«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν ανήκουν στην Ελλάδα»

«Δεν τα επιστρέφουμε» λέει ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου


ΕΛΛΑΔΑ
10:49
26/01/2019
«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν ανήκουν στην Ελλάδα»
73
loading

«Μπορώ να καταλάβω ότι οι Έλληνες έχουν μια ιδιαίτερη και παθιασμένη σχέση με αυτό το κομμάτι της πολιτιστικής τους κληρονομιάς και θέλουν να δουν όλα τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα. Τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν ανήκουν στην Ελλάδα, αλλά στους επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου και δεν πρόκειται να επιστραφούν μόνιμα στη χώρα μας»

Αυτό διεμήνυσε σε συνέντευξή του στα Νέα ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Χάρτβιχ Φίσερ.

Ο Γερμανός ιστορικός τέχνης, που από το 2016 είναι επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου, ως ο πρώτος μη Βρετανός διευθυντής του, αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο «επ» αόριστον δανεισμού», αλλά και γενικά οποιουδήποτε δανεισμού, εάν η Ελλάδα δεν αποδεχθεί ότι τα Γλυπτά ανήκουν στους Βρετανούς.

«Εμείς εκθέτουμε τα γλυπτά του Παρθενώνα μέσα σε ένα πλαίσιο παγκόσμιων πολιτισμών προβάλλοντας επιτεύγματα από όλο τον κόσμο κάτω από την ίδια στέγη» σημείωσε, εκφράζοντας την άποψη ότι η ιστορία του μνημείου «εμπλουτίζεται από το γεγονός ότι κάποια τμήματά του εκτίθενται στην Αθήνα και άλλα στο Λονδίνο».

«Σε καθεμία από αυτές τις δύο τοποθεσίες, τα γλυπτά αναδεικνύουν διαφορετικές πτυχές μιας απίστευτα πλούσιας και πολυεπίπεδης ιστορίας», ανέφερε, χαρακτηρίζοντας τη μετατόπιση των Γλυπτών, είτε στο Λονδίνο είτε στο Μουσείο της Ακρόπολης, ως μία «δημιουργική πράξη».

Ερωτηθείς ωστόσο αν θεωρεί ότι είναι το ίδιο πράγμα, παραδέχτηκε ότι είναι διαφορετικό να εκτίθενται τα γλυπτά στο μουσείο της Ακρόπολης, απέναντι από το μνημείο προέλευσής τους, από το να εκτίθενται στο Λονδίνο.

«Έχουμε άριστες σχέσεις με τους συναδέλφους μας στο Μουσείο Ακρόπολης» είπε ο κ. Φίσερ και τόνισε ότι το Μουσείο δανείζει κάθε χρόνο χιλιάδες αντικείμενα, δανείζει και στο μουσείο Ακρόπολης αλλά σε ότι αφορά τις φημολογούμενες κατά καιρούς συζητήσεις για το θέμα, απάντησε ότι δεν υπάρχουν συνομιλίες σε εξέλιξη.

Σε ότι αφορά την αποδοχή της άποψης ότι η Ελλάδα είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης των Γλυπτών ο κ. Φίσερ τόνισε: «Δε θα το αποδεχόμουν. Τα αντικείμενα της συλλογής του Βρετανικού μουσείου βρίσκονται υπό την ιδιοκτησία των επιτρόπων του Μουσείου» και σημείωσε πως δεν υπάρχει περίπτωση δανείου επ΄αόριστον των γλυπτών. Παράλληλα ανέφερε ότι το Βρετανικό Μουσείο όταν δανείζει, το κάνει σε εκείνους που αναγνωρίζουν την ιδιοκτησία των αντικειμένων.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

73
σχόλια
 1. avatar Δεν πειράζει

  Ας τα κρατήσουν. ¨Εχουμε τόσα άλλα. Άλλωστε χάρη στα διάφορα κλεμμένα αγάπουν και έρχονται στην Ελλάδα. Λειτουργούν σαν γκρίζα διαφήμιση.

  ¨οσο για Μελίνα, άσχετο λίγο, αλλά κατήργησαι την κάρτα του ηθοποιού και ο κάθε άσχετος μη έχοντας τελέιωσει κάποια δραμτική σχολή μπορεί να παίζει. Παίζουν μοντέλα, παρουσιαστές, τραγουδιστές, αθλητές, κλπ. Και όχι ηθοποιοί. Οπότε καλύτερα που πέθανε.

  1. avatar Sting

   Καλά εσύ το τερμάτισες. Πόσο [...] μπορεί να είσαι, βρε χαμένο υποκείμενο, πόσο?

 2. avatar Άσε ρε

  Αυτή η ιστορία υπάρχει πολύ καιρό τώρα και δεν χρωστάνε μόνο τα ελληνικά μαρμαρα. Πολλές χώρες ζητάνε πίσω τα κλεμμένα, με πρώτη την Αίγυπτο. Αν επιστρέψουν ότι έκλεψαν, θα κλείσει το μουσείο. Όχι ότι μας ενδιαφέρει, αλλά ενδιαφέρει αυτούς και κάνουν τα πάντα για να μην μείνουν άνεργοι.

 3. avatar A.G

  Απορώ εάν οι Γερμανοί σαν έθνος έχουν προσφέρει κάτι καλό στον κόσμο που ζούμε? Μην ψάχνετε δεν υπάρχει

  1. avatar Red pill

   Αστειεύεσαι νομίζω. Ότι αυτοί πρωτοπορούσαν στην επιστήμη, την φιλοσοφία, τη μηχανική, εδώ και αιώνες, εμείς κόβαμε τον πατσά με το ψαλίδι. Εμείς από την αρχαιότητα και μετά πώς έχουμε ωφελήσει την ανθρωπότητα δηλαδή?

   1. avatar ti s

    Τι θέλεις να σου αναφέρω; Επιστήμες; Τέχνες; Γράμματα;
    Από ποια εποχή θέλεις; Από τη συκοφαντημένη Ρωμανία ή από το σήμερα;
    Με τέχνες- γράμματα το έχω καλύτερα αλλά θα αναφέρω κάτι άλλο π.χ. Παπανικολάου Γεώργιος.

   2. avatar Sting

    Μάλλον εσύ είσαι αστείος μού φαίνεται! Πού βασίστηκαν βρε... φωστήρα για να κάνουν τα όσα έκαναν? Στη γνώση των Βίκινγκς ή των Αγγλοσαξόνων?

    1. avatar Red pill

     Αν βασίζονταν στην γνώση των αρχαίων και μόνο, τότε ακόμη στην αρχαιότητα θα είχαμε μείνει.
     Η μισή τουλάχιστον πυρηνική φυσική από Γερμανούς ανακαλύφθηκε και βέβαια ο Einstein την Γενική Θεωρία της Σχετικότητας στα Γερμανικά την έγραψε, γιατί γερμανικά μιλούσε. Ο Νεύτωνας ήταν βέβαια Αγγλοσάξονας, μια και το θίγεις. Από φιλοσόφους Kant, Nietzsche και αναρίθμητοι άλλοι.
     Είπαμε να αγαπάμε την πατρίδα μας, όχι να μηδενίζουμε τους άλλους λαούς και να αυτογελοιοποιούμαστε. Καταλήγουμε γραφικοί.

     1. avatar ti s

      Νίτσε; Έχεις διαβάσε το τέλος του; Μήπως ξέρεις αν (έστω και αν δεν ήταν ο σκοπός του) έδωσε φιλοσοφικό υπόβαθρο στον Χίτλερ;
      Ο Αϊνστάιν ήταν εβραϊκής καταγωγής.
      Οι Αγγλοσάξωνες είναι γερμανικό φύλο.
      Να σου πω ειλικρινά: δεν υποβαθμίζω τους Γερμανούς-Δυτικούς, αλλά όπως έχω αναλύσει πολλές φορές (πέρα από τα μεμονωμένα πρόσωπα) στο σύνολο του πολιτισμού τους ο ηγεμονισμός τους είχε καταστροφικά αποτελέσματα (παπισμό, σταυροφορίες, φεουδαρχία, καλβινισμό, καπιταλισμό-κομμουνισμό, ΠΠ, οικολογική καταστροφή, εκμετάλλευση αδύναμων λαών κλπ).
      Ο ηγεμονισμός τους είναι τέρμα αντίθετος με την έννοια του Θεού-Πατέρα και τον ορθόδοξο πολιτισμό του προσώπου και ό,τι αυτό συνεπάγεται σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Τα χάλια μας οφείλονται στο ότι ζηλέψαμε και γίναμε κακέκτυπο αυτών.

     2. avatar Red pill

      Οι Γερμανοί, Άγγλοι, Αμερικανοί κλπ. έκαναν και κάνουν και καλά και κακά. Αυτό που επισημαίνω είναι ότι αν η χρυσή εποχή και ακμή του δικού μας πολιτισμού ήταν χιλιάδες χρόνια πριν, η δική τους είναι τώρα. Τα βιβλία ιστορίας του μέλλοντος για αυτούς θα μιλάνε, όχι για εμάς. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει νομοτέλεια, μπορούμε να ενισχύσουμε τη θέση μας και τη σημασία μας (αλλά όχι με ευχές και κατάρες, ούτε με μιμητισμό και υποτέλεια).

     3. avatar ti s

      Τα βιβλία θα μιλάνε για μια εκλεπτισμένη μορφή δουλείας.
      Ακμή έχουν σε κάποιους τομείς της ζωής και απομυζώντας άλλους λαούς.
      Έχουν μεν επιστημονική πρόοδο (την οποία χρησιμοποιούν ενίοτε για κακό), κοινωνικές δομές κλπ αλλά στην καθημερινότητά τους δεν είναι ευτυχισμένοι. Το σύστημά τους γίνεται όλο και πιο απάνθρωπο, συνθλίβει αυτό που στον ελληνισμό είναι/ήταν σημαντικό: το πρόσωπο.
      Εμείς δεν είχαμε πολιτισμό μόνο πριν χιλιάδες χρόνια, αυτό είναι δυτική προπαγάνδα. Ακόμη και στη σκλαβιά δεν σταματήσαμε, αρκεί μια ματιά στη λαϊκή τέχνη, στο δημοτικό τραγούδι (όμοιό του δεν υπάρχει), στο κοινοτικό σύστημα...
      Πρέπει να διαβάσεις σχετικά γερμανισμός εναντίον ελληνισμού.

 4. avatar Μπατεσκυλοι

  Με τετοιο πρωθυπουργο που τον κανουν οτι θελουν, λογικο να το παιζουν σκληρα καρυδια ακομα και αυτοι που δεν εχουν τετοια..

 5. avatar Stefanos

  Κύριε είστε ένας εξευγενισμένος κλέφτης . Αν και για το εξευγενισμένος ίσως υπάρξουν κάποιες αντιρήσεις .

 6. avatar Φυγάς

  Απο πότε οι κλέφτες παραδέχονται την κλοπή τους?
  Θα σηκωθεί η Μελίνα με αυτά που ακούμε!

 7. avatar Kononos

  Όλλοι βλέπουν την πάρτι τους το ίδιο και οι κλέφτες

 8. avatar Ε, τώρα που είδαν

  Τι απαράμιλλους διαπραγματευτές πολιτικούς που έχουμε, πήραν φόρα. Να δεις τι θα ζητήσουν Τούρκοι και Αλβανοί και Λίβυοι.

 9. avatar Γερμανός διαχειριστής

  η καλύτερη επιλογή. Φαντάζομαι ότι ούτε η χώρα του μας χρωστά κάτι από τα κατοχικά κ όλα είναι fake news. Μήπως να πάμε σε μια διαπραγμάτευση από αυτές τις τελευταίες τουλάχιστον να τα κρατάει με leasing? Τι λαμόγια υπάρχουν κ τι θα ακούσουμε ακόμα. Ήμαρτον!!

 10. avatar I.R.A

  Ανιστοριτος καραγκιόζης Γερμανός διευθυντής σε βρετανικό μουσείο
  Ω καιροί Ω ήθη !!!!
  Τι αναδεικνύουν βρε ασχετε τα υπέροχα έργα τέχνης μας στην μουνταμαρα του Λονδίνου ?
  Πως, βρε βλαμενε , ανήκουν αυτά τα αριστούργημα στους επιτρόπους του Βρετανικου μουσείου ????
  Οι δηλώσεις του αποτελούν ντροπή στο επάγγελμα που ασκεί
  Αλλά πάλι εμείς ???? Τι κάνουμε εμείς ????
  Ικανούς μας εχω να βγούμε - χωρίς γραβάτα - και με χαμόγελο να τα παραχωρήσουμε ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ στους Βρετανούς
  Που είναι ο IRA βρεεεεεεεε ??????

 11. avatar Μανος1982

  Βάλτε τα στο λοκο σας.

 12. avatar For England James?

  Ειναι προϊόν κλοπής ξεκάθαρα Αυτο το μουσείο ειναι το μουσείο τω κλοπιμαίων. Δεν εχει τίποτε εγχώριο να δείξει. που τον βρήκαν τον πολιτισμό άλωσε μονο πόνο και διτυχιία έδωσαν στον κοσμο.

 13. avatar Νεκταρία

  Καλύτερα να μείνουν εκεί, διότι εδώ θα τα βάλουνε στο υπερταμείο και πάλι εκεί θα καταλήξουν

 14. avatar Νεκταρία

  Αγγλικό μουσείο με Γερμανό επικεφαλής. Ακτύπητο δίδυμο κλεφτών, παραχαρακτών, εθνικιστών, φασιστών, πολεμοχαρών, αποικιοκρατών, ψευτοαριστοκρατών, φονιάδων....

 15. avatar FJR 500

  Μήπως κατοικούμε σε λάθος χώρα μήπως έχουμε καιρό να πληρώσουμε το ενοίκιο και μας κάνουν έξωση μια κοντινή μέρα.

 16. avatar ηχήσουν σαλπιγκες

  Σε λιγο θα ζητήσουν και φυλακτρα. Η ιστορια οπως έγινε με τον περιβόητο λόρδο ειναι καθαρά κλοπή. Τι να περιμένει κανεις απο αυτους

 17. avatar Υπάρχει ηθικός αυτουργός και κρύβεται στο Μαξίμου.

  Μάθανε και αυτοί πως έχουμε τσίπρα που όλα τα πουλάει στους ξένους αναλόγως πόσες μέρες εξουσία θα του υποσχεθούν.

  1. avatar εσυ εισαι

   τερμα μακακας λεμε

 18. avatar Σανός.

  Ευτυχώς που τα πήραν οι Αγγλοι!

  Προ ετών, ο αναστηλωτής του Παρθενώνα Μανόλης Κορρές μετέφερε συζητώντας με τον Κώστα Γαβρά τη βεβαιότητα των αρχαιολόγων, όπως προέκυψε από την επιστημονική παρατήρησή τους, ότι ανθρώπινο χέρι, και των χριστιανών, κατέστρεψε το μνημείο.
  «Όλες οι μετόπες του Παρθενώνα βόρειας και δυτικής πλευράς έχουν υποστεί βαριά απολάξευση. Ολες οι κεφαλές των αναγλύφων πελεκήθηκαν άγρια, εκτός της 32ης μετόπης της βόρειας πλευράς γιατί τάχα απεικόνιζε σκηνή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (τι άλλο θα ακούσουμε…). Ολα αυτά τεκμαίρονται επί τη βάσει της παρατήρησης των αρχαιολόγων, γιατί δεν υπάρχει καμία πηγή της εποχής εκείνης που να αναφέρεται σε αυτή την καταστροφή. Οι χριστιανοί πελεκούσαν τα πρόσωπα, αυτό είναι σχεδόν βέβαιο. Από την άλλη πλευρά μετέτρεπαν τους αρχαίους ναούς σε εκκλησίες.

 19. avatar Μαλιστα…

  Στην κλοπή δλδ δεν επιστρέφουμε τπτ. Έτσι γίνεται η νομιμοποιηση

 20. avatar Alex.

  Αν τα παιρναμε ποτε τη θα τα καναμε?

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει