Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το απόγευμα μέλη της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος και της Εθνικής Επιτροπής δικαίωσης Αρμενικού Ζητήματος, μπροστά από το προξενείο του Αζερμπαϊτζάν στην Αθήνα, καθώς συμπληρώνονται φέτος, στις 28 Φεβρουαρίου, «25 χρόνια από τις σφαγές των Αρμενίων στην πόλη Σουγκμάιτ, στο Αζερμπαϊτζάν».

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ταβίτ Μπεντροσιάν, πρόεδρος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος, «Το Αζερμπαϊτζάν, το 1988, μόλις η Δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπάχ κήρυξε την ανεξαρτησία της, επιτέθηκε στην πόλη Σουγκμάιτ, όπου η πλειονότητα των κατοίκων ήταν Αρμένιοι, και μέσα σε δύο 24ωρα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 150 άνθρωποι, ως αντίποινα για την κίνηση των Αρμενίων για ανεξαρτησία».

«Εμείς διαδηλώνουμε κάθε χρόνο και θέλουμε να θυμίσουμε στο Αζερμπαϊτζάν ότι οι πράξεις αυτές δεν ξεχνιούνται. Παράλληλα, θέλουμε να θυμίσουμε στην παγκόσμια κοινή γνώμη ότι τα αέρια και τα πετρέλαια του Αζερμπαϊτζάν δεν θα κάμψουν το ηθικό των Αρμενίων. Οι σφαγές αυτές πρέπει να τιμωρηθούν από τη διεθνή κοινότητα», τόνισε ο κ. Μπεντροσιάν, ζητώντας, επίσης, «ως Έλληνες πολίτες που είμαστε, από την ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σε όσες επαφές έχουν με το Αζερμπαϊτζάν να μεταφέρουν στην κυβέρνησή του την αγανάκτησή μας».

Οι δύο επιτροπές επέδωσαν υπόμνημα στο προξενείο του Αζερμπαϊτζάν ζητώντας «να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ώστε να δοθεί ειρηνική, δίκαιη και οριστική λύση στο ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ», ενώ καλούν τη διεθνή κοινότητα «να μη ”ζαλίζεται” από το άρωμα του πετρελαίου και να αγνοεί τις απειλές, τους εκβιασμούς και τις κατάφορες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Παρόντα ήταν, επίσης, μέλη της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδας που κρατούσαν σημαίες της Αρμενίας και πανό τα οποία έγραφαν «ΟΧΙ στην καταστροφή των αρμενικών μνημείων από το Αζερμπαϊτζάν» και «Το Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι ήδη ανεξάρτητο».

Οι συγκεντρωμένοι αποχώρησαν αφού πρώτα έψαλαν τους εθνικούς ύμνους της Ελλάδας και της Αρμενίας.