H «Ένωση Ελλήνων Χρηστών και Φίλων ΕΛ/ΛΑΚ» είναι μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση / Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο που ασχολείται με το ΕΛ/ΛΑΚ (Ελεύθερο Λογισμικό και Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα) και ότι σχετίζεται με αυτό.

Στόχος τους είναι η μετάδοση της γνώσης της ελευθερίας του λογισμικού και της επιλογής που μπορεί και πρέπει να έχει ο καθένας κατά την χρήση των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.

Η ομάδα αυτή καταφέρνει να «ανανεώνει» ολόκληρα τμήματα πληροφορικής, αποτελεσματικά και χωρίς έξοδα.

Πρόσφατο και πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα η αναβάθμιση λειτουργίας των υπολογιστών σε 175 θέσεις εργασίας στο δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη, ένα έργο από το οποίο, υπολογίζεται ότι ο δήμος εξοικονόμησε περισσότερα από 70.000 ευρώ.

Για τους ειδικούς της πληροφορικής το ελεύθερο λογισμικό είναι γνωστό. Για όσους υστερούν σε τέτοιου είδους γνώσεις, διευκρινίζεται ότι: Ελεύθερο είναι το λογισμικό που διατίθεται δωρεάν και μπορεί να το χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε, νόμιμα. Είναι ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί από τον καθένα.

Όπως εξηγεί το μέλος της Ένωσης Ελλήνων Χρηστών και Φίλων ΕΛ/ΛΑΚ, Κωνσταντίνος Μουσαφείρης, με τα προγράμματα του ελεύθερου λογισμικού μπορεί κανείς να αναβαθμίσει τη λειτουργία ηλεκτρονικών υπολογιστών δωρεάν, χωρίς να χρειαστεί δηλαδή να αγοράσει τα νεότερα προγράμματα του εμπορίου, κατά συνέπεια και πιο σύγχρονα μηχανήματα για να τα «τρέξουν».

«Είναι απλά μαθήματα οικονομίας. Εμείς πηγαίνουμε εθελοντικά όπου μας καλούν και πετυχαίνουμε να βελτιώσουμε την απόδοση των υπολογιστών εκεί όπου δεν υπάρχουν οι πόροι για να αγοραστούν νέα προγράμματα και μηχανήματα. Εκτός από αυτό θέλουμε να διαδώσουμε το μήνυμα της αλληλεγγύης και της ελευθερίας», εξηγεί, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ο κ. Μουσαφείρης.

Ο κ. Μουσαφείρης είναι παιδίατρος στο επάγγελμα. Όπως και τα περισσότερα μέλη της ομάδας, το αντικείμενό τους δεν έχει σχέση με την πληροφορική.

«Είναι αυτό που κάνει το Σωματείο μας ακόμη πιο ενδιαφέρον. Ξεκινήσαμε ως μια παρέα ‘κομπιουτεράδων’ και χωρίς να το καταλάβουμε γίναμε μια ‘πολύχρωμη’ ομάδα. Άτομα που προσφέρουν τον ελεύθερο χρόνο τους και προσπαθούν να προωθήσουν την ιδέα, την αξία και τη σημασία του κινήματος του ελεύθερου λογισμικού», σημειώνει ο Σόλων Σαββίδης, δημόσιος υπάλληλος, εργαζόμενος σε τμήμα πληροφορικής και μέλος της Ένωσης Ελλήνων Χρηστών και Φίλων ΕΛ/ΛΑΚ.

Η ομάδα τους προσφέρει τις υπηρεσίες της εντελώς δωρεάν σε σχολεία, φορείς, δημόσιους οργανισμούς και σε όποιον φυσικά το ζητήσει. Διοργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια, ημερίδες και ομιλίες, προκειμένου να ενημερώνει τον κόσμο για τις δυνατότητες του ελεύθερου λογισμικού.

Μάλιστα, στο πρόσφατο παρελθόν κάλεσαν στη Θεσσαλονίκη, για να μιλήσει, τον ιδρυτή του ιδρύματος του Ελεύθερου Λογισμικού, Ρίτσαρντ Στόλμαν.

Πριν από ενάμιση χρόνο ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη διέθεσε στην ομάδα έναν χώρο όπου δημιούργησαν το εργαστήριο ελεύθερου λογισμικού. Το εργαστήριο υποδέχεται καθημερινά νέα παιδιά αλλά και μεγαλύτερους που χρησιμοποιούν το ελεύθερο λογισμικό και μαθαίνουν για αυτό.

«Στη χώρα μας, παρά τα μεγάλα ποσά που μπορεί να εξοικονομήσει ειδικά ο δημόσιος τομέας, φαίνεται πως η χρήση του ελεύθερου λογισμικού δεν είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένη. Μάλιστα μας έχουν γίνει πολλές συστάσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση για αυτό», σημειώνει ο κ. Μουσαφείρης.

Στο δημοτικό κέντρο πληροφορικής και ελεύθερου λογισμικού που παραχώρησε ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη και αποτελεί την έδρα του σωματείου, παρέχεται μεταξύ άλλων δωρεάν τεχνική υποστήριξη, εκπαιδευτικά σεμινάρια και δανειστική βιβλιοθήκη.