Καθυστερεί αδικαιολόγητα η διαδικασία για τη λειτουργία Γηροκομείου Τυφλών καθώς ο δήμος Θεσσαλονίκης περιμένει εδώ και δυο μήνες απάντηση σε σχετικό αίτημά του από τον υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλειας και Πρόνοιας, επισημαίνει ο συντονιστής της Θεματικής Ομάδας ΑμεΑ των Οικολόγων Πρασίνων, Φώτης Μπίμπασης.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σε επιστολή που απέστειλε σήμερα στον υπουργό Εργασίας, ο κ Μπίμπασης, επισημαίνεται ότι η λειτουργία ενός Γηροκομείου Τυφλών στη Θεσσαλονίκη αποσκοπεί αφενός στην προστασία των τυφλών τρίτης ηλικίας, αφετέρου καλύπτει ένα σημαντικό κενό σε επίπεδο κοινωνικής προστασίας, δεδομένου ότι τα ΑμεΑ όταν φθάνουν στην τρίτη ηλικία, αντιμετωπίζουν αυξημένες δυσκολίες που απαιτούν τη μέγιστη δυνατή φροντίδα, ενώ ειδικότερα οι τυφλοί τρίτης ηλικίας δεν γίνονται αποδεκτοί στα γηροκομεία της χώρας, επειδή έχουν ανάγκη συνοδείας. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, παράλληλα με το Γηροκομείο θα λειτουργήσει και ένα πνευματικό κέντρο για την πολιτιστική καλλιέργεια των τυφλών, ενώ θα παρέχεται ολοκληρωμένη κάλυψη των αναγκών των ατόμων με πολλαπλή αναπηρία που έχουν και πρόβλημα όρασης.

Αναφέρει δε ότι για να υλοποιηθούν όλα αυτά είναι απαραίτητο να μεριμνήσει τόσο το υπουργείο Εργασίας, όσο και η Διοίκηση του Κέντρου Αποκατάστασης Τυφλών, ώστε να προχωρήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης στην απόκτηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του φιλανθρωπικού σωματείου «Οργάνωση Προστασίας Τυφλών Βορείου Ελλάδος-O Ήλιος».

“Οποιαδήποτε κωλυσιεργία σε συνδυασμό με τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και την αδυναμία συνεργασίας μεταξύ υπηρεσιών του δημοσίου, είναι ανεπίτρεπτη στο πλαίσιο ενός σύγχρονου, ευέλικτου και λειτουργικού κρατικού μηχανισμού. Πολλώ δε μάλλον, όταν πρόκειται για ένα έργο, μεγάλης σημασίας για τα Άτομα με Αναπηρία, που επιπλέον δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό” επισημαίνει ο κ Μπίμπασης.