι μικρότερη των ιών SARS CoV (9,5% το 2003/2004) και MERS CoV (34,5% το 2012).

Με βάση τη γενετική σύσταση του νέου ιού «2019-nCoV» που ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της Κίνας, ο ιός έχει 75-80% γενετική ομοιότητα με τον SARS CoV και περισσότερο από 85% με ιούς Corona που προσβάλλουν τις νυχτερίδες.

Η εύρεση της γενετικής αλληλουχίας του νέου ιού επέτρεψε την ανάπτυξη μοριακών εξετάσεων σε πραγματικό χρόνο (real time PCR) για την ειδική ανίχνευση του νέου ιού.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, κατά το Παστέρ, δεδομένου ότι ταυτόχρονα με τον νέο ιό κυκλοφορούν την χειμερινή περίοδο και οι άλλοι ιοί Corona που προσβάλλουν τον άνθρωπο.

Επομένως, η ειδική ανίχνευση επιτρέπει τον διαχωρισμό του νέου ιού από τους συνήθεις κορονοϊούς που προκαλούν ήπια νόσηση και έτσι αποτρέπει τους «ψεύτικους» συναγερμούς.

Ο κορονοϊός ή COVID-19 όπως επισήμως ονομάστηκε, παρουσιάζει συμπτώματα όμοια με αυτά μίας κοινής γρίπης ή ενός κρυολογήματος.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα συμπτώματα, που εντοπίζονται στο αναπνευστικό κυρίως σύστημα, είναι τα εξής:

 • Πυρετός
 • Βήχας
 • Δύσπνοια
 • Δυσκολίες στην αναπνοή

Τα βασικά συμπτώματα μπορούν να ακολουθούνται και από σωματική κόπωση και πόνο στους μύες. Ο βήχας μπορεί να ξεκινάει ως ήπιος και να κλιμακώνεται, όπως και ο πυρετός.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις η μόλυνση από τον ιό μπορεί να προκαλέσει:

 • Πνευμονία
 • Οξύ σύνδρομο του αναπνευστικού
 • Νεφρική ανεπάρκεια

Η βαρέα συμπτωματολογία μπορεί σε περιπτώσεις να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο του νοσούντα.

Τα σημάδια και τα συμπτώματα της λοίμωξης μπορεί να εμφανιστούν 2 ή και 14 μέρες μετά την προσβολή από τον ιό. Ωστόσο υπήρξε περίπτωση στην Κίνα κατά την οποία ένας ηλικιωμένος άνδρας εμφάνισε συμπτώματα 27 μέρες μετά την προσβολή του από τον κορονοϊό, αλλάζοντας όσα γνώριζαν οι επιστήμονες για την περίοδο επώασης και καθιστώντας πιο περίπλοκες τις προσπάθειες να εμποδιστεί η εξάπλωση του ιού.

Ο κορονοϊός μπορεί να παρουσιάσει και τα ακόλουθα, λιγότερο συχνά, συμπτώματα:

 • Συσσώρευση φλέγματος
 • Πονοκέφαλος
 • Αιμόπτυση
 • Διάρροια

Συνάχι και πονόλαιμος είναι τα κλασσικά σημάδια γρίπης και κοινού κρυολογήματος, που πλήττουν το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Ο νέος κορονοϊός επηρεάζει κυρίως την κατώτερη αναπνευστική οδό, εμφανίζοντας σε όσους έχουν προσβληθεί ξηρό βήχα, δύσπνοια ή ακόμη και πνευμονία. Ο ερεθισμένος λαιμός ωστόσο δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτά τα συμπτώματα.

Ομοιότητες με τη γρίπη

Ο κορονοϊός εμφανίζει συμπτώματα που μπορεί να ομοιάζουν με αυτά της γρίπης, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο σύγχυση στον ασθενή.

Από τα μέχρι τώρα γνωστά στοιχεία, αυτές είναι οι ομοιότητες του ιού με τη γρίπη:

 • Και οι δύο εποχιακοί ιοί είναι μεταδοτικοί και προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις
 • Τα τυπικά συμπτώματα της γρίπης περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, μυικούς πόνους, πονοκεφάλους, ερεθισμένη μύτη, κόπωση και μερικές φορές εμετούς και διάρροια. Τα συμπτώματα εμφανίζονται ξαφνικά και όσοι νοσούν, αναρρώνουν μέσα σε λιγότερο από 2 βδομάδες. Σε κάποιες περιπτώσεις η γρίπη προκαλεί πνευμονία.
 • Στην περίπτωση του κορονοϊού μόνο 5% των ασθενών εμφάνισαν ερεθισμένη μύτη και το 1-2% ανέφεραν διάρροια, ναυτία και εμετούς.

Πότε να επισκεφθείτε γιατρό

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η διάκριση μεταξύ των ιών που προκαλούν προβλήματα στο αναπνευστικό δεν μπορεί να βασιστεί μόνο στη συμπτωματολογία. Αντιθέτως με την εποχική γρίπη για την οποία υπάρχει εμβόλιο, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει ακόμη με τον κορονοϊό.

Σε κάθε περίπτωση με την εμφάνιση των παραπάνω συμπτωμάτων και στο ενδεχόμενο να έχετε εκτεθεί στον ιό, καλό είναι να συμβουλεύεστε γιατρό.

Αναφέρετε στον γιατρό σας αν έχετε προσφάτως ταξιδέψει στο εξωτερικό. Καλό θα ήταν να αναφέρετε την ύπαρξη συμπτωμάτων πριν να κλείσετε ραντεβού και να έρθετε σε επαφή μαζί του.

Σε κάθε περίπτωση οι ομάδες υψηλού κινδύνου συνεχίζουν να είναι οι άνθρωποι με σοβαρές ασθένειες και οι ηλικιωμένοι. Επίσης κινδυνεύουν περισσότερο όσοι έχουν υποστεί σοβαρές αναπνευστικές λοιμώξεις, όπως η γρίπη, αλλά και όσοι υποφέρουν από καρδιολογικά νοσήματα ή διαβήτη.

Πώς εξαπλώνεται ο ιός

Δεν είναι ακόμη σαφές πόσο μεταδοτικός είναι ο νέος κορονοϊός και πώς εξαπλώνεται. Φαίνεται ότι μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή επαφή. Μπορεί να μεταδοθεί επίσης από τα σταγονίδια που απελευθερώνονται όταν κάποιος φορέας του ιού βήχει ή φταρνίζεται.

Οι επιστήμονες δεν έχουν εξακριβώσει αν κάποιος μπορεί να προσβληθεί, αγγίζοντας μια επιφάνεια που έχει προηγουμένως πιάσει άτομο που έχει μολυνθεί, και στη συνέχεια βάζει το χέρι του στο στόμα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσοι έχουν ταξιδέψει προσφάτως στην Κίνα ή σε χώρες που έχει επιβεβαιωμένα μεταδοθεί ο ιός, πρέπει να συμβουλευτούν γιατρό. Αυτό ισχύει και για όσους έχουν έρθει σε επαφή με άτομο που έχει προσβληθεί.

Τρόποι αντιμετώπισης

Αν και δεν υπάρχει ακόμη εμβόλιο για τον κορονοϊό, μπορεί κάποιος να μειώσει τον κίνδυνο προσβολής, αν λάβει τα προτεινόμενα μέτρα.

Ποια είναι αυτά;

 • Πλένετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή χρησιμοποιήστε αντισηπτικά
 • Καλύπτετε το στόμα και τη μύτη με το χέρι ή με χαρτομάντηλο όταν βήχετε και φταρνίζεστε
 • Αποφεύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας αν τα χέρια σας δεν είναι καθαρά
 • Αποφεύγετε την επαφή με άτομα που είναι άρρωστα
 • Αποφεύγετε να μοιράζεστε πιάτα, ποτήρια, σκεπάσματα αν είστε άρρωστοι
 • Καθαρίζετε και απολυμαίνετε επιφάνειες που αγγίζετε
 • Μην πηγαίνετε στη δουλειά, στο σχολείο και σε δημόσιους χώρους αν είστε άρρωστοι

Επιμέρους συμβουλές

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προχωρά και σε κάποιες επιμέρους συμβουλές προς τους πολίτες:

 • Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας αν έχετε πυρετό, βήχα και δύσπνοια
 • Αποφεύγετε να τρώτε ωμό κρέας και εντόσθια
 • Αποφεύγετε επαφή με ζώα και επιφάνειες με τις οποίες μπορεί να έχουν έρθει σε επαφή
 • Αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε στο εξωτερικό, πρώτα διαβάστε τις ταξιδιωτικές οδηγίες. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευθείτε τον γιατρό σας αν η κατάσταση της υγείας σας σας καθιστά ευάλωτους σε αναπνευστικές λοιμώξεις.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

59
σχόλια
 1. avatar α(χ)ριστοι

  τους τελειωσαν λεει τα τεστ για τον ιο. προφανως για αυτο μειωνονται οι νοσουντες. οι ανθρωποι ειναι τραγικοι ανευθυνοι

 2. avatar Γκρινιάρης

  Μην ανησυχεί κανένας. Ο υπουργός Κικίλιας δήλωσε πως \"η χώρα είναι θωρακισμένη\"._

 3. avatar Delivery

  Βρε καλώς το ανακοντα 11880!!!

 4. avatar K x

  Με το Μητσοτάκη πρωθυπουργό την κάτσαμε τη βάρκα

 5. avatar Κατερινα Μ.

  Συγχαρητηρια ωραια μετρα εχουμε παρει σαν χωρα..........αφηνουμε σχολεια που ερχονται απο ιταλια και αντι να τους απομονωνουμε τους αφηνουμε ελευθερους σαν να μην τρεχει τιποτα ενω σε αλλες χωρες τους απομονωνουν οσοι εχουν ταξιδεψει στην ιταλια..Λιμανια αεροδρομια ξεφραγα ολα, καλη διασπορα. Εχουμε και το καρναβαλι της πατρας εκει να δειτε τι εχει να γινει,θα κανει παρτυ ο κορωνοιος .........κρατος μπαχαλο,ΜΠΡΑΒΟ!!!!!!!!!!

 6. avatar σδφγηξκ

  Εντελως ανευθυνη η τυπισσα... Εξαιτιας της θα κολλησει ολη η χωρα... Βορειοελλαδιτισα, τι περιμενεις να εχει μυαλο; Μονο για κανενα τσιφτετελι κανουν.

 7. avatar Βαλτε τον Αδωνι υπουργο να λυσει το προβλημα..

  Γιατί μόλις ακουσα οτι η Νοβαρτις ετοιμαζει ενα εμβολιο και μιας και εχει τις ακρες του εκεί, θα μας λυσει απο τους πρωτους το προβλημα. ..!

  1. avatar Θα το έκανε …

   Αλλά είπε ο Πολλάκης ότι θα θάψει τον κοροναιό 3 μέτρα κάτω από το χώμα οπότε όλοι τον άφησαν να κάνει τα μαγικά του !

  2. avatar Μπα δεν θα πανε ποτε στο κεελπνο

   Θα φευγουν για εξωτερικο

 8. avatar Χαχαχαχαχαχα

  Αντε μπρε και μέ το καλοπ να τα χιλιάσουμε...

 9. avatar Jick

  μπορουμε να την περασουμε μια βολτα απο την μορια?για 2 ωριτσεσ οχι περαπανω

  1. avatar α(χ)ριστοι

   πηγαινε μιλανο και αγιους τοπους εσυ

  2. avatar Απάντηση σε: Jick

   και από την οικογένειά σου μετά, @@ψυχε

  3. avatar WRC

   ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΟΣ ΡΕ ΦΙΛΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΙΑ ΒΟΛΤΙΤΣΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΥΝ ΚΤΛ

   1. avatar 123456789

    Πόσο άθλιοι \"άνθρωποι\" είστε και οι δύο...

 10. avatar ORUE

  Ανοίξαμε και σας περιμένουμε! ΝΔ

 11. avatar 667

  Μετανοείτε!

 12. avatar Κατερινα Μ.

  Αυτο το κρατος μπαχαλο ηταν και μπαχαλο παραμενει ......... την 38χρονη την εβαλαν σε καραντινα και καλα πραξανε.Προχθες ηρθανε σχολεια απο την ιταλια γιατι δεν τους απομονωσαν οπως κανουν σε αλλες χωρες; Ωραια μετρα εχουμε λαβει ,να μην πουμε για τα λιμανια για τα αεροδρομια, .......καλη διασπορα,ΕΥΓΕ!

 13. avatar Vask-

  Η χωρα μας ειναι θωρακισμενη μην μασατε.

 14. avatar Ας προσέξουμε και λίγο

  Αν όλοι ακολουθούμε τους κανόνες υγιεινής και δεν βήχουμε σαν τα γαϊδουρια χωρίς έστω να βάλουμε ένα χέρι μπροστά τότε ίσως την γλυτώσουν και κάποιοι.

 15. avatar Εγώ πάντως καταλαβαίνω , ότι από ….

  Τον κορονα ιό κατά 98% την σκαπουλάρεις! Από τον Τσιπρο/ ΣΥΡΙΖΟιό όμως δεν έχεις καμία ελπίδα ! 100% εγκεφαλικός θάνατος και άσε που σε μεταλλάσσει στην χειρότερη των περιπτώσεων σε αμοιβόμενο προπαγανδιστικό χαζοσυριζοτρολ, .... παντός καιρού ... ανοξείδωτο και στο διηνεκές!

  1. avatar 123456789

   Ένα ανόητο σχόλιο πάντα έχει τη θέση του....

 16. avatar Σκορακι

  Σωστε μας σπο τον γουρουνο\'ι\'ο

 17. avatar Ουξου λερες

  Να επεμβει ο ρουβικωνας στο σπιτι του ιού να του σπικαρει 2 φασιστικες κουβεντες

 18. avatar σουρταφερτας

  ο θανατος σου η ζωη μου...ποσο εχει τσιμπησει η μασκουλα τελευταια???

 19. avatar Θερμά συγχαρητήρια! Τα καταφέρατε επιτέλους!

  Θα ήταν άδικο μετά απο τόσο κόπο και τόση προσπάθεια (με παντελή έλλειψη ελέγχων και καμία πρόνοια για όσους έρχονταν απο Ιταλία, ούτε καν απο τις περιοχές όπου η ίδια η Ιταλία έπαιρνε μέτρα) να μην τα καταφέρετε. Σας έχω εντελώς ικανούς να χάσετε τον έλεγχο της κατάστασης εντελώς!

  1. avatar Ψηφιζεις;;;

   ;;;

  2. avatar ΚΛΕΩΝ

   Ποια μετρα επρεπε να παιρνουν για οσους ερχονται απο την Ιταλια πριν 10 μερες που δεν ειχε ανακοινωθει κανενα κρουσμα?????
   Η αγραμματοσυνη και η ηλιθιοτητα επικρατει παντα σε τετοιες καταστασεις!

   1. avatar Κλαίω_1

    \'Πρόκειται για το δείγμα γυναίκας 38 ετών που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Ιταλία.\'

    Kαλώς τον γνωστό άγνωστο του καφενείου εδώ μέσα....
    Τις 10 ήμερες που τις αναγράφει μέγιστε;;

   2. avatar Ενώ μετά, πάρθηκαν τα δέοντα. Σου θίξαμε τη κυβέρνηση

    εγγράμματε.

 20. avatar Κανενας ελεγχος στα αεροδρομια

  και στα λιμανια, ηρθε το πρωτο κρουσμα και ποιος ξερει ποσα θα ακολουθησουν, εχουμε ενοικιαζομενα δωματια στη χαλκιδικη και ερχεται συνηθως κοσμος απο βαλκανικες χωρες, αν υπηρχε ελεγχος και υπηρχε κρουσμα θα ελεγα οτι εγινε οτι ηταν δυνατον, τωρα μας καψατε με την ανευθυνοτητα σας.

  1. avatar Ψηφιζεις;;;

   ;;;

   1. avatar Τι ΔΕΝ θα ψηφιζω απο τωρα

    να ρωτας .

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει