Η σκληρή καθημερινότητα μιας μητέρας που δυσκολεύεται να βρει φαγητό για τα παιδιά της

«Το σπίτι μου είναι ένα νεκροταφείο» ανέφερε η Ελένη στο Newsbeast.gr


ΕΛΛΑΔΑ
13:28
12/11/2019
Η σκληρή καθημερινότητα μιας μητέρας που δυσκολεύεται να βρει φαγητό για τα παιδιά της
39
loading

Οι ιστορίες φτώχειας και απόγνωσης είναι πολύ συχνές στην Ελλάδα της κρίσης και συνεχίζουν να απασχολούν την κοινωνία ακόμη και μετά τη λεγόμενη έξοδο από τα μνημόνια. Εν έτει 2019 πολλοί είναι οι συμπολίτες μας που βιώνουν συνθήκες ανέχειας και αδυνατούν να εξασφαλίσουν ακόμη και τα στοιχειώδη για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Άλλωστε η απώλεια στα εισοδήματα και η υπερχρέωση των νοικοκυριών χρειάζονται αρκετό χρόνο για να επανέλθουν σε ένα επίπεδο που θα επιτρέπει σε όσους βρίσκονται ακόμη και κάτω από το όριο της φτώχειας να μπορέσουν να ξεφύγουν από τον εφιάλτη.

Τη δύσκολη καθημερινότητά της αφηγείται στο Newsbeast.gr η Ελένη από τη Μεσσηνία (της οποίας τα στοιχεία είναι στη διάθεσή μας), που επέλεξε να δημοσιοποιήσει την οριακή κατάσταση που βιώνει και τις σοβαρές δυσκολίες  που αντιμετωπίζει η τετραμελής οικογένειά της.

«Ονομάζομαι Ελένη, είμαι κάτοικος Μεσσηνίας και μητέρα 2 κοριτσιών που είναι σαν άγγελοι, ηλικίας 9 χρονών και 18 μηνών. Είμαι άνεργη με πρόβλημα υγείας, νεφρασβέστωση ονομάζεται, χωρίς να το έχω ψάξει από πού προέρχεται. Ο λόγος που δεν έχω κάνει εξετάσεις είναι καθαρά ο οικονομικός» αναφέρει και εξηγεί τον λόγο εξαιτίας του οποίου δεν εργάζεται: «Δεν δουλεύω εδώ και κάποια χρόνια, από τότε που μου παρουσιάστηκε το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζω. Μετά όμως και τη γέννηση της δεύτερής μου κόρης πάσχω και από επιλόχεια κατάθλιψη. Η κατάθλιψη δεν μου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τότε και έχω απευθυνθεί σε γιατρούς, οι οποίοι προτείνουν φαρμακευτική αγωγή. Εγώ όμως δεν θέλω να πάρω χάπια γιατί μεγαλώνω τα παιδιά μου».

Το φάσμα της ανεργίας και τις επιπτώσεις του αντιμετωπίζει και ο σύντροφος της Ελένης:

«Ο σύντροφός μου και πατέρας των παιδιών μου είναι 37 ετών, άνεργος και εκείνος το τελευταίο 5μηνο. Από τότε μας πήρε η κάτω βόλτα και φτάσαμε να χρωστάμε ΔΕΗ, να χρωστάμε και ενοίκια. Πριν ήμασταν καλά» μας είπε.

Το πρόβλημα υγείας της μικρής της κόρης

Η Ελένη μίλησε και για το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει η μεγάλη της κόρη:

«Η 9χρονη κόρη μου αντιμετωπίζει προβλήματα με τα ματάκια της και κάθε 6 μήνες πρέπει να τη μεταφέρω στο Νοσοκομείο Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού". Πλέον όμως σταμάτησε και αυτό λόγω των οικονομικών. δεν μπορώ να μεταφέρω το παιδί μου για να δούμε αν τα ματάκια της βελτιώθηκαν η όχι. Την ακούω συνέχεια που μου παραπονιέται ότι πονάει αλλά τι να της πω τι να της εξηγήσω.

Τα κορίτσια μου σε αυτή την τρυφερή ηλικία νιώθουν έντονα την φτώχεια. Πολλές φορές κοιμούνται νηστικά. Μπορεί να δώσω στη μικρή να πιει ζάχαρη με νερό το βράδυ για να μην νιώθει ότι πεινάει. Η καθημερινότητα που βιώνουμε είναι δύσκολη. Πότε θα μπει κατσαρόλα αν έχει κάνει κάποιο μεροκάματο ο σύντροφός μου και πότε όχι. Στο σπίτι μου πλέον έχει χαθεί η χαρά. Για αυτό έχω φτάσει σε σημείο απόγνωσης βλέποντας τα παιδιά μου σε αυτή την κατάσταση, για αυτό και μιλάω σε εσάς».

Όσο για το ποια είναι η καθημερινότητά της μας είπε:

«Η καθημερινότητα; Θα ξυπνήσω, θα ντύσω το παιδί μου για να πάει στο σχολείο του, θα μείνω με το άλλο μου το παιδάκι στο σπίτι. Υπάρχουν φορές που το παιδί δεν το στέλνω σχολείο, γιατί δεν έχει ρούχα και παπούτσια και δεν θέλω να το κοροϊδεύουν.

Εγώ είμαι με ένα κινητό στο χέρι και ψάχνω για εργασία. Όχι για μένα, λόγω των προβλημάτων υγείας, αλλά για τον σύζυγό μου».

«Απειλούμαστε με άμεση έξωση»

Η Ελένη λάμβανε στο παρελθόν βοήθεια από υπηρεσίες αλλά και την Εκκλησία. Τώρα μας μιλάει για το πώς έχει αλλάξει η κατάσταση.

«Εδώ στην περιοχή μου δεν υπάρχει βοήθεια. Απειλούμαστε με άμεση έξωση. Απευθύνθηκα στην πρόνοια για να μας δώσουν κάποια επίδομα για να μπορέσουμε να φύγουμε από την Καλαμάτα και να μεταβούμε στο πατρικό του συντρόφου μου, γιατί δεν έχουμε την δυνατότητα να πληρώνουμε ενοίκιο.

Έδωσα όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που μου ζήτησαν και μετά από λίγες μέρες ήρθε το χαρτί απόρριψης, λέγοντας ότι το δίνουν σε φωτιά και σε πλημμύρες. Πήρα λοιπόν τηλέφωνο και μίλησα με τον διευθυντή Πρόνοιας και μου είπε ότι δεν γίνεται γιατί δεν έχω πάρει φωτιά η δεν έχω πλημμυρίσει. Εγώ με κραυγή απόγνωσης του είπα αν ζει με 105 ευρώ το μήνα και 280 κάθε δύο μήνες και εκείνος μου απάντησε: "Όχι". Ο δε Δήμος ήταν μόνο λόγια πριν τις εκλογές λέγοντας ότι θα μπει για δουλειά ο σύντροφός μου αλλά δεν έγινε τίποτα.

Δεν έχω απευθυνθεί ξανά στην Πρόνοια γιατί ξέρω ποια είναι η αντιμετώπισή τους. Ξέρω ότι θα με αποπάρουν γιατί έχω κάνει "φασαρία" για να δείξουν ενδιαφέρον για το πρόβλημά μου. Απλώς δεν υπάρχει ανταπόκριση».

Η Ελένη έχει απευθύνει και άλλες εκκλήσεις για βοήθεια.

«Ήμουν παλιά στο φιλόπτωχο Ταμείο της Εκκλησίας και με βοήθησαν, όταν όμως πήγα ξανά, έλαβα αρνητική απάντηση. Μου είπαν ότι και τράπεζα να είχαν δεν θα έφτανε. Από τότε σταμάτησα, δεν ξαναζήτησα βοήθεια από πρόνοια και εκκλησία. Όπως και πιο παλιά ήμουν και στο κοινωνικό παντοπωλείο αλλά σταμάτησα γιατί δυστυχώς γράφτηκα στο ΤΕΒΑ».

Η οικονομική της κατάσταση και η αδυναμία να ανταποκριθεί στις ανάγκες της καθημερινότητας έχει σπρώξει την Ελένη στο όριο της απελπισίας. Η ίδια περιγράφει με λίγα λόγια τα συναισθήματά της και εξηγεί τον λόγο που θέλησε να μιλήσει δημόσια.

«Εδώ με έφερε η απόγνωση. Και ότι δεν έχουν τα παιδιά μου να φάνε. Το ψυγείο μου είναι άδειο χωρίς να έχει ούτε τα βασικά. Το σπίτι μου είναι ένα νεκροταφείο. Τι άλλο να πω;».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

39
σχόλια
 1. avatar φωφω

  Εδώ υπάρχει η διαφορά . Ότι είναι συμπατριώτες . Η Ελλάδα κλαίει τα παιδιά της ? .

 2. avatar κανέναν τρόπο να βοηθήσουμε

  θα γράψετε;

 3. avatar Ελένη από τη Μεσσηνία

  δεν μας καίγεται καρφί για εσένα και τα παιδιά σου, εκτός εάν μένεις σε καταυλισμό οπαδών της Ρόμα ή είσαι λαθροπακιστανή. Αν δεν είσαι, τότε πήγαινε μέχρι την Τουρκία, πέρασε με μία βάρκα ως λαθρομετανάστης στο νησί του Νόμπελ Ειρήνης, δήλωσε πρόσφυγας ανήλικη (δεν θα έχεις πρόβλημα εάν δεν είσαι πάνω από 40 ετών!) και τότε θα αποκτήσεις εσύ και τα παιδιά σου δωρεάν στέγη, δωρεάν τροφή, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δωρεάν μετακινήσεις σε οποιοδήποτε μέρος, δωρεάν πολιτική υποστήριξη σε όποιο έγκλημα κι εάν διαπράξεις.

 4. avatar Μσρια

  Πλακα μας κανετε τωρα ? Επι συριζα πως και δεν γραφτηκε ουτε ενα τετοιο αρθρο?
  Σε καμια περιπτωση δεν λεω οτι τωρα ειναι ολα ωραια με την ΝΔ .
  Δυστυχως υπηρχαν ,υπαρχουν και πολυ φοβαμαι οτι θα υπαρχουν τετοιες περιπτωσεις .
  Απλα μου κανει εντυπωση πως τοσα χρονια δεν σας απασχολησε ουτε μια τετοια ιστορια

  1. avatar Από το 2015

   κ μετά δε πεινούσε καμία οικογένεια. 4 χρόνια στο λένε.
   Από φέτος άρχισαν πάλι να κόβουν λόρδα.

 5. avatar Κώστας Κάπως

  σαν να μην μας τα λες καλά ρε κοπελιά ! Πως γίνεται, όλες οι αιτήσεις σου να "απορρίπτονται" ;;
  η Πρόνοια,η εκκλησία, ακόμα και το φιλόπτωχο ταμείο να σου κλείνει την πόρτα ;; Μηπως είδαν κι απόειδαν, οι άνθρωποι με σένα, και την περίπτωση σου ;

 6. avatar …στις δομες…

  ..εκτος απο τροφη ..σε τετραμελη δινουν και 2000 περιπου το μηνα... κ εκπαιδευση για μελλοντικους διακινητες...
  στους ελληνες...????

 7. avatar n440ga

  Παρακαλώ γράψτε τα στοιχεια της Ελένης για να μπορεσουμε να βοηθήσουμε

  1. avatar GDPR

   Ξέρεις τι σημαίνει;
   Πάρε τηλέφωνο στο beast να σου πουν. Τα στοιχεία είναι στη διάθεσή τους.

 8. avatar Νίκος1

  Υπάρχει τρόπος να βοηθήσουμε;
  Γράψτε π.χ. κάποιο λογαριασμό...

  1. avatar miou-miou

   Αυτό αναρωτιέμαι κι εγώ.
   Σκοπός είναι να βοηθήσουμε με κάποιον τρόπο, πέρα από τη δημοσιοποίηση του προβλήματος.
   Είτε με χρήματα, είτε με τρόφιμα.
   Ίσως κάποιος να μπορεί να προσφέρει δουλειά.

 9. avatar Ενω οι πολιτικοι τρωνε ,πινουν και μας δουλευουν ολοι μαζί.

  Πολλοι μη προνομιουχοι συμπατριωτες μας στην κυριολεξία υποφερουν και δεν εχουν ουτε για τα φαρμακα, ενω οι 300 βολευτές με 8000 € το μηνα και αναφερουμε μόνο τα νομιμα ,στην ψυχρα μας μας δουλεύουν. !!

 10. avatar ΚΛΕΩΝ

  5 χρονια...τετοιο αρθρο δεν ξαναειδα στο Newsbeast!!!!
  Nτροπη σας!

 11. avatar PavlosP

  Αμαρτίες γονέων....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει