Συντάξεις εξπρές για τις γυναίκες

Ποιές κατηγορίες εργαζομένων αφορούν


ΕΛΛΑΔΑ
8:30
16/05/2013
Συντάξεις εξπρές για τις γυναίκες
5
loading

Διαβατήριο για ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη -ακόμα και σε ηλικία 50 ετών- προσφέρει σε 600.000 γυναίκες μια σειρά ευνοϊκών διατάξεων της ασφαλιστικής νομοθεσίας. Οι ρυθμίσεις αφορούν όσες γυναίκες ασφαλίστηκαν από 1ης Ιανουαρίου 1983 έως 31 Δεκεμβρίου 1992 και πρόλαβαν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του «το Έθνος», μεγάλες κερδισμένες είναι οι μητέρες ανήλικων τέκνων, που πρόλαβαν να «κλειδώσουν» το συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010. Μεταβατικές διατάξεις ισχύουν και τη διετία 2011-2012, ενώ τέλος στο ειδικό καθεστώς συνταξιοδότησης των μητέρων μπαίνει από 1ης Ιανουαρίου 2013.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως οι μητέρες θεμελιώνουν δικαίωμα με τη συμπλήρωση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης και την ανηλικότητα του τέκνου. Στη συνέχεια μπορούν να παραμείνουν στην αγορά εργασίας και να αποχωρήσουν όποτε πιάσουν το κατά περίπτωση όριο ηλικίας, χωρίς να επηρεαστούν από τις όποιες ανατροπές στο Ασφαλιστικό (αφορά μόνο μητέρες ανηλίκων).

Ειδικές ρυθμίσεις ισχύουν και για τις γυναίκες που δεν έχουν ανήλικα παιδιά, με το όριο συνταξιοδότησης να είναι σε άμεση συνάρτηση με το έτος θεμελίωσης δικαιώματος αλλά και τον ασφαλιστικό φορέα.

«Τυχερές» είναι κυρίως οι ασφαλισμένες σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ και τράπεζες, ενώ στον αντίποδα αυστηρό είναι το συνταξιοδοτικό καθεστώς για τις γυναίκες που υπάγονται στον ΟΑΕΕ.

Ευνοϊκό καθεστώς συνταξιοδότησης με μειωμένα όρια ηλικίας έχουν και μεγάλες ομάδες ασφαλισμένων, όπως οι τρίτεκνες και οι γυναίκες που δουλεύουν σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Τέλος πρέπει να επισημανθεί πως αυξημένα όρια συνταξιοδότησης προβλέπονται για όσες γυναίκες θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2013. Η «έξοδος» γίνεται στα 67 με πλήρη σύνταξη ή εναλλακτικά με 40 έτη ασφάλισης στα 62 (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όπως είναι οι εργαζόμενες στα βαρέα).

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar ΣΑΚΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

  Δηλαδή, για να καταλάβουμε το σκεπτικό αυτών των φωστήρων στα Υπουργεία και στις επιτροπές, οι μητέρες ανηλίκων που είναι ασφαλισμένες στον ΟΑΕΕ, έχουν λιγότερες υποχρεώσεις προς τα παιδιά τους απο ότι οι μητέρες που είναι ασφαλισμένες στο Δημόσιο,στις Τράπεζες και στις ΔΕΚΟ ; Η μήπως υπάρχουν δυο ειδών μητέρες ; Η διαστροφή στο μεγαλείο της.

 2. avatar Social Distortion

  Στον ΟΑΕΕ που πληρώνει εισφορές κάθε μήνα, δεν είναι ''τυχερή''.
  Στο δημόσιο που τις εισφορές τις πληρώνει πάλι αυτή που είναι στον ΟΑΕΕ, είναι ''τυχερές''.
  Η Ιερή αγελάδα θα παραμείνει ιερή στον αιώνα τον άπαντα.

 3. avatar N1k0ssT

  "Τυχερές είναι κυρίως οι ασφαλισμένες σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ και τράπεζες, ενώ στον αντίποδα αυστηρό είναι το συνταξιοδοτικό καθεστώς για τις γυναίκες που υπάγονται στον ΟΑΕΕ." : Ακόμη και τώρα οι δημόσιοι επιβραβεύονται για την τεμπελιά τους και ως προς τη σύνταξη. ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΠΑΛΙ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ. Φτού σας δημοσιάρες που νομοθετείτε για τους ομοίους σας.

 4. avatar marriana

  Αυτο τώρα το ανακαλύψατε?

 5. avatar laros

  Ρατσισμος ;;;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει