Αυξήσεις στη ΔΕΗ από 15 έως 40%(!) φέρνει η απαίτηση της τρόικας για εξορθολογισμό των τιμολογίων της και απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπως γράφει η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι αυξήσεις κυμαίνονται από 15%-40% για τα οικιακά τιμολόγια, φτάνουν στο 60% για τα αγροτικά και περιορίζονται γύρω στο 8% για τα βιομηχανικά υψηλής τάσης. Μεταφράζεται παράλληλα σε μειώσεις τιμών για τις κατηγορίες των εμπορικών τιμολογίων, που ξεκινούν από -10% (για κατανάλωση μέχρι 2.000 κιλοβατώρες) και φτάνουν μέχρι -25% (καταναλώσεις άνω των 4.000 κιλοβατώρων το τετράμηνο).

O εξορθολογισμός των τιμολογίων είναι προϋπόθεση που έχει θέσει η τρόικα για τη δανειοδότηση της Ελλάδας. Tον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το Μνημόνιο, θα πρέπει να εκδοθεί προεδρικό διάταγμα για την απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς και υπουργική απόφαση για τα τιμολόγια και την κατάργηση των στρεβλώσεων στη λιανική αγορά. Πέραν όμως του Μνημονίου, η μετάβαση σε ρυθμιστικά τιμολόγια και η άρση των στρεβλώσεων στη χονδρική και λιανική αγορά ηλεκτρισμού αποτελούν και απαίτηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας με την οποία η Ελλάδα δεν έχει εναρμονιστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη θα επιδιώξει παράλληλα την έγκριση του Kοινωνικού Oικιακού Tιμολογίου στο οποίο, με κριτήριο το εισόδημα και την κατανάλωση, θα ενταχθούν ευπαθείς ομάδες, οι οποίες έχουν μικρές καταναλώσεις (κάτω από 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο) και με βάση τα νέα τιμολόγια θα επιβαρυνθούν με αύξηση της τάξης του 30-40%. Oι ομάδες αυτές θα έχουν μια γενική έκπτωση και μία επιπλέον για ιδιαίτερα ευπαθείς όπως οι άνεργοι.