Τις τελευταίες ώρες έχει προκληθεί μία αναστάτωση κι έντονες αντιδράσεις για τις δηλώσεις του γνωστού Ελληνοαλβανού ηθοποιού και σκηνοθέτη Λαέρτη Βασιλείου, σε αλβανική εκπομπή σχετικά με το θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα, ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου. Ο Βασιλείου, τον οποίο είχαμε γνωρίσει από την παράσταση, «Corpus Christi» και τις αντιδράσεις που είχε συναντήσει από ακραίες φωνές, το μεσημέρι της Τρίτης μίλησε στην εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου για τις τελευταίες του δηλώσεις, που τον έφεραν και πάλι στο επίκεντρο έντονων αντιδράσεων.

Μετά από σχετική ερώτηση του προέδρου των Βορειοπειρωτών, Μπάμπη Καραθάνου αν όντως έχει πει ότι έπραξε σωστά η αλβανική αστυνομία, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο ενώ θα μπορούσε να τον είχε συλλάβει ζωντανό, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης εξήγησε την τοποθέτηση του για την υπόθεση Κατσίφα.

«Σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου εάν ένας πολίτης κουβαλάει ένα καλάσνικοφ χωρίς να προκληθεί, είναι χρέος της αστυνομίας να τον παρεμποδίσει, να τον συλλάβει, να του κάνει μία έκκληση. Είναι χρέος της αστυνομίας να αποκλείσει, να σταματήσει αυτή τη δράση. Όσον αφορά γιατί τον σκότωσαν, ξέρω ότι έγινε έκκληση να παραδώσει τα όπλα του και να παραδοθεί. Η έκκληση αυτή απαντήθηκε με πυρά και οι άνθρωποι απάντησαν με πυρά. Από εκεί και πέρα είναι θέματα που ασχολούνται τα υπουργεία των δύο χωρών», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλείου.

Συνεργάτης της Τατιάνας Στεφανίδου τον ρώτησε αν με τη δήλωσή του «συγχαρητήρια στις αλβανικές δυνάμεις που έδρασαν γρήγορα γιατί θα είχαμε θύματα», αναφερόταν στο περιστατικό εκτέλεσης του Κωνσαντίνου Κατσίφα ή στην κηδεία, εξήγησε: «Αναφέρομαι στη λειτουργία για την επέτειο του Όχι, όπου δεν έγινε καμία εχθροπραξία. Δεν κατέβηκε καμία σημαία, ούτε ελληνική, ούτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε καν της Ορθόδοξης εκκλησίας. Μετέπειτα στην κηδεία, προσπάθησαν να αποσταθεροποιήσουν και να αμαυρώσουν τη μνήμη του εκλιπόντα». Αν και εξήγησε ότι δεν πρόκειται για πληροφορίες που έχει ο ίδιος, αλλά για όσα έχει διαβάσει αποσπασματικά στον Τύπο.

Λίγο παρακάτω έστειλε το δικό του μήνυμα σε εκείνους που όπως είπε, τον απειλούν με ψεύτικα προφίλ. «Αυτό που υπογραμμίζω ως Ελληνοαλβανός και θα το υπερασπίζομαι μέχρι να αφήσω την τελευταία μου πνοή και θέλω να πω σε αυτούς που με απειλούν με ψεύτικα προφίλ ότι αυτές οι δύο χώρες έχουν υποφέρει πολύ από ακραία στοιχεία, να υπάρξει ένα κλίμα αδελφοσύνης. Δεν ωφελεί καμία πλευρά των συνόρων καμία αποσταθεροποίηση. Είναι οι δύο αρχαιότεροι λαοί που ζουν στα Βαλκάνια. Σε αυτή την αδελφοσύνη εγώ επιμένω, χωρίς να παραποιούνται τα λεγόμενά μου».

Και πρόσθεσε: «Έδωσα συγχαρητήρια για το γεγονός ότι οι αστυνομικές δυνάμεις δεν έπεσαν στην παγίδα να αντιδράσουν σε συνθήματα που ακούστηκαν στην κηδεία, καθώς υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν την αποσταθεροποίηση».

Όσο για τη δήλωση που φέρεται να έκανε και να είπε «μπράβο» στην αστυνομία της Αλβανίας για το θάνατο του Κατσίφα, τόνισε: «Δεν θα μπορούσα να δώσω συγχαρητήρια για την αφαίρεση ανθρώπινης ζωής».