Όλες οι αλλαγές στη φορολόγηση των ενοικίων

Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν


ΕΛΛΑΔΑ
10:03
16/11/2012
Όλες οι αλλαγές στη φορολόγηση των ενοικίων
2
loading

Μέσα στον ορυμαγδό των μέτρων και των φορολογικών βαρών, που έχουν επιβληθεί -και συνεχίζουν να επιβάλλονται με αμείωτο ρυθμό- τα τελευταία δυόμισι χρόνια, υπάρχουν και κάποια, τα οποία θα οδηγήσουν σε φορολογικές ελαφρύνσεις τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Ή, αν θέλετε, θα ελαφρύνουν τη σωρευτική επιβάρυνση.

Το επικρατέστερο - μέχρι αυτή την ώρα - σενάριο για τις αλλαγές στη φορολόγηση των ενοικίων, προβλέπει την επιβολή του φόρου αυτοτελώς και όχι μαζί με το υπόλοιπο εισόδημα, όπως ισχύει σήμερα.

Συγκεκριμένα, κάνει λόγο για:

- φόρο 10% για ετήσιο εισόδημα από ενοίκια έως 12.000 ευρώ,
- 30% για τα επόμενα 48.000 ευρώ και
- 45% για το τμήμα των εισοδημάτων που υπερβαίνει τα 60.000 ευρώ.

Με δεδομένο ότι -με βάση τα στοιχεία του ΚΕΠΥΟ- η πλειοψηφία όσων εισπράττουν ενοίκια (μέχρι 7.000 ευρώ το χρόνο δηλώνει το 80%) έχει ένα μισθό ή σύνταξη μέχρι 10.000 -12.000, με το νέο σύστημα - δηλαδή την αυτοτελή φορολόγηση των εισοδημάτων από εκμίσθωση ακινήτων - προκύπτουν για αυτούς σημαντικές ελαφρύνσεις, σε συνδυασμό και με τη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Το παράδειγμα, που ακολουθεί, είναι χαρακτηριστικό:

Μισθωτός έχει ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ και έσοδα από ενοίκια 5.000 ευρώ το χρόνο. 

Αν έμεναν όλα στην κλίμακα, θα πλήρωνε φόρο 1.200 ευρώ.

Με τις αλλαγές, θα πληρώσει φόρο εισοδήματος 150 ευρώ και ενοικίων 500 ευρώ.

Σύνολο, 650 ευρώ. Δηλαδή, τα μισά.

Αυτοί, που θα αδικηθούν, είναι όσοι έχουν έσοδα μόνο από ενοίκια, όπως οι άνεργοι. Δηλαδή, ένας άνεργος με έσοδα 5.000 ευρώ το χρόνο από ενοίκια, σήμερα δεν πληρώνει φόρο. Με το νέο τρόπο φορολόγησης, θα πληρώσει 500 ευρώ. Για αυτές τις κατηγορίες φορολογουμένων, επιχειρείται στο υπουργείο Οικονομικών να βρεθεί λύση, ώστε να υπάρξει ειδική μέριμνα.

Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες αλλαγές θα ισχύσουν για τα εισοδήματα του 2013, δηλαδή για το φόρο, που θα πληρώσουμε με τις δηλώσεις του 2014.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar Eric Castel

    χαχαχαχχα, παλι καλα που δεν κανουν λογο για φορολογηση 45 % σε οσους εχουν εισοδημα απο ενοικια εως 7000 ευρώ, ,μιας και ειναι το 80 % η πλειοψηφια...θα πιανανε λαυρακι...ας μην τους βαζουμε ομως ιδεες!!!Δεν το αποκλειω παντος να βγουν και να πουν..ε ξερετε λαθος διατυπωθηκε το αντιθετο εννοουσαμε...χαχαχαχα ολα τα περιμενω απο αυτους !!!

    1. avatar Duke

      Ωραίο το κόμικ πάντως. Αχ νιάτα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει