Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Γεώργιος Σούρλας, διαβίβασε στον εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος Γρηγόρη Πεπόνη, στοιχεία αναφορικά με τις αποκαλύψεις και καταγγελίες τηλεοπτικού σταθμού (3 και 4 Σεπτεμβρίου 2012) που αναφέρονται στο λαθρεμπόριο καυσίμων.

Με αφορμή αυτό ο κ. Σούρλας δήλωσε:

«Οι καταγγελίες και οι αποκαλύψεις αυτές, έρχονται να προστεθούν και να επιβεβαιώσουν τα όσα κατέθεσα στον κ. Πεπόνη στις 19-4-2012 για τη νοθεία των καυσίμων στις ένοπλες δυνάμεις και το λαθρεμπόριο. Η δράση των κυκλωμάτων αυτών, πέραν των άλλων επιπτώσεων, προκαλεί απώλεια εσόδων στο δημόσιο που ξεπερνά τα 3 δισ. το χρόνο και όλα αυτά συμβαίνουν σε μια χρονική περίοδο που δοκιμάζεται η οικονομία της χώρας και οι φορολογικές επιβαρύνσεις των πολιτών είναι δυσβάσταχτες.

Άλλωστε, στις καταγγελίες αυτές περί λαθρεμπορίου καυσίμων αναφέρθηκε στη Βουλή στις 13 Ιανουαρίου και ο τότε πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι “το λαθρεμπόριο δεν είναι μόνο πηγή υστέρησης εσόδων του προϋπολογισμού, αλλά πληγή στο κράτος δικαίου, αφού λειτουργεί σε βάρος της νομιμότητας. Παράλληλα, συνιστά κραυγαλέο πρόβλημα κοινωνικής αδικίας διότι κάποιοι επιτήδειοι πλουτίζουν σε βάρος του κοινωνικού συνόλου”. Ο κ. Παπαδήμος πρότεινε τότε σειρά μέτρων τα οποία αξίζει να διερευνηθεί, αν και κατά πόσον υλοποιήθηκαν τελικά στην πράξη».