Έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας προς τις ελληνικές αρχές για τους πρόσφυγες

Ζητά να μεταφέρουν σχεδόν 20.500 ανθρώπους που είναι περιορισμένοι στα νησιά του Αιγαίου προς την ηπειρωτική χώρα


ΕΛΛΑΔΑ
3:25
20/09/2018
Έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας προς τις ελληνικές αρχές για τους πρόσφυγες
97
loading

Έκκληση προς τις ελληνικές αρχές για μεταφορά των προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα απευθύνει η Διεθνής Αμνηστία. Επιπλέον, καλεί τις αρμόδιες αρχές «να τερματίσουν την πολιτική περιορισμού που έχει παγιδεύσει σχεδόν 20.500 ανθρώπους σε απαράδεκτες και υπερπλήρεις συνθήκες στα νησιά του Αιγαίου».

Όπως υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία «η κατάσταση στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά του Αιγαίου - ιδιαίτερα στη Μόρια - έχει καταστεί αφόρητη· η ζωή και η υγεία των ανθρώπων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι εκεί, ανδρών γυναικών και παιδιών, διατρέχει σοβαρό κίνδυνο. Η πραγματικότητα αυτή έρχεται ως συνέπεια της ευρωπαϊκής πολιτικής απόφασης που επιβάλλει τον γεωγραφικό περιορισμό σε άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες στα ελληνικά νησιά. Καθώς ο αριθμός των αφίξεων έχει αυξηθεί, οι ήδη δύσκολες συνθήκες έχουν επιδεινωθεί και ο αριθμός των μετακινήσεων προς την ηπειρωτική χώρα παραμένει ιδιαίτερα ανεπαρκής για την αντιμετώπιση της κρίσης αυτής».

Παραθέτοντας στοιχεία, η Διεθνής Αμνηστία ισχυρίζεται ότι «σήμερα στη Μόρια της Λέσβου βρίσκονται 8.827 πρόσφυγες, ενώ ο καταυλισμός υποτίθεται ότι έχει μέγιστη χωρητικότητα 3.100 ανθρώπων. Το κέντρο φιλοξενίας στο Βαθύ της Σάμου παρέχει καταφύγιο σε περίπου 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες/τριες, ενώ η αναφερόμενη χωρητικότητά του είναι 648 άτομα. Ταυτόχρονα, το κέντρο φιλοξενίας Βιάλ στη Χίο, φιλοξενεί τον διπλάσιο αριθμό από την επίσημη χωρητικότητά του (2.269 άτομα). Από το σύνολο του σημερινού πληθυσμού προσφύγων στα νησιά, τα παιδιά αποτελούν σχεδόν το ένα τρίτο, ενώ πολλά από αυτά είναι ασυνόδευτα ή χωρισμένα από την οικογένειά τους».

«Οι σκληρές επιπτώσεις της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και της πολιτικής εγκλωβισμού των προσφύγων στα νησιά, πλήττουν χιλιάδες ανθρώπους που διέφυγαν από συγκρούσεις. Όχι μόνο οι ζωές τους τίθενται σε αναμονή, αλλά αναγκάζονται να ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες και σε υπερπλήρεις χώρους. Έτσι, έρχονται αντιμέτωποι και πάλι με τη βία, τον φόβο και το τραύμα. Οι αρχές πρέπει να μετακινήσουν επειγόντως τους πρόσφυγες, και ιδιαίτερα τις ευάλωτες ομάδες, στην ηπειρωτική χώρα και να τους παράσχουν επαρκή καταλύματα», επισήμανε σε δήλωσή του ο διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

«Ταυτόχρονα, τα κράτη μέλη της ΕΕ οφείλουν να δείξουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους, αναλαμβάνοντας το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί για τους αιτούντες και τις αιτούσες άσυλο, με μέτρα μετεγκατάστασης σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη κατόπιν επιλογής. Είναι αδικαιολόγητο να κλείνει κανείς τα μάτια σε αυτή την ανθρώπινη τραγωδία για να επιτραπεί η υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας» πρόσθεσε ο κ. Σακελλαρίδης.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

97
σχόλια
 1. avatar Hope is on her way

  Το Νόμπελ έρχεται. Και να μην ξεχνιόμαστε: ευτυχώς που έφυγαν οι Σαμαροβενιζέλοι και έκλεισε το Νταχάου της Αμυγδαλέζας.

 2. avatar Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης έχει αναλάβει τη διεύθυνση του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας

  Στο άμεσο μέλλον το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, υποστηρίζοντας πάντα τις διεθνείς εκστρατείες του κινήματος, θα συνεχίσει τη δράση του σε θέματα σχετικά με την κατάσταση στη χώρα, όπως για παράδειγμα τα δικαιώματα των μεταναστών/ριών και προσφύγων, τα δικαιώματα των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ, την αστυνομική αυθαιρεσία και τα εγκλήματα μίσους.

 3. avatar “Καθώς ο αριθμός των αφίξεων έχει αυξηθεί” 2η παράγραφος

  Αυτό δεν το λες καλό σημάδι

 4. avatar Ανθρωπιά μόνο με το ΚΚΕ

  Ρεζίλι των σκυλιών έχουν γίνει οι δήθεν αριστεροί της κυβέρνησης! Μόνο με το ΚΚΕ πρόσφυγες από το βομβαρδισμένο Μαρόκο, το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές, την Αλγερία, τη Νιγηρία και το Πακιστάν θα βρουν την πραγματικη φιλοξενία, τα πραγματικά ανθρώπινα λαϊκά δικαιώματα. Μόνο με το ΚΚΕ θα έχουν ίσα δικαιώματα με το λαό, δικαίωμα στην Υγεία, στην Παιδεία, στη Εργασία, στη ζωή. Η χώρα είναι μεγάλη, όλους μάς χωράει, όλοι μαζί μπορούμε. Για ένα αντικαπιταλιστικό μέλλον κόντρα στη σέχτα της κολχόζνικης νομενγκλατούρας της πλουτοκρατίας του μεγάλου κεφαλαίου των ιμπεριαλιστών των προβοκατόρων των φερεφώνων του λούμπεν προλεταριάτου του Ευρωμονόδρομου της Εργατικής Τάξης. Αντίσταση και πάλη, αντίσταση και πάλι, με μετανάστες πρόσφυγες, Ελλάδα πιο μεγάλη!

 5. avatar ΚΕΕΡΦΑτζής.

  Σας το λέγαμε και τώρα επιβεβαιωνόμαστε!
  Αυτός ο τόπος θα αλλάξει προς το καλύτερο, θα γίνει ένας λεγομενος "παράδεισος" για όλους τους κατατρεγμένους ταξικούς αδελφούς μας πρόσφυγες και μετανάστες, που έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα με εσάς στην ζωή!
  Δεν υπάρχουν φυλές και κράτη, υπάρχουν απλά άνθρωποι και φασίστες!
  Ο Χρυσαυγιτισμός τελειώνει, οι κάτοικοι αυτού του τόπου που αποκαλείται Ελλάδα όπως φαίνεται και στη έρευνα στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα αλληλεγγύης στους ταξικούς αδελφούς και στον υπόλοιπο πλανήτη!
  Επτά στους δέκα θέλουν να βοηθήσουμε τους ταξικούς αδελφούς και τα αποτελέσματα είναι αδιαμφισβήτητα!
  Νικήσαμε τον φασισμό και τον ρατσισμό!

  1. avatar ΝΣ

   Ομοιος ...ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ με αυτόν του Ανατολικού μπλόκ όπου δουλεύανε κάμποσα εκατομμύρια βλάκες για ένα κομμάτι ψωμί, για να τα αρπάξουν οι λίγοι(ένας από τους οποίους ονειρεύεσαι να είσαι κι'εσύ π-ονηρόβλαχε) κι'απο εδώ πάνε κι'άλλοι.....Υπάρχουν μεγαλύτερα ψάρια που τρώνε πολύ περισσότερο απο σας τις μαριδούλες οπότε στο τέλος θα σας μείνει το....χειροκρότημα....και πούσαι αριστεροφασίστα.ΓΕΛΆΕΙ ΚΑΛΎΤΕΡΑ ΌΠΟΙΟΣ ΓΕΛΑΕΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ.

 6. avatar Δαναός

  Εδώ και μια εβδομάδα όλα τα μέσα μας έχετε πρήξει..μη το παίζετε αυτό το χαρτί, δε πρόκειται να μας χειριστειτε, η προπαγάνδα πάει αχρειαστη πλέον..τα κροκοδειλια δάκρυα να τα κρατήσετε για τον εαυτό σας..και μια ερώτηση, τα ασυνόδευτα παιδιά πως περνάνε απ' την τουρκία;;; μηπως οι ίδιες οι μκο και διάφορες οργανωσεις που ταχα ανησυχούν και μας κουνάνε το δάχτυλο είναι υπευθυνες;;

 7. avatar Richard 29

  Ο εγκλωβισμος γυναικων, παιδιων και ανδρων που δραπετευσαν απο εμπολεμη ζωνη και τωρα βρισκοντε σε φυλακες οπως στην Μόρια οπου κινδυνευει η ζωη τους ειναι εγκλημα. Ακομα μεγαλυτερο εγκλημα ειναι αν διαπιστωθει πως τα κονδυλια που λαμβανει η Ελλαδα απο την ΕΕ δεν φτανουν τους προσφυγες αλλα πανε στις τσεπες των πολιτικων. Αν διαπιστωθει κατι τετοιο, οι πολιτικοι πρεπει να πανε φυλακη. Επισης εγκλημα ειναι να μεταφερθουν 1000'ς προσφυγες σε αλλες Ευρωπαϊκες χωρες γιατι αυτο θα χαλασει τη κουλτουρα των χωρων. Ομως αυτο δεν ειναι τοσο μεγαλο εγκλημα οσο το πρωτο. Ενα αλλο εγκλημα ειναι ο εγωϊσμος του σημερινου Δυτικου που δεν θελει να παντρευτει και να τεκνοποιησει, με αποτελεσμα να πεφτει ο Λευκος πληθυσμος της Ευρωπης. Γι αυτο φταινε οι γυναικες που προτιμουν σκυλους και γατες απο παιδια και οι χαζοι αντρες που τις ανεχονται. Πιο χαζοι ακομα ειναι κατι Χρυσαυγουλητες που πιστευουν πως για την υπογεννητικοτητα φταιει ο Τζορτζ Σορος και οι προσφυγες!! Η μονη λυση ειναι να αδιασουμε ενα Ελληνικο νησι, ισως την Αιγινα γιατι δεν μ'αρεσει, και με τα κονδυλια απο την ΕΕ να δημιουργηθει μια πολη με σπιτια, σχολια, νοσοκομεια και κασινο αποκλειστικα για προσφυγες. Θα μενουν εκει περα μεχρι να σταματισει ο πολεμος κατα της τρομοκρατιας στη ΜΑ, για τον οποιο φταιει ο Μωχ, και μεχρι να ξαναοικοδομηθει η Συρια.

 8. avatar αυτοί πρότειναν

  Προτείνουμε και εμείς: Πάρτε τους από την ΕΛΛΑΔΑ, μην προτείνετε τι θα κάνουμε στην ΠΑΤΡΙΔΑ μας.

 9. avatar Η Ελλάδα δεν έχει προσφυγες

  Οι μόνοι που έρχονται απο εμπολεμη ζώνη ειναι οι Σύροι. Κ αυτοί όμως δεν ειναι πρόσφυγες αλλα λαθρομετανάστες, μιας που η Τουρκία ειναι η πρώτη χώρα υποδοχής κ ΟΧΙ η Ελλάδα.
  Παρόλα αυτά, υποδοχή κ φροντίδα στα γυναικόπαιδα απο Συρία, πάντα σε ενα καθεστώς προσωρινής παραμονής, το ίδιο κ για τους Συρους ..λιποτάκτες! Ουτε λόγος για υπηκοότητες, ιθαγένειες, "γεννήθηκε στην Ελλάδα" κ λοιπές νεοεποχητικες προσταγές. Όλοι οι υπόλοιποι, απέλαση.
  Αυτο θα'ταν ενα ιδανικό σενάριο. Η πραγματικότητα ειναι άλλη! Το "σχέδιο Καλλέργη" προχωρά κανονικά! Η πολιπολιτισμική Ευρώπη "Ισλαμαμπαντ" ειναι γεγονός κ αυτο δεν έχει επιστροφή..

  1. avatar τριαλαρο

   και το αφγανιστάν καθώς επίσης και κάποιες αφρικανικές χώρες θεωρούνται εμπόλεμες ζωνες.
   Ιρακ,Ιραν, Μπαγκλαντες, Πακιστάν απ'όπου είναι οι περισσοτεροι όχι.
   Όμως όλοι αυτοί πατάνε πόδι στην Ελλάδα με συριακά ή αφγανικά έγραφα οι περισσότεροι.

   Επίσης, η πρώτη χώρα υποδοχής είναι η Ελλάδα. Αυτό που δεν λένε πολλές φορές στις ειδήσεις είναι ότι υπάρχει και κάτι άλλο μετά τον όρο πρώτη χώρα υποδοχής. Πρώτη χώρα υποδοχής εντός ΕΕ, είναι ο πλήρης όρος.
   Καλό ε? Γι'αυτό έχει τρελλαθεί όλος ο νότος με αυτό και όχι μόνο η ελλάδα.

 10. avatar γιάννης λύρας

  Και βέβαια έτσι είναι. Σε λίγο θα μας υποχρεώνουν να τους πάρουμε και στο σπίτι μας.
  Στη γειτονική Βουλγαρία,δεν θέλουν να εργαστούν, οι νομιμοποιημένοι, με τους μεσαίους μισθούς,αλλά τους υψηλούς. Μη τρελαθούμε τώρα έτσι;; Σε εμάς κλέβουν και λεηλατούν και σπάνε οικίες και καταστήματα και κλείνουν δρόμους. Για να πάνε να τα κάνουν αυτά σε καμιά Αμερική να δούμε αν περνάνε.
  Πήγαμε κι εμείς πριν χρόνια σε άλλες χώρες, αλλά δουλέψαμε και δεν ήμασταν τέτοιοι άγριοι.
  Δεν ξέρω τι σχέδιο υπάρχει με αυτούς τους πρόσφυγες ανά την Ευρώπη.
  Μετά φτάσαμε στο να βλέπουμε μπούργκες να φορούν και να μην αποδέχονται να τις βγάλουν.
  Δηλαδή θέλουν να μπούμε εμείς στα δικά τους ήθη και έθιμα κι εμείς όταν βρεθούμε στις χώρες τους να ζούμε με τα δικά τους.
  Εμάς φεύγουν τα παιδιά μας στο εξωτερικό και θα έχουμε αυτούς εδώ να τους πληρώνουμε και να τους δίνουμε τον καλό μισθό κι εμείς να παίρνουμε τον υποκατώτατο.

 11. avatar Dr. Sheldon Cooper

  Διεθνής [...]

  1. avatar Dr. Sheldon Cooper

   Ποιος καθυστερημένος το έκοψε? Αλητεία είπα. Ο λεβιές που το έκοψε να ψάξει αλλού δουλειά, σε καμία ΜΚΟ.

 12. avatar Adiafthorospromitheas1

  Τι λετε ρε μαγκες??? Γιατι δεν βαζετε τα χρηματα να τους μεταφερουμε στις αναπτυγμενες χωρες που εχουν και τις υποδομες

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει