Ο μικρός Ριζμάν Σαρβάρ ήρθε στην Ελλάδα, από το Πακιστάν, όταν ήταν 12 ετών, χωρίς τους γονείς του, μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2005. Από τότε είναι στη χώρα μας, φιλοξενούμενος στο σπίτι ενός συγχωριανού του και πάει σχολείο στο 2ο Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ελληνικού.
Τις εμπειρίες του ως πρόσφυγας, ο Ριζμάν Σαρβάρ τις περιέγραψε σε έκθεση για τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Δημιουργίας του 2009, που βραβεύτηκε από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σε ειδική τελετή, που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη. Συνολικά, βραβεύτηκαν 31 μαθητές από διάφορα μέρη της Ελλάδας για τις ζωγραφιές, τις φωτογραφίες, τα video και τις εκθέσεις τους, με θέμα το επικίνδυνο ταξίδι των προσφύγων.

“Δεν ξέρω πού είναι η μητέρα μου, η αδερφή μου και ο πατέρας μου. Μου λείπουν πολύ, αλλά δεν μπορώ να κάνω κάτι. Τηλεφωνώ στη μητέρα μου, αλλά δεν απαντά κανείς”, γράφει στην έκθεσή του ο Σαρβάρ, ο οποίος, παραλαμβάνοντας το βραβείο , ψέλλισε συγκινημένος ότι, δεν έχει την δύναμη να πει όλη του την ιστορία μπροστά στο ακροατήριο.

Όλοι οι βραβευθέντες μαθητές ευχήθηκαν, η Ελλάδα να είναι πάντα φιλόξενη για τους πρόσφυγες, για να μη βυθίζονται “στον ποταμό του Έβρου τα όνειρά τους για μια καλύτερη ζωή”, όπως πνίγονται οι δεκάδες πρόσφυγες που επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα.

Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση προβλήθηκε βίντεο της Ύπατης Αρμοστείας από την πρόσφατη αποστολή της στον Έβρο, τη Λέσβο και το κέντρο της Αθήνας σχετικά με την κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα ενώ παρουσιάστηκαν δρώμενα από παιδιά πρόσφυγες, που φιλοξενούνται στον ξενώνα ασυνόδευτων ανηλίκων, στη Μακρινίτσα Βόλου. Τέλος, το συγκρότημα “Shanti” έπαιξε παραδοσιακή μουσική από το Αφγανιστάν και την Ινδία.