Χιλιάδες κόσμου επέλεξε να πάει χθες στο συλλαλητήριο για την Μακεδονία στο Σύνταγμα και να πει ένα βροντερό «όχι» στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Πολίτες από όλες τις γωνιές της Ελλάδας, έδωσαν το «παρών» ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των μακεδονικών σωματείων και συλλόγων ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Το μεσημέρι, η πλατεία Συντάγματος και οι γύρω δρόμοι ήταν ασφυκτικά γεμάτοι και την ατμόσφαιρα δονούσαν συνθήματα που έδιναν το μήνυμα των πολιτών ενάντια στην ψήφιση της Συμφωνίας, που κατατέθηκε το Σάββατο στη Βουλή.

Αν και η Αστυνομία έκανε λόγο για 60.000 πολίτες που βρέθηκαν στο Σύνταγμα, οι διοργανωτές ανεβάζουν κατά πολύ αυτόν τον αριθμό και κάνουν λόγο για 200.000.

Η συντριπτική πλειονότητα ήταν οικογένειες, ηλικιωμένοι και παιδιά. Σύμφωνα πάντα με την ΓΑΔΑ, για το συλλαλητήριο έφτασαν στην Αττική 326 λεωφορεία, από τα οποία τα 253 από τον σταθμό διοδίων Αφιδνών, τα 71 από τον σταθμό διοδίων Ελευσίνας και τα 2 από την Κρήτη. Τα λεωφορεία φυλάσσονται από αστυνομικές δυνάμεις σε χώρους στάθμευσης.

Αργά το μεσημέρι τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν ομάδα διαδηλωτών προσπάθησε να περάσει τον αστυνομικό φραγμό προς τη Βουλή με τους αστυνομικούς να απαντούν με εκτεταμένη χρήση χημικών.

Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα, οι δυνάμεις των ΜΑΤ ξεκίνησαν εκκαθαριστική επιχείρηση στις τελευταίες μικροεστίες έντασης. Παράλληλα, οι συγκεντρωμένοι που περέμεναν ειρηνικά στο σημείο δεν ξεπερνούσαν τα 1.500 άτομα και συνεχώς μειώνονται.

Πηγές της Αστυνομίας έκαναν λόγο για ακροδεξιούς, ενώ ανακοίνωση εξέδωσε και το γραφείο του πρωθυπουργού, μιλώντας για «ακραία στοιχεία» και «μέλη της Χρυσής Αυγής», που έδωσαν τον τόνο για ακόμα μία φορά.