Έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας προς τις ελληνικές αρχές για τους πρόσφυγες

Ζητά να μεταφέρουν σχεδόν 20.500 ανθρώπους που είναι περιορισμένοι στα νησιά του Αιγαίου προς την ηπειρωτική χώρα


ΕΛΛΑΔΑ
3:25
20/09/2018
Έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας προς τις ελληνικές αρχές για τους πρόσφυγες
97
loading

Έκκληση προς τις ελληνικές αρχές για μεταφορά των προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα απευθύνει η Διεθνής Αμνηστία. Επιπλέον, καλεί τις αρμόδιες αρχές «να τερματίσουν την πολιτική περιορισμού που έχει παγιδεύσει σχεδόν 20.500 ανθρώπους σε απαράδεκτες και υπερπλήρεις συνθήκες στα νησιά του Αιγαίου».

Όπως υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία «η κατάσταση στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά του Αιγαίου - ιδιαίτερα στη Μόρια - έχει καταστεί αφόρητη· η ζωή και η υγεία των ανθρώπων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι εκεί, ανδρών γυναικών και παιδιών, διατρέχει σοβαρό κίνδυνο. Η πραγματικότητα αυτή έρχεται ως συνέπεια της ευρωπαϊκής πολιτικής απόφασης που επιβάλλει τον γεωγραφικό περιορισμό σε άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες στα ελληνικά νησιά. Καθώς ο αριθμός των αφίξεων έχει αυξηθεί, οι ήδη δύσκολες συνθήκες έχουν επιδεινωθεί και ο αριθμός των μετακινήσεων προς την ηπειρωτική χώρα παραμένει ιδιαίτερα ανεπαρκής για την αντιμετώπιση της κρίσης αυτής».

Παραθέτοντας στοιχεία, η Διεθνής Αμνηστία ισχυρίζεται ότι «σήμερα στη Μόρια της Λέσβου βρίσκονται 8.827 πρόσφυγες, ενώ ο καταυλισμός υποτίθεται ότι έχει μέγιστη χωρητικότητα 3.100 ανθρώπων. Το κέντρο φιλοξενίας στο Βαθύ της Σάμου παρέχει καταφύγιο σε περίπου 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες/τριες, ενώ η αναφερόμενη χωρητικότητά του είναι 648 άτομα. Ταυτόχρονα, το κέντρο φιλοξενίας Βιάλ στη Χίο, φιλοξενεί τον διπλάσιο αριθμό από την επίσημη χωρητικότητά του (2.269 άτομα). Από το σύνολο του σημερινού πληθυσμού προσφύγων στα νησιά, τα παιδιά αποτελούν σχεδόν το ένα τρίτο, ενώ πολλά από αυτά είναι ασυνόδευτα ή χωρισμένα από την οικογένειά τους».

«Οι σκληρές επιπτώσεις της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και της πολιτικής εγκλωβισμού των προσφύγων στα νησιά, πλήττουν χιλιάδες ανθρώπους που διέφυγαν από συγκρούσεις. Όχι μόνο οι ζωές τους τίθενται σε αναμονή, αλλά αναγκάζονται να ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες και σε υπερπλήρεις χώρους. Έτσι, έρχονται αντιμέτωποι και πάλι με τη βία, τον φόβο και το τραύμα. Οι αρχές πρέπει να μετακινήσουν επειγόντως τους πρόσφυγες, και ιδιαίτερα τις ευάλωτες ομάδες, στην ηπειρωτική χώρα και να τους παράσχουν επαρκή καταλύματα», επισήμανε σε δήλωσή του ο διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

«Ταυτόχρονα, τα κράτη μέλη της ΕΕ οφείλουν να δείξουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους, αναλαμβάνοντας το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί για τους αιτούντες και τις αιτούσες άσυλο, με μέτρα μετεγκατάστασης σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη κατόπιν επιλογής. Είναι αδικαιολόγητο να κλείνει κανείς τα μάτια σε αυτή την ανθρώπινη τραγωδία για να επιτραπεί η υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας» πρόσθεσε ο κ. Σακελλαρίδης.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

97
σχόλια
 1. avatar 5Zalis

  ο παυλόπουλος ομως παίρνει εύσημα για τη στάση της ελλάδας στο μεταναστευτικό... περάστε κόσμε!

 2. avatar Katerinoula

  Οι Λέσβιοι πρέπει κάποια στιγμή να ξεσηκωθούν. Και όλοι μας φυσικά, γιατί απειλείται η χώρα μας και ο τρόπος ζωής μας. Πολύ χαλαρούς μας βλέπω γενικά, δεν ξέρω τί περιμένουμε ακριβώς για να αντιδράσουμε. Η αντικατάσταση πληθυσμού και η ισλαμοποίηση της Ελλάδας είναι πολύ πιο σοβαρό θέμα από τον ΦΠΑ, τον ΕΝΦΙΑ, ή τον λογαριασμό της ΔΕΗ.

 3. avatar Mixalakis

  Αυτά τα τζάμπα στέγη, τζάμπα ρεύμα, τζάμπα θέρμανση, τζάμπα 3 γεύματα την ημέρα, τζάμπα φάρμακα, και τζάμπα 400 ευρώ ανά άτομο το μήνα, για να αγοράζουν κινητά και να κάνουν την πλάκα τους,
  γιατί ρε ζώα σιριζέοι δεν τα δίνετε και στους άστεγους Έλληνες;

 4. avatar Ο Φλωρίδης ήταν σαφέστατος:

  έγραψε ότι την ίδια ώρα που έχουν διατεθεί 3 δισ για 3 εκατομμύρια πρόσφυγες στην τουρκία, εμείς έχουμε τη μόρια (την ντροπή της πολιτισμένης Ελλάδας) με συνολικό αριθμό προσφύγων 65,000 και συνολικό ποσό που μας έχει δοθεί από την Ε.Ε. 1,6 δισ!!!!!!!! Πάμε πάλι: Μόρια, 65,000 προσφυγες και 1,6 δισ!!!!
  Θα χαρώ πάρα πολύ να δω κάτι μουζάλες να προβάρουν τα πορτοκαλί. Την ίδια φυσικά ώρα. στα φιλαράκια των συριζαίων, στους φασίστες, φταίνε οι μετανάστες και όχι τα ποσά που έχουν φάει οι μκο μουζάλες! Αλλά έτσι είναι. Στα εγκλήματα ταιριάζουν τα δύο άκρα. Και γίνονται ένα.

 5. avatar CALLIOPE

  "Είναι ώρα για άμεση μετεγκατάσταση των πλέον ευάλωτων προσφύγων σε ασφαλείς συνθήκες σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη."
  Η παρούσα ελληνική κυβέρνηση είναι η μόνη στην Ευρώπη που τους δέχεται. Όλες οι άλλες χώρες έκλεισαν τα σύνορά τους προ πολλού. Εδώ δεν υπάρχουν προϋποθέσεις και δουλειές να μείνουν. Αυτά είναι τα δεδομένα. Το ζητούμενο είναι το εξής: Για ποιο λόγο συνεχίζουμε εμείς να τους δεχόμαστε;

 6. avatar Η λύση είναι μία

  Κλείστε την κάνουλα. Όχι γέμισμα του κουβά και άδειασμα του κουβά στον απόπατο που έχετε καταντήσει την ενδοχώρα. Κόφτε το μελόδραμα.

 7. avatar Χαράλαμπος Δ

  Αντε πια! Δε μας ενδιαφερει.Εχουμε τα χιλια μύρια προβληματα μας,θα βαλουμε και αλλα στο κεφαλι μας;Ανεργια, πλειστηριασμοί ,αρρωστιες, δεη ,ενφια, φοροι ,τελη κυκλοφοριας....ΕΜΑΣ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ;;;Και μεις πολεμο εχουμε!
  Με αλλο περιτύλιγμα.
  Της Δυσης...

 8. avatar Δεν πρέπει να κλείσουμε τις πόρτες μας στον πόνο(!)

  Σταματήστε να κουβαλάτε όλο και περισσότερους,να λυθεί το θέμα...Εχει καταντήσει πλέον γελοία η όλη υπόθεση...Πόσους ακόμη θα ''φιλοξενήσουμε'';Ολα στην ζωή έχουν όρια...Μέχρι και οι ''ανεκτικοί'' και ''ανθρωπιστές'' Σουηδοί πήραν χαμπάρι τι παίζει... Και ακολουθούν Μάλτα και Γαλλία...Εμείς;;;

 9. avatar εγώ προτείνω να φύγουν από τα νησιά,

  αλλά αντί να πάνε στην ηπειρωτική χώρα , να φορτωθούν σε καράβια και να ξαποσταλούν στο Πακιστάν όλοι μαζί λαθροπάκια, αλληλέγγυοι, ΜΚΟ, συριζοφασίστες

 10. avatar Ρε σεις

  Είναι αλήθεια ΜΚΟ στην Θεσσαλονίκη πήραν χρήματα για μαθήματα γιόγκα στους πρόσφυγες!!!!???

 11. avatar Kolotumba

  Εσεις τους μαζεψατε ολους αυτους εκει... και συνεχιζετε να τους μαζευετε, μιας και οι βαρκες δεν σταματανε... και μαζι μ'αυτες ουτε κι εσεις το baywatch. Διαμαρτυρεστε για μια κατασταση την οποια εσεις επιδιωξατε και πραγματοποιησατε? Πειτε καλυτερα αυτο που πραγματικα σας καιει και αφηστε τα υποκριτικα ψυχοπονιαρικα για τα παιδια. Το μονο που σας νοιαζει ειναι πως θα αδειασετε τα λαθρονησια στην χωματερη της ενδοχωρας, για να ανοιξει ο χωρος να φερετε αλλους τοσους, ωστε να τους ξεψαχνισετε πουλωντας τους ψευτικες ελπιδες. Δουλεμπορικης φυσεως ειναι η αγωνια σας. Καμια σχεση με τον ανθρωπισμο που μας τσαμπουνατε τοσο καιρο...

 12. avatar Αμπντουλ

  Γρήγορα όλοι να σταλούν στο Αλ Άθενς που υπάρχουν φιλάνθρωποι πολίτες,δήμαρχοι.
  Λιαν προσεχώς ο πρώτος πολίτης της πόλης θα είναι αραψ

 13. avatar Υπάρχουν θέσεις κενές !

  Θυμάστε την κυρά Τασία και τον ανεκδιήγητο Μουζάλα που πανηγύριζαν όταν έρχονταν οι "πρόσφυγες" ; Όσοι λέγαμε τα αυτονόητα για την ανοργανωσιά, τη φάμπρικα των ΜΚΟ, είμασταν φασίστες. Τώρα είναι αργά για δάκρυα.
  ΣΥΝΕΛΘΕΤΕ ΠΡΙΝ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΟΥΜΕ !

 14. avatar Γιαγκος Δρακος ο original

  Που είναι οι αριστερουληδες που έσκουζαν για την Αμυγδαλέζα; Θα σας πω εγώ.
  Μασουλάνε τα δισεκατομμύρια της Ευρώπης και επειδη ειναι μπουκωμένοι δεν μπορούν να μιλήσουν.

 15. avatar Cyan

  Γιατί δεν τους κάνουν καταυλισμό στον Εθνικό Κήπο, να είναι και κοντά στην Βουλή να τους ελέγχουν αυτοί που τους έφεραν?

 16. avatar βλέπω μόνο ερτ

  Μα ποιά είναι αυτη η "Διεθνής Αμνηστία" που κακολογεί τα έργα της κυβέρνησης; Να βγάλει άμεσα τις διευθύνσεις των σπιτιών τους ο ΣΥΡΙΖΑ στο internet να τους δείξετε. /s

 17. avatar Δώσε αεροπλανικό μπάφο στο λαό

  Και οι Διεθνής Αμνηστία στον σανό. Το πρόβλημα είναι από την ελεύθερη διείσδυση ΛΑΘΡΟμεταναστών σε χώρο που είναι για πρόσφυγες. Η λύση είναι απλά να σταματήσει η ελεύθερη και ανεξέλεγκτη είσοδο ΛΑΘΡΟμεταναστών.

 18. avatar Χρήστης

  Εκκενωση για να εισαγουν και τους υπολοιπους αντικαθεστωτικους απο το Ιντλιμπ οι <>.

 19. avatar Plakiwtis

  Το μάθαμε το παραμύθι: Τάχα μας υποφέρουν τα μικρά τζιχαντόπουλα, να τα πάμε στην ενδοχώρα, στο four seasons κι αμέσως μετά να φέρουμε με το κόλπο της επανένωσης μέχρι και την προγιαγιά από τη Μέκκα. Όχι ρε. Στο Συριζονήσι για το Νόμπελ έως τέλους. Ανθρωπισμό θα πουλάτε όταν σαν [...] σπίτι σας!

 20. avatar Αριστερός ψυχοπονιαρης εισοδηματιας από ΜΚΟ

  Έλα να γυρνάει ο μύλος, δεν σας βλέπω ζωηρους στην ελεημοσύνη. Μάλλον το αυγό του φιδιού τρώτε!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει