Προς αποφυγή ατυχημάτων και με φόντο τη νέα επιδείνωση του καιρού, τα σχολεία θα παραμείνουν την Τρίτη κλειστά σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Περιφέρεια Αττικής

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής αποφάσεις των Δήμων ανά Π.Ε. περί διακοπής μαθημάτων:

Οι υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα για την ασφαλή πρόσβαση των μαθητών στα σχολεία, αποφάσισαν ότι σήμερα Τρίτη 8 Ιανουαρίου, όλα τα Σχολεία και οι Βρεφονηπιακοί σταθμοί του δήμου Αθηναίων δεν θα λειτουργήσουν.

Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία των Δήμων:

1. Δήμος Ηλιούπολης
2. Δήμος Γαλατσίου
3. Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας- Χαλκηδόνας
4. Δήμος Βύρωνα
5. Δήμος Καισαριανής
6. Δήμος Ζωγράφου
7. Δήμος Δάφνη-Υμηττού

Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία των Δήμων:

1. Δήμος Κηφισιάς
2. Δήμος Παπάγου-Χολαργού
3.Δήμος Βριλησσίων
4. Δήμος Αγίας Παρασκευής
5. Δήμος Ηρακλείου
6. Δήμος Νέας Ιωνίας
7. Δήμος Φιλοθέη – Ψυχικού
8. Δήμος Χαλανδρίου
9. Δήμος Αμαρουσίου
10. Δήμος Πεντέλης
11.Δήμος Λυκόβρυσης-Πεύκης
12.Δήμος Μεταμόρφωσης

Π.Ε. Νότιου Τομέα Αθηνών κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία των Δήμων:

1. Δήμος Αλίμου
2. Δήμος Ελληνικού- Αργυρούπολης
3. Δήμος Αγίου Δημητρίου
4. Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου
5. Δήμος Νέας Σμύρνης

Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία των Δήμων:

1. Δήμος Αγίων Αναργύρων-Καματερού
2. Δήμος Πετρούπολης
3. Δήμος Χαϊδαρίου

Σύμφωνα με ενημέρωση από Αντιπεριφερειάρχη Δυτικού Τομέα Αθηνών κ. Σ. Τζόκα σας ενημερώνουμε ότι:
1. Υπάρχει επάρκεια αλατιού στους Δήμους για την περίπτωση που χρειαστεί, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που αναμένονται.
2. Η προσοχή μας εστιάζεται στην προστασία των αστέγων και των ανθρώπων που χρήζουν βοήθειας και γι’ αυτό το λόγο λειτουργούν οι θερμαινόμενοι χώροι που έχουν ήδη ανακοινωθεί από την Περιφέρεια και τους Δήμους.
3. Εφόσον χρειαστεί κάποιες σχολικές μονάδες να μη λειτουργήσουν ,οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερώνονται μέσω ανακοίνωσης από τα αρμόδια Γραφεία των Δημάρχων. Αυτό θα γίνεται μετά από εκτίμηση των οικείων δημοτικών αρχών.

Π.Ε. Ανατολικής Αττικής κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία των Δήμων:

1. Δήμος Αχαρνών
2. Δήμος Λαυρεωτικής
3. Δήμος Μαραθώνα και για 9/1/2019
4.Δήμος Παιανίας
5. Δήμος Σπάτων -Αρτέμιδας
6. Δήμος Ωρωπού
7. Δήμος Διονύσου
8. Δήμος Σαρωνικού
9. Δήμος Κρωπίας
10. Δήμος Παλλήνης
11. Δήμος Μαρκοπούλου Μεσογαίας
12. Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου

Π.Ε. Δυτικής Αττικής κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία των Δήμων:

1. Δήμος Μεγαρέων
2. Δήμος Ελευσίνας
3. Δήμος Μάνδρας- Ειδυλλίας
4. Δήμος Φυλής
5. Δήμος Ασπροπύργου

Π.Ε. Νήσων κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία των Δήμων

1. Δήμος Σπετσών
2. Δήμος Σαλαμίνας

Βόρεια Ελλάδα

Κλειστά θα μείνουν αύριο αρκετά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών και του παγετού.

Σε ό,τι αφορά την Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία στο Δήμο Λαγκαδά (όπως επίσης και οι δομές των ΙΕΚ, του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ), τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και οι παιδικοί σταθμοί), όπως επίσης και τα σχολεία στους Δήμους Βόλβης, Δέλτα και Ωραιοκάστρου, καθώς και το 25ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου.

Σε ό,τι αφορά το Δήμο Θέρμης τα σχολεία θα είναι ανοιχτά στις Δημοτικές Ενότητες Θέρμης (δηλαδή σε Θέρμη, Τριάδι, Ν. Ραιδεστό, Ταγαράδες και Ν.Ρύσιο), και Βασιλικών (δηλαδή σε Βασιλικά, Αγ. Αντώνιο, Αγ. Παρασκευή και Σουρωτή εκτός από το σχολείο της Περιστεράς). Στη δημοτική Ενότητα Μίκρας ανοιχτό θα είναι μόνο το 2ο ΓΕΛ Μίκρας (κτίριο ΙΕΚ Θέρμης). Κλειστά θα είναι τα σχολεία σε όλη την Δημοτική Ενότητας Μίκρας (Κάτω Σχολάρι, Καρδία, Πλαγιάρι, Τρίλοφος) εκτός του 2ου ΓΕΛ Μίκρας (κτήριο ΙΕΚ Θέρμης) το οποίο θα λειτουργήσει κανονικά. Χωρίς κανένα πρόβλημα λειτουργούν οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Θέρμης και τα περισσότερα ΚΔΑΠ.

Στο Δήμο Χαλκηδόνας τα σχολεία όλων των βαθμίδων, καθώς και οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί θα λειτουργήσουν με μια ώρα καθυστέρηση. Κλειστά θα μείνουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων στις Δημοτικές Κοινότητες Βαθυλάκκου, Ν. Μεσήμβριας και στις Τοπικές Κοινότητες Αγχιάλου και Ξηροχωρίου.

Κλειστά θα παραμείνουν επίσης τα σχολεία στη Δημοτική Ενότητα Χορτιάτη (Χορτιάτη, Ασβεστοχώρι, Εξοχή και Φίλυρο) του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη. Κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία σε Πυλαία και Πανόραμα και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί σε όλο τον δήμο.

Στον δήμο Νεάπολης – Συκεών δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία σε Συκιές και Πεύκα και θα ανοίξουν σε Νεάπολη και Άγιο Παύλο. Σε όλες τις δημοτικές ενότητες θα λειτουργήσουν οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί.

Για προληπτικούς λόγους θα παραμείνουν κλειστά στα σχολεία στον δήμο Καλαμαριάς και θα ανοίξουν κανονικά στις 9 Ιανουαρίου.

Κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί στον δήμο Παύλου Μελά.

Εξάλλου, ανοιχτά θα είναι αύριο τα σχολεία του δήμου Θεσσαλονίκης καθώς, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Παιδείας, Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης, “η διεύθυνση εκπαίδευσης και αθλητισμού και οι υπηρεσίες καθαριότητας βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους διευθυντές των σχολείων προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί κυρίως στους αυλειους χώρους απο τον παγετό».

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, οι διευθυντές όλων των σχολείων έχουν προμηθευτεί αλάτι, ενώ όπου υπάρχει δυνατότητα να χρησιμοποιούνται και υδροφόρες με αλατόνερο.

Στις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας, κλειστά θα είναι όλα τα σχολεία στους νομούς Κιλκίς και Πέλλας, καθώς και τα σχολεία στους Δήμους Βέροιας και Αλεξάνδρειας Ημαθίας, ενώ στις 9.15 θα ανοίξουν τα σχολεία στο Δήμο Νάουσας. Στη Χαλκιδική, κλειστά θα μείνουν τα σχολεία στους Δήμους Κασσάνδρας, Νέας Προποντίδας, Πολυγύρου και Αριστοτέλη. Σε ό,τι αφορά την Πιερία ανακοινώθηκε ότι κλειστά θα είναι τα σχολεία στο Δήμο Κατερίνης.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών, με απόφαση του δημάρχων, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά στις 8 και 9 Ιανουαρίου ενώ στον δήμο Δεσκάτης σχετική απόφαση ελήφθη μόνο για την Τρίτη 8 Ιανουαρίου. Στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, τέλος, με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη, Σωτήρη Αδαμόπουλου, όλα τα σχολεία του νομού θα είναι κλειστά στις 8 Ιανουαρίου, εξαιτίας της συμμετοχής των σχολείων στις καρναβαλικές εκδηλώσεις «Ραγκουτσάρια 2019», που διοργανώνει ο δήμος Καστοριάς.

Κλειστά θα παραμείνουν εξάλλου αύριο όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μετά από σύσκεψη των αρμόδιων υπηρεσιών του δήμου και των φορέων της εκπαίδευσης στα Γιάννενα. Η απόφαση ελήφθη με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών, λόγω παγετού.

Σε ανακοίνωση του Δήμου Ιωαννιτών αναφέρεται πως σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις, η θερμοκρασία αύριο το πρωί θα πέσει στους -11 βαθμούς Κελσίου, κάτι που από μόνο του καθιστά απαγορευτικό το άνοιγμα των σχολείων.

Επίσης, λόγω του παγετού, τα σχολεία στους Δήμους Ζαγορίου, Ζίτσας και Κεντρικών Τζουμέρκων δεν θα ανοίξουν αύριο και θα εξεταστούν οι καιρικές συνθήκες για την επόμενη ημέρα. Λόγω ψύχους στον Δήμο Κόνιτσας τα σχολεία θα λειτουργήσουν με μία ώρα καθυστέρηση.

Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη αύριο και μεθαύριο, Τρίτη και Τετάρτη, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, του παγετού και των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στις μετακινήσεις των οχημάτων, με απόφαση του δήμου.

Θεσσαλία

Κλειστές θα παραμείνουν σχολικές μονάδες λόγω των καιρικών συνθηκών, σε δήμους των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας.

Πιο συγκεκριμένα:

Δήμος Αργιθέας: O δήμαρχος Αργιθέας, Λάμπρος Τσιβόλας ύστερα και από την εισήγηση της σχολικής επιτροπής, αποφάσισε, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ότι λόγω της έκτακτης επιδείνωσης των καιρικών φαινομένων (χιονόπτωση, ολικός παγετός) τα σχολεία του δήμου (νηπιαγωγείο και δημοτικά) θα παραμείνουν αύριο κλειστά.

Δήμος Μετεώρων: Στον δήμο Μετεώρων δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης, λόγω παγετού. Για τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση, όπως γίνεται γνωστό από τη δημοτική αρχή.

Δήμος Πύλης: Αύριο, μετά από απόφαση του δημάρχου Πύλης, Κώστα Μαράβα, θα παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία του δήμου Πύλης λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και του παγετού. Για τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση.

Δήμος Σοφάδων: Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και οι παιδικοί σταθμοί του δήμου Σοφάδων την Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019, λόγω του ισχυρού παγετού, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση από τη δημοτική αρχή.

Δήμος Καρδίτσας: Από τον δήμο Καρδίτσας, ανακοινώνεται ότι την Τρίτη 8 Ιανουαρίου λόγω του ισχυρού παγετού που αναμένεται να είναι ολικός, (θερμοκρασία υπό το μηδέν καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου) όλα τα σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης θα παραμείνουν κλειστά. Οι παιδικοί σταθμοί του δήμου θα λειτουργήσουν κανονικά.

Δήμος Μουζακίου: Λόγω παγετού, όλα τα σχολεία του Δήμου Μουζακίου θα παραμείνουν κλειστά την Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019.

Δήμος Παλαμά: Λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών και του ισχυρού παγετού που επικρατεί στον δήμο, τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης θα παραμείνουν κλειστά αύριο Τρίτη 8/1 για την ασφάλεια των μαθητών. Για την λειτουργία ή όχι των σχολείων την Τετάρτη 9/1 ο δήμος Παλαμά θα επανέλθει με νέα ανακοίνωση.

Δήμος Λίμνης Πλαστήρα: Κλειστά θα παραμείνουν αύριο τα δύο σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε Κρυονέρι και Μεσενικόλα στον δήμο Λίμνης Πλαστήρα, λόγω παγετού.

Δήμος Φαρκαδόνας: Αύριο δεν θα λειτουργήσει κανένα νηπιαγωγείο, δημοτικό σχολείο, γυμνάσιο, λύκειο ούτε οι παιδικοί σταθμοί στο δήμο Φαρκαδόνας λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και του παγετού που επικρατεί στην περιοχή.

Παράλληλα, ο δήμος Τρικκαίων ανακοινώνει ότι δεν θα ανοίξουν τελικά τα σχολεία την Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019. Παρά την προεργασία που είχε γίνει για την κακοκαιρία, ειδικά τα παλιά κτήρια αντιμετωπίζουν ζητήματα με τη θέρμανση, αν και οι καυστήρες λειτούργησαν.

Έτσι, κανένα σχολείο πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν θα λειτουργήσει σε όλον τον δήμο Τρικκαίων. Αντιθέτως, θα λειτουργήσουν κανονικά οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί και το ΚΔΑΠ ΜΕΑ, ενώ κλειστά θα είναι τα άλλα ΚΔΑΠ του δήμου.

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο ορισμένα σχολεία σε περιοχές του νομού Λάρισας, όπου η χιονόπτωση είναι πιο έντονη. Συγκεκριμένα, αύριο θα παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία των Δήμων Ελασσόνας, Τυρνάβου και Φαρσάλων.

Στους Δήμους Τεμπών και Αγιάς θα παραμείνουν κλειστά τα δημοτικά σχολεία σε Καλλιπεύκη, Αιγάνη, Αμπελάκια, Μελοιβία και Στόμιο, ενώ τα σχολεία στους υπόλοιπους δήμους θα λειτουργήσουν κανονικά.

Κεντρική Ελλάδα

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο τα περισσότερα σχολεία λόγω των πολικών θερμοκρασιών που επικρατούν στο μεγαλύτερο μέρος της Φθιώτιδας και της Ευρυτανίας. Σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις που εκδόθηκαν σε όλους τους δήμους, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά, εκτός από τον δήμο της Λαμίας, όπου στην περιοχή του θα παραμείνει κλειστό μόνο το γυμνάσιο και το λύκειο της Υπάτης.

Σε ό,τι αφορά τις καιρικές συνθήκες στη Φθιώτιδα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, από το απόγευμα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Η χιονόπτωση επισκέφθηκε το νομό της Φθιώτιδας για ένα πολύ μικρό διάστημα στην περιοχή του Μαρτίνου και της Αταλάντης, ωστόσο όμως, μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει κάποια προβλήματα.

Για λόγους προληπτικούς, η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων που κινούνται προς την Αθήνα διακόπτεται στην περιοχή της Λαμίας. Σύμφωνα με την αστυνομία, είναι προληπτικό μέτρο, έτσι ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στο εθνικό δίκτυο στα όρια της Βοιωτίας με την Αττική. Τα φορτηγά από τα διόδια της Αγίας Τριάδας στο 195 χλμ. συγκεντρώνονται και με συνοδεία περιπολικών μετακινούνται σε διάφορα σημεία της ΠΑΘΕ προς Αθήνα, όπου και σταθμεύουν. Ο κύριος όγκος των φορτηγών βρίσκεται στα διόδια της Τραγάνας και στο τμήμα από Αταλάντη μέχρι Τραγάνα.

Σε ό,τι αφορά την κυκλοφορία των λεωφορείων και των Ι.Χ. δεν έχει σημειωθεί κάποιο πρόβλημα μέχρι στιγμής, ενώ η αστυνομία συστήνει οι οδηγοί να φέρουν στα αυτοκίνητά τους και αντιολισθητικές αλυσίδες.

Σε ό,τι αφορά το περιφερειακό δίκτυο στον νομό της Φθιώτιδας, οι δεκάδες τόνοι αλατιού που έχουν πέσει στους δρόμους, τους κρατούν ανοιχτούς παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ σύμφωνα με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, όλη τη νύχτα αλλά και τις πρωινές ώρες θα συνεχίσει η επιφυλακή, ρίχνοντας αλάτι στον δρόμο που συνδέει τη Λαμία με τον Δομοκό και τη Λάρισα, στο δρόμο προς το Καρπενήσι, όπως επίσης και στο δρόμο προς τον Μπράλο και την Άμφισσα.

Τέλος, όλη την σημερινή μέρα συνεχίστηκαν οι προσπάθειες να δοθούν προσβάσεις στο ορεινό δίκτυο της Φθιώτιδας και της Ευρυτανίας, όπου η χιονόπτωση σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπέρασε και το 1,5 μέτρο.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα

Η νέα επιδείνωση των καιρικών φαινομένων επηρέασε το νησί της Κεφαλλονιάς, όπου με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη, Παναγή Δρακουλόγκονα, αύριο θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία σε Κεφαλλονιά και Ιθάκη, λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών και του παγετού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλλονιάς, «σήμερα Δευτέρα, 07.01.2019, τις πρώτες απογευματινές ώρες, αναμένεται χιονόπτωση στα ορεινά των νησιών μας (Κεφαλλονιά-Ιθάκη) που θα επηρεάσει τη βατότητα του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου σε ορισμένα (ορεινά) σημεία του».

Αρκετά σχολεία θα παραμείνουν αύριο κλειστά και στην Ηλεία λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γ. Γεωργιόπουλου.

Αναλυτικά:

  • Τα σχολεία στις Δ.Ε  Φολόης, Λασιώνος και Λαμπείας του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας
  • Τα σχολεία στις Δ.Ε Ανδρίτσαινας, Αλιφείρας του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων

Επίσης δεν θα πραγματοποιηθεί η μεταφορά μαθητών που διαμένουν στις παραπάνω Δημοτικές Ενότητες και φοιτούν σε σχολεία εκτός αυτών των Δημοτικών Ενοτήτων.

Ακόμα, με απόφαση του Δημάρχου Λέσβου, Σπύρου Γαληνού, τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Δημοτικής Κοινότητας Αγίας Παρασκευής, της Δημοτικής Κοινότητας Μανταμάδου, καθώς και της Τοπικής Κοινότητας Νάπης του Δήμου Λέσβου, θα παραμείνουν κλειστά την Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019, λόγω χιονοπτώσεων και παγετού.

(φωτογραφία αρχείου)