«Ήμουνα ο πρώτος που έφθασα στην περιοχή της ναυτικής τραγωδίας. Η εικόνα που αντίκρισα ήταν απελπιστική, δεν πρόκειται να την ξεχάσω ποτέ!». Ο δύτης Σ.Π. από την περιοχή της Ερμιονίδας (τα πλήρη στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεσή της ιστοσελίδας) ήταν ο άνθρωπος που έσπευσε πιο γρήγορα απ’ όλους στον μικρό κόλπο της περιοχής Θυνί, στο σημείο που συγκρούστηκαν το φουσκωτό μήκους περίπου 10 μέτρων με δέκα Γάλλους επιβαίνοντες, με ένα ξύλινο σκάφος 5 μέτρων στο οποίο βρισκόντουσαν 3 Έλληνες – δύο άνδρες που έχασαν τη ζωή τους και μια γυναίκα που χαροπαλεύει διασωληνωμένη στο γενικό νοσοκομείο Τριπόλεως. Τον βρήκαμε λίγη ώρα μετά το δυστύχημα να συνδράμει στο μακάβριο έργο των σωστικών συνεργείων του Λιμενικού Σώματος και μας περιέγραψε με λεπτομέρειες όλα όσα έζησε.

– Πώς μάθατε για το ναυτικό δυστύχημα;
– Με ειδοποίησε το λιμεναρχείο Ερμιόνης που είχε μάθει για το συμβάν. Με γνωρίζουνε και ξέροντας ότι το πιθανότερο είναι να είμαι εκεί κοντά, με ρώτησαν εάν μπορώ να πάω και εγώ προσφέρθηκα κατευθείαν.

– Ποια ήταν η εικόνα που αντικρίσατε; 
– Απόλυτης καταστροφής. Απελπιστική, δεν πρόκειται να την ξεχάσω ποτέ. Αρχικά εντόπισα τους δύο νεκρούς Έλληνες που βγάλαμε στη στεριά με τη βοήθεια του Λιμενικού που στο μεσοδιάστημα είχε σπεύσει από στεριά και θάλασσα. Ο εφοπλιστής Γουλανδρής που έχει βίλα εκεί κοντά μας, μας έδωσε κατευθείαν πρόσβαση στην προβλήτα που διατηρεί εκεί, προκειμένου να φθάσουν εκεί τα ασθενοφόρα και τα σωστικά συνεργεία ώστε να πάρουν νεκρούς και τραυματίες.

– Οι δύο άνδρες είχαν πεθάνει ακαριαία;

– Ναι, τους έκοψε στα δύο η προπέλα. Ήταν ηλικίας περίπου 65 ετών ο ένας και 75 ο άλλος. Είχαν ακρωτηριαστεί σε διάφορα σημεία, χέρια, πόδια, κεφάλι, και τους μετέφεραν στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου. Η γυναίκα που επέβαινε ήταν πολύ βαριά τραυματισμένη και γεμάτη εκδορές. Την  διασωληνώσανε κατά τη διάρκεια της μεταφοράς με το ασθενοφόρο από την Κοιλάδα που έγινε το δυστύχημα (εκεί υπάγεται η περιοχή Θυνί) προς το νοσοκομείο Τριπόλεως.

– Οι Γάλλοι επιβαίνοντες στο μεγάλο φουσκωτό σκάφος που διεμβόλισαν το μικρότερο ξύλινο σκαρί τι είπαν;
– Στην προανάκριση των ανδρών του Λιμενικού Σώματος, που έγινε μόλις βγήκαν στην προβλήτα, δεν θυμόντουσαν ποιος οδηγούσε το ταχύπλοο. Αν μη τι άλλο αυτό προκαλεί υποψίες. Είχαν συγκρουστεί ελάχιστα λεπτά νωρίτερα και τόσα άτομα δεν ήξεραν ποιος ήταν στο τιμόνι; Σίγουρα κάποια απροσεξία έχει γίνει.

– Ήταν όντως σοκαρισμένοι;
– Δεν μπορώ να σας πω με σιγουριά, γιατί εγώ τους είδα πολύ ψύχραιμους.

– Τους έγινε αλκοτέστ;
– Ναι, αλλά βγήκε αρνητικό.

– Σε ποιο σημείο του πλεούμενου τους χτύπησαν;
– Η πλώρη τους, βρήκε ακριβώς στη μέση το μικρότερο σκάφος και το έκοψε στα δύο. Βυθίστηκε αμέσως.

– Πόσο μακριά ήταν από την ακτή;
– Γύρω στα 350 μέτρα.

– Όταν έγινε το κακό είχε σκοτινιάσει; Μήπως δεν έβλεπαν; 
– Όχι, έβλεπαν κανονικά. Είχε αρχίσει να σουρουπώνει, αλλά ξεκάθαρα είχε ακόμη φως. Σίγουρα θα μπορούσαν να δουν που πήγαιναν.

– Στο σημείο έσπευσαν κι άλλα σκάφη εκτός από του Λιμενικού;
– Καταρχάς ήρθαν σκάφη από όλα τα λιμεναρχεία της περιοχής. Επίσης μαζεύτηκαν θαλάσσια ταξί από τις Σπέτσες και την Ύδρα προκειμένου να βοηθήσουν στις έρευνες, βάρκες ψαράδων, ιδιωτικά σκάφη ασφαλείας από τις γύρω πολυτελείς βίλες που είναι απέναντι, αλλά και μονάδα των Υποβρυχίων Καταστροφών.

Γεώργιος Σαρρής