Τα πρώτα σημάδια από την επιβολή της μεγάλης φορολογίας είναι ήδη εμφανή στα προϊόντα καπνού. Μάλλον όμως θα στοιχίσει σημαντικά και στα κρατικά έσοδα. Εκτιμάται ότι με τα σημερινά φορολογικά δεδομένα η…αύξηση στα έσοδα από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καπνικά προϊόντα για το 2010 σε σχέση με το 2009 θα είναι πολύ μικρή.

Το αποτέλεσμα θα είναι να υπάρξει απόκλιση 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, από το συνολικό στόχο του 1,15 δισ. ευρώ που είναι ο στόχος που έχει θέσει το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου. Ο παραπάνω υπολογισμός βασίζεται στην εμπειρία άλλων χωρών σε αντίστοιχες συνθήκες αγοράς, και λαμβάνει υπόψη ρεαλιστικές παραμέτρους (μείωση νόμιμης αγοράς, μετακίνηση καπνιστών στα φθηνά σήματα).

Τα πρώτα δείγματα υστέρησης των κρατικών εσόδων από τη φορολογία των καπνικών προϊόντων εμφανίστηκαν σύμφωνα με τους ανθρώπους της αγοράς. Το Μάρτιο, με 10% μείωση σε σχέση με το Μάρτιο του 2009 και συνεχίστηκαν τον Απρίλιο με -20% και το Μάιο με -50%. Οι συνέπειες στην αγορά, μετά από αυτή τη σημαντικότατη αύξηση στις τιμές των τσιγάρων με τη μεγαλύτερη ζήτηση, είναι η έκρηξη του παράνομου εμπορίου και η περαιτέρω στροφή των καταναλωτών σε φθηνά τσιγάρα και καπνό για «στριφτά».

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι θα υπάρξει μία δραματική μείωση της συνολικής αξίας της αγοράς, η οποία με τη σειρά της θα επιφέρει σημαντικότατη μείωση στην κερδοφορία της βιομηχανίας και του εμπορίου, πολύ δε περισσότερο ισχυρό πλήγμα στα δημόσια έσοδα. Το κράτος χάνει έσοδα 160 εκατομμυρίων ευρώ για κάθε 1 δισ. τσιγάρα που χάνονται από τη νόμιμη αγορά και 55 εκατομμύρια ευρώ για κάθε 1 δισ. ‘ακριβά’ (και πλέον δημοφιλή) τσιγάρα που υποκαθίστανται από φθηνά
Αναφέρεται δε, από λιανοπωλητές, ότι το πρώτο πεντάμηνο του 2010 υπήρξε πτώση στο σύνολο της αγοράς κατά περίπου 15%.

Πηγή: greece-salonika.blogspot.com