Ποινικές διώξεις κατά παντός υπευθύνου ασκήθηκαν από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου για την υπόθεση της διανομής των τροφίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε πολύτεκνους της περιοχής της Ρόδου.

Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε μετά την ολοκλήρωση της κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης που παρήγγειλε στις 22 Ιανουαρίου 2013 ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κωνσταντίνος Μπούτσικος μετά από καταγγελίες στις οποίες προέβησαν μέλη του συλλόγου πολυτέκνων οι οποίοι και δήλωσαν ότι δεν παρέλαβαν τις ποσότητες των τροφίμων που δικαιούνται αλλά πολύ λιγότερες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ροδιακής», μετά την ολοκλήρωση της δικαστικής έρευνας ασκήθηκαν ποινικές διώξεις κατά παντός υπευθύνου για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης κατά συρροή και κατά εξακολούθηση καθώς και παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση.

Για την υπόθεση θα γίνει προανάκριση (τα ποινικά αδικήματα είναι σε βαθμό πλημμελήματος) την οποία έχει αναλάβει αυτοπροσώπως η αντεισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Αιμιλία Μέρη.

Όπως είναι γνωστό, οι πολύτεκνοι άρχισαν να ξεσηκώνονται στα μέσα Ιανουαρίου 2013, οπότε και άρχισε και η διανομή τροφίμων που δικαιούνται να λαμβάνουν μία φορά το χρόνο ως ενίσχυση των οικογενειών τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ίδια βοήθεια λαμβάνουν και άλλοι σύλλογοι όπως ο Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία, το Κοινωνικό Παντοπωλείο κ.α.

Σύμφωνα με την καταγγελία, αρκετές οικογένειες πολυτέκνων κατά την παραλαβή των τροφίμων διαπίστωσαν ότι πήραν λιγότερα (σε κιλά) από αυτά που δικαιούνται! Το γεγονός αυτό προκάλεσε την εύλογη αντίδραση και οργή τους, καθώς όπως οι ίδιοι τόνιζαν δεν έχουν πάρει ούτε τα μισά τρόφιμα από αυτά που δικαιούνται.

Οι ίδιοι πολύτεκνοι διερωτήθηκαν μάλιστα τι γίνεται και που πηγαίνουν τα υπόλοιπα τρόφιμα που κανονικά έπρεπε να τους είχαν δοθεί και δήλωσαν ότι είναι έτοιμη να καταφύγουν ακόμη και στη δικαιοσύνη υποβάλλοντας μήνυση.

Σημειώνεται πως η διανομή επρόκειτο να γίνει πριν τις γιορτές, όμως λόγω καθυστέρησης στην αποστολή όλων των τροφίμων από την Ε.Ε. έγινε τον Ιανουάριο.
Σε κάθε περίπτωση οι καταγγελίες αυτές, προκάλεσαν την παρέμβαση του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου ο οποίος και παρήγγειλε στην πταισματοδίκη Ρόδου τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθεί αν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της υπεξαίρεσης και της παράβασης καθήκοντος.