Σήμερα 2 Δεκεμβρίου γιορτάζει ο όσιος Αββακούμ σύμφωνα με το εορτολόγιο, μια γιορτή σταθερή.

Ο Όσιος Αββακούμ, σύμφωνα με το συναξάρι του, ήταν ένας από τους «Τριακόσιους» πρόσφυγες από την Παλαιστίνη που ήρθαν και αποβιβάστηκαν στη Κύπρο μετά των διωγμών των Αράβων όταν κυρίευσαν τη Παλαιστίνη και τη Συρία.

Ο Αββακούμ, που φαίνεται να ήταν μοναχός ή ασκητής στην έρημο του Ιορδάνου, έψαχνε για να βρει καταφύγιο στα βουνά και στα όρη της Κύπρου. Αφού γύρισε τα όρη της περιοχής Σολέας, κατέληξε τελικά στο όρος της Καλαμιθείας, κοντά στα χωριά Καλαμιθάσα και Φτερικούδι.

Εκεί κατοίκησε σε μια σπηλιά που βρήκε και επιδόθηκε αμέσως σε πνευματικούς αγώνες, νηστεία, ταπείνωση, ακτημοσύνη, γυμνότητα, υπομένοντας το κρύο του χειμώνα. Αλλά τον περισσότερο χρόνο του τον περνούσε προσευχόμενος, για αυτό μπόρεσε να καθαρίσει από τα πάθη και αξιώθηκε να έχει το χάρισμα της θαυματουργίας όχι μόνο στις σωματικές ασθένειες αλλά και τις ψυχικές.

Πολλοί κωφοί οι οποίοι είχαν προστρέξει στον Όσιο βρήκαν την θεραπεία των αυτιών τους και της κώφωσης τους. ‘Όμως ο Όσιος έκανε και άλλα πολλά θαύματα μέχρι που εκοιμήθη εν ειρήνη σε βαθιά γηρατειά αναφέρει το ekklisiaonline.gr.

Το αγιασμένο του λείψανο ενταφιάστηκε από τους πιστούς της περιοχής και μετά ανήγειραν εκκλησία προς τιμή του. Ο τάφος του και τα οστά του ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στο δυτικό μέρος της παλιάς του εκκλησίας που βρίσκεται ερειπωμένη κάτω από τη νέα εκκλησία.