Με αρκετά μεγάλη ταχύτητα κινείται πλέον ο ιός του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα. Υπάρχουν ήδη 47 νέα κρούσματα της λοίμωξης και τέσσερις θάνατοι που καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα.

Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ, πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ), συνολικά έχουν καταγραφεί 96 κρούσματα λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου και 10 θάνατοι. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 15 ασθενείς, από τους οποίους οι 5 σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Σε μολυσματικό κλοιό βρίσκονται δεκάδες δήμοι της χώρας. Ο ιός του Δυτικού Νείλου «πολιορκεί» μέσω των κουνουπιών – τον μεταφέρουν και τον μεταδίδουν στους ανθρώπους- τουλάχιστον 28 δήμους στην Αττική, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Την τελευταία εβδομάδα στον χάρτη με τις περιοχές όπου κυκλοφορεί ο ιός του Δυτικού Νείλου μπήκαν ο Δήμος Αγιάς στη Λάρισα και ο Δήμος Παλλήνης στην Αττική.

Αυτές οι περιοχές έχουν μπει και σε «καραντίνα» σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της αιμοδοσίας, προκειμένου να προληφθεί τυχόν μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου με μετάγγιση αίματος και συστατικών του αίματος.

Κατά την εφετινή περίοδο και μέχρι τις 22 Αυγούστου έχουν καταγραφεί 96 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Καβάλας, Ροδόπης, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Ανατολικής Αττικής, Πέλλας, Πιερίας και Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, τονίζεται από τον ΕΟΔΥ ότι είναι πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων του ιού το ερχόμενο διάστημα.