Η Αθήνα απευλαύνει Ρώσους διπλωμάτες

Τα μέτρα που λαμβάνονται από την Ελλάδα σύμφωνα με διπλωματικές πηγές


ΕΛΛΑΔΑ
9:50
11/07/2018
Η Αθήνα απευλαύνει Ρώσους διπλωμάτες
50
loading

Η Αθήνα έχει δρομολογήσει ήδη την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα αλλά και την απαγόρευση εισόδου στη χώρα άλλων δύο για παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας αναφέρει σήμερα δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή».

Σύμφωνα με πληροφορίες από υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές, τα μέτρα που λαμβάνονται από την Αθήνα αποτελούν απάντηση σε παράνομες ενέργειες εντός της ελληνικής επικράτειας, οι οποίες συνιστούν παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας.

Ανάμεσα στις κατηγορίες που απευθύνει η Αθήνα προς τους διπλωμάτες είναι οι απόπειρες αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών, αλλά και χρηματισμού κρατικών λειτουργών. Η συγκεκριμένη υπόθεση φέρνει στην επιφάνεια μια υπόγεια ένταση που φαίνεται να υπάρχει ανάμεσα σε Αθήνα και Μόσχα, τα τελευταία δύο χρόνια, για λόγους οι οποίοι συνδέονται και με το γενικότερο περιβάλλον ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.

Η πρωτοβουλία της Αθήνας δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία», αλλά έρχεται ως απάντηση μετά μια σειρά από συντονισμένες κινήσεις προσπάθειας επέκτασης της ρωσικής επιρροής στην Ελλάδα.

Διπλωματικές πηγές εντάσσουν σε αυτές τη δραστηριότητα διαφόρων κύκλων ρωσικών συμφερόντων, όπως η Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Παλαιστινιακή Ένωση. Η αντίδραση της Αθήνας αποτελεί, μεταξύ άλλων, ένα μήνυμα προς τη Μόσχα και για όλες αυτές τις δραστηριότητες.

Παρ’ όλα αυτά, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Ελλάδα, όπως διαχρονικά έπραττε, εξακολουθεί να επιθυμεί τη διατήρηση καλών σχέσεων με τη Ρωσία, να προωθεί τη φιλία των δύο λαών, τη συνεργασία των κυβερνήσεών τους και την φορέων της κοινωνίας των πολιτών εκατέρωθεν. Ωστόσο, όπως έλεγαν, αυτό δεν μπορεί παρά να γίνει στη βάση της ισοτιμίας και με προϋπόθεση τον αμοιβαίο σεβασμό στην κυριαρχία και την ανεξαρτησία των δύο χωρών μας.

Τονίζουν ακόμη ότι η Αθήνα ήταν πάντα ιδιαίτερα προσεκτική στον τρόπο διαχείρισης των ελληνορωσικών σχέσεων, φέρνοντας το παράδειγμα της υπόθεσης Σκριπάλ. Τότε, η Ελλάδα απέφυγε να ακολουθήσει το παράδειγμα των υπολοίπων δυτικών κρατών που απέλασαν Ρώσους διπλωμάτες, κάτι που είχε χαιρετιστεί από τη ρωσική πολιτική ηγεσία. Επίσης, κατά τις ίδιες διπλωματικές πηγές, παρά την προσπάθεια της Αθήνας να διατηρήσει τις σχέσεις με τη Μόσχα σε ένα καλό επίπεδο, το τελευταίο χρονικό διάστημα, διάφοροι «μηχανισμοί» που συνδέονται με τα ρωσικά συμφέροντα στην Ελλάδα προσπαθούν να αναμειχθούν στα εσωτερικά της χώρας.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές, οι συγκεκριμένες ενέργειες υπονομεύουν τη φιλία των δύο λαών και την εικόνα της Ρωσίας στην Ελλάδα, καθώς εντάσσονται στο πλαίσιο συστηματικής προσπάθειας παραβίασης της κυριαρχίας της χώρας και του Διεθνούς Δικαίου. Επί τούτου, αναφέρεται ως παράδειγμα η προσπάθεια παρέμβασης σε ιδιαίτερα ευαίσθητα εθνικά ζητήματα και συμφέροντα της Ελλάδας στα Βαλκάνια, ειδικότερα στο θέμα της ονοματολογικής διαφοράς με την ΠΓΔΜ.

Διπλωματικές πηγές τονίζουν, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, ότι η απόφαση της Αθήνας συνδέεται αποκλειστικά με τη δράση των συγκεκριμένων τεσσάρων ατόμων και όχι με τη γενικότερη καλή διάθεση της Ελλάδας έναντι της Ρωσίας, υπογραμμίζοντας πως, με δεδομένο ότι οι συγκεκριμένοι τέσσερις Ρώσοι πολίτες προκάλεσαν πλήγματα στις –γενικά– καλές ελληνορωσικές σχέσεις, οποιεσδήποτε «απαντητικές» αντιδράσεις εκ μέρους της ρωσικής πλευράς θα είναι «στείρες» και θα οδηγήσουν σε περαιτέρω υποτροπή.

Κατέληγαν, μάλιστα, λέγοντας ότι κανένα μέλος των διπλωματικών και προξενικών αποστολών της Ελλάδας στη Ρωσία δεν έχει κινηθεί εκτός των πλαισίων των καθηκόντων του. Αντιθέτως, όλοι ανεξαιρέτως ασκούν τα καθήκοντά τους αυστηρά στο πλαίσιο της αποστολής τους στη Ρωσία.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

50
σχόλια
 1. avatar Δαιμων

  ακόμα ένα αντάλλαγμα του Τσίπρα προς τους Ευρωπαίους στην προσπάθεια του να κερδίσει λίγο ακόμα χρόνο στην καρέκλα και να προχωρήσει σε παροχές πριν τις εκλογές.

 2. avatar ΚΩΣΤΑΣ Π

  Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΕΒΓΑΛΕ Ο ΤΟΠΟΣ ΥΠΗΡΕΤΗΣ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΚΑΜΜΕΝΟ ΡΙΞΕ ΤΩΡΑ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΒΡΕΙΣ ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΣΟΥ ΤΩΡΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΜΠΑΘΟΥΝ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΗΡΕΤΡΙΕΣ ΤΟΙ ΠΑΙΤ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΔΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΣΒΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΚΤΗΤΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΑΙΤ ΜΕ ΑΗΔΙΑΣΕ

 3. avatar rezilia

  Χαχαχα, Εθνική Ασφάλεια στην Ελλάδα. Μου θυμίζει το "Αλβανός τουρίστας" που έλεγαν παλιά... Άγγλοι, Γάλλοι, Αμερικάνοι κλπ παρεμβαίνουν καθημερινά στο εσωτερικό της χώρας, τώρα τι έπαθαν ξαφνικά με τους Ρώσους; Τι ακριβώς έκαναν οι Ρώσοι, μήπως προσπάθησαν οι ανεκδιήγητοι να σταματήσουν αυτήν την αηδιαστική και αντεθνική συμφωνία των Πρεσπών; Και πως ακριβώς τους έπιασαν οι "δικοί" μας, που δεν μπορούν να πιάσουν ούτε κουτσό κλέφτη; Μπας και πήραν ραβασάκι από άλλους;

 4. avatar Oτι πει η Ανγκέλα

  γίνεται από τους αριστερούς. Αριστερά σημαίνει ψέμα και φασισμός. Από την εποχή του εαμ λένε ψέμματα. Η αντίσταση του εαμ είναι σαν το σκίσιμο μνημονίων του Αλέξη, δηλαδή παραμύθια.

  1. avatar colonel Roy Mustang

   Μόνο με τον Καρατζαφέρη θα έχουμε Σωσμένη την Εθνική μας Κυριαρχία,την Αξιοπρέπεια μας.Τόν Φεβρουάριο του 12',το πρότεινε στο Μαξίμου,το 2012:Την μετατροπή της Σύρου σε ναύσταθμο των Ρώσων.Αν εφαρμόζονταν η πρόταση δεν θα είμασταν έρμαια τόσο κακών καταστάσεων!Μα όλοι το απέρριψαν,γι'αυτό έφυγε απ'την συγκυβέρνηση, δυστυχώς είχαν ο καθε άλλος την ύποπτη ιδιοτέλεια σε συμφωνία με την frau Merkel.
   Και μιας μιλάμε για Εθνική Αξιπρέπεια:ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ 2001 “ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩ”: youtube.com/watch?v=Xl3ekUIZQdk

 5. avatar Απαράδεκτο

  να αναμεταδίδονται ανυπόγραφες παραπλανητικές και ακατανόητες ανακοινώσεις του Μυριζα ως «άρθρα»

 6. avatar ΕΞΑΛΛΗ!

  προσπαθω να καταλαβω ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ εκαναν σε σχεση με την ΠΓΔΜ και δεν αναφερετε! ολο γενικολογίες λετε. ολο για τις σχεσεις ελλάδας-ρωσιας και για την ταμπακιερα τιποτα!

 7. avatar Γκόου μπακ μαντάμ Μέρκελ

  Ας μην κοροϊδευόμαστε. Έγινε μέτα από έξωθεν εντολή. Τα συντρόφια της κυβέρνησης και την μάνα τους θα πουλήσουνε αν τους έρθει η εντολή. Γκόου μπακ ρε. Ο Τσίπρας δεν μασάει. Θα κάνει ό,τι του πούνε.

 8. avatar Vasia p

  Ωστε Κοτζια οι ρωσοι σε βαζανε εμποδια στο ξεπουλημα της Μακεδονιας και τωρα που τα καταφερες τους εκδικησαι, ε ρε να παρει αναποδες ο Βλαντιμιρ και αρχισει και σε βγαζει τα απλιτα σου επι εποχης χονεκερ θα γελαει και το εμπριμε κατσικι.

 9. avatar ενας Πειραιωτης

  Και πως ακριβως τους ανεκαλυψαν; Πειτε πως παρακολουθουνται ολες οι τηλεπικοινωνίες ερημην Εισαγγελέως λοιπον, όπως και οτι υπαρχουν παρανομα μικρόφωνα παντου! Για Ρωσους μιλαμε ,οχι για ερασιτεχνες. Σας παρακολουθουν ολους. Ξυπνήστε. Εχουμε χουντα στην Ελλαδα και χαθηκε μια ευκαιρια να μας βοηθήσει κάποιος. Ο επαναστατης Αλέξης που θα ζηταγε βοηθεια απο την Ρωσία τωρα τους πετάει έξω αλλα ουτε που τολμά να αγγίξει Αμερικανο-Σιωνιστές. Και προσοχη στα ελληνοποιημενα ονόματα... Τσιπρά...

 10. avatar Προπέτασμα

  Όχι Ρώσους αλλά και τη μάνα του θα δώσει ο Chipr προκειμένου να είναι αρεστός στους εντολοδόχους του και να μείνει μερικούς μήνες παραπάνω στην καρεκλάρα...

 11. avatar αιντε

  ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΡΟΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ.....ΦΤΥΝΟΥΝ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΓΛΥΦΑΝ.....ΤΩΡΑ ΕΓΙΝΑΝ ΠΙΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΑΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ....ΚΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΡΟΔΩΣΑΝ ..ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΤΟΝ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΝΟΥΝ...... ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ....

 12. avatar Xaxaxaxaxaxaxaxaxa

  Ενώ αμερικανοί γερμανοί γάλλοι και πολλοί άλλοι δεν ανακατεύονται καθόλου στα εσωτερικά μας.......

 13. avatar Err

  κάποιας άλλης χώρας αλωνίζουν τα πρακτοράκια εδώ και 70 χρόνια αλλά εκεί όχι μόνο δεν αγγίζουν κάποιον αλλά πέφτουν στα γόνατα και ικετεύουν την εύνοια του παγκόσμιου νταβατζή

  1. avatar POL POT

   Τι έγινε μαγκίτη? Δεν γουστάρουμε Μάλμπουρο?

 14. avatar Lucky Day

  Από την χαφχιεδοφωλιά στην Βασιλίσσης Σοφίας 91 θα έπρεπε να απελαθούν μέχρι και οι καθαρίστριες, αλλά πώς θα γίνει αυτό όταν ο Πρωθυπουργός εγκρίνεται από τον Τζέφρι;

 15. avatar Η ειρωνεία είναι ότι

  την είδηση την αναπαράγει μία εφημερίδα της οποίας ο δ/ντης αποδεδειγμένα έχει κάτι παραπάνω από πολύ πολύ στενές σχέσεις με την αμερικανική πρεσβεία, στην οποία παρέχει και κρίσιμες πληροφορίες.

 16. avatar Ελενα τσαπνοκλιδου

  Δεν παίρνουν και τον τσιπρα μαζί, των αρχιπροδοτη και όλη παρέα του! Αι σιχτιρ!

 17. avatar Adiafthorospromitheas1

  Ίσως να έχω άδικο, αλλά νομίζω κάτι δραστηριότητες στην Θράκη μελών διπλωματικών αποστολών, αποτελούν επίσης ανάμιξη στα εσωτερικά μας θέματα, και κάτι πρωτοβουλίες δυτικών διπλωματικών αποστολών μπερδεύουν λίγο τα εσωτερικά μας θέματα, αλλά εμείς αφήσαμε αδιάφορα!!! Είναι έτσι η απλά είναι η ιδέα μου?

 18. avatar John volteros

  O μόνος σύμμαχος της Ελλάδας είναι η Ελλάδα

 19. avatar Δύο μέτρα και δύο σταθμά

  Η πρεσβεία με την αστερόεσσα έχει στην υπηρεσία της πασίγνωστους δημοσιογράφους, βουλευτές, επιχειρηματίες και εκδότες, εγκρίνει (ναι εγκρίνει) τους υπουργούς και εμπλέκεται στην εκλογή της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης, παρακολουθεί κάθε Έλληνα πολίτη ακόμη και τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς (βλ. σκάνδαλο βόνταφον) αλλά παρολαυτα στέλεχος αυτής της χαβούζας ουδέποτε έχει απελαθεί από τη χώρα. Κανονικά θα έπρεπε αν εφαρμόζονταν οι ίδιοι κανόνες, ένας γερανός να σηκώσει όλο το κτίριο μαζί με όποιον είναι μέσα και να το στείλει στον Ατλαντικό Ωκεανό

 20. avatar τριαλαρο

  μαλιστα, δηλ. για να καταλάβω τους Ρώσους δεν τους δεχόμαστε αλλά όλους τους άλλους να αλωνίζουν ναι? Ελπίζω απλά να πήγε σφυριχτή και να μην μπορούσαν να κάνουν αλλιώς οι δικοί μας.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει