Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας μετά τις διαρροές

«Φοβούμαστε πλήρη εξαθλίωση όλων των συνταξιούχων» - Τι θα γίνει την επόμενη μέρα μετά την παραίτηση «βόμβα»


ΕΛΛΑΔΑ
14:08
16/05/2018
Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας μετά τις διαρροές
37
loading

Παραίτηση – βόμβα του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαου Σακελλαρίου, ο οποίος επικαλέστηκε τις πρόσφατες διαρροές σχετικά με τη απόφαση για το νέο ασφαλιστικό σύστημα, υπογραμμίζοντας πως επέφεραν καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία του θεσμού γεγονός που δεν του επιτρέπει να ασκεί τα καθήκοντα του.

Λίγο πριν την συνταξιοδότησή του, ο κ. Σακελλαρίου, έντονα συναισθηματικά φορτισμένος, ανακοίνωσε την παραίτησή του από τον θώκο του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία έγινε δεκτή από τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή και άφησε αιχμές για υποχώρηση του Κράτους Δικαίου. Πρόκειται για μια πρωτοφανή για τα δικαστικά χρονικά κίνηση, η οποία ανοίγει άμεσα τον κύκλο της επιλογής νέου προσώπου για να ηγηθεί του Συμβουλίου της Επικρατείας σε μια περίοδο που εκκρεμούν κρίσιμες δικαστικές αποφάσεις.

Ο κ. Σακελλαρίου έκανε λόγο για μια επώδυνη απόφαση που ελήφθη μετά από 42 χρόνια δικαστικής σταδιοδρομίας, στην οποία αφιέρωσε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του, ωστόσο, η «αδιανόητη όσο και απαράδεκτη παραβίαση δικαστικού απορρήτου» την οποία, όπως είπε, αδυνατεί να ελέγξει τον οδήγησε σε παραίτηση. Ωστόσο, ο κ. Σακελλαρίου σε κατ’ ιδίαν συζήτηση ξεκαθάρισε πως δεν δέχτηκε πιέσεις αναφέροντας με νόημα ότι δεν ανήκει σε εκείνους που δέχονται πιέσεις.

«Έχω τη συνείδηση μου ήσυχη , διότι δεν αποχωρώ αμαχητί αφού όλα αυτά τα χρόνια αγωνίστηκα με τη βοήθεια του Θεού, τον αγώνα τον καλό» ανέφερε φανερά συγκινημένος στη δήλωση του ο κ. Σακελλαρίου επισημαίνοντας πως η σκέψη του βρίσκεται στους πολίτες «θύματα των μνημονίων και της κλιμακούμενης επικυριαρχίας του οικονομικού παράγοντος επί του θεσμικού…».

Ο κ. Σακελλαρίου επεσήμανε πως αν και μειοψηφία μαζί με συναδέλφους του είχε επισημάνει «τη μη συμβατότητα των ρυθμίσεων του Μνημονίου με το Σύνταγμα». «Είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει χωρίς δυστυχώς να εισακουστούμε για την επερχόμενη πλήρη επικυριαρχία του οικονομικού επί του θεσμικού που επηρέασε καίρια το σύνολο σχεδόν της κρατικής δράσεως και σηματοδότησε την συνακόλουθη υποχώρηση του Κράτους Δικαίου και του Κοινωνικού Κράτους», ανέφερε χαρακτηριστικά και εξέφρασε φόβους ότι οι συνταξιούχοι θα οδηγηθούν σε πλήρη εξαθλίωση.

Ο κ. Σακελλαρίου καυτηρίασε το γεγονός ότι «μετακυλίεται, παγίως, από την εκάστοτε πολιτική εξουσία, η επίλυσις των πιο σημαντικών προβλημάτων της Χώρας» και εξέφρασε τη βεβαιότητα «ότι «έχουν γνώσιν οι φύλακες» και ότι οι δικαστικοί λειτουργοί του Συμβουλίου της Επικρατείας θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, ανταποκρινόμενοι στην ιστορική παράδοση του Σώματος.

Επομένως, πρέπει όλοι να εξακολουθήσουμε να εμπιστευόμεθα την Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της, τελούντες πάντοτε εν πλήρη επιγνώσει του γεγονότος, ότι «Υπάρχουν ακόμη δικασταί εις τας Αθήνας», κατέληξε.

Πάντως, μετά την παραίτηση του, ο Νίκος Σακελλαρίου έχει δικαίωμα, σύμφωνα με τον νόμο, να παραμείνει για έναν μήνα χωρίς να μετέχει στις διασκέψεις στις οποίες θα προεδρεύει ο αρχαιότερος από τη σύνθεση του δικαστηρίου.

ÅÊÔÁÊÔÇ ÓÕÍÅÍÔÅÕÎÇ ÔÏÕ ÐÑÏÅÄÑÏÕ ÔÏÕ ÓÕÌÂÏÕËÉÏÕ ÅÐÉÊÑÁÔÅÉÁÓ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ//EUROKINISSI

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Σακελλαρίου έχει ως εξής:

Στην απόφασή μου αυτή κατέληξα μετά την πρόσφατη παραβίαση του απορρήτου της διασκέψεως του Δικαστηρίου σχετικά με το νέο ασφαλιστικό σύστημα και την εύλογη αναταραχή που προκάλεσε σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Η αδιανόητη όσο και απαράδεκτη αυτή παραβίαση του δικαστικού απορρήτου, την οποία αντικειμενικά αδυνατώ να ελέγξω, επέφερε καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία και το κύρος του θεσμού του Συμβουλίου της Επικρατείας και δεν μου επιτρέπει, πλέον, να εξακολουθήσω να ασκώ τα δικαστικά μου καθήκοντα με την δέουσα ηρεμία και νηφαλιότητα.

Η σημερινή απόφασίς μου – έστω και αν απέχει λίγες μόνον ημέρες από την υποχρεωτική αποχώρησή μου από την υπηρεσία δεν παύει - όσο επιβεβλημένη και αν είναι - να αποτελεί μία πολύ επώδυνη απόφαση, για μένα που διανύω το 42ο έτος της δικαστικής μου σταδιοδρομίας, έχοντας αφιερώσει τα περισσότερα χρόνια της ζωής μου στην υπηρεσία του Συμβουλίου της Επικρατείας, έναν θεσμό, τον οποίο αγαπώ και θα συνεχίσω να αγαπώ μέχρι το τέλος της ζωής μου.

Έχω τη συνείδησή μου ήσυχη, διότι δεν αποχωρώ αμαχητί, αφού όλα αυτά τα χρόνια αγωνίσθηκα, με τη βοήθεια του Θεού, τον αγώνα τον καλό.

Τη στιγμή, όμως, αυτή η σκέψις μου στρέφεται στους απλούς πολίτες, που είναι τα θύματα των μνημονίων και της κλιμακούμενης επικυριαρχίας του οικονομικού παράγοντος επί του θεσμικού, οι αντοχές των οποίων συνεχώς δοκιμάζονται από τα αλλεπάλληλα οικονομικά μέτρα, που λαμβάνονται με την επίκληση του λεγομένου δημοσιονομικού συμφέροντος και που συνεπάγονται υπέρογκες γι’ αυτούς επιβαρύνσεις, λόγω του σωρευτικού τους χαρακτήρος.

Ήδη, από την εποχή του πρώτου μνημονίου, ορισμένοι συνάδελφοί μου μεταξύ των οποίων και εγώ, είχαμε, με τις μειοψηφίες μας επισημάνει, τη μη συμβατότητα των ρυθμίσεων του μνημονίου με το Σύνταγμα και είχαμε, εγκαίρως, προειδοποιήσει, χωρίς δυστυχώς να εισακουστούμε, για την επερχόμενη πλήρη επικυριαρχία του οικονομικού επί του θεσμικού, που επηρέασε, καίρια, το σύνολο σχεδόν της κρατικής δράσεως και σηματοδότησε την συνακόλουθη υποχώρηση του Κράτους Δικαίου και του Κοινωνικού Κράτους.

Τα χρόνια που ακολούθησαν, οι αντοχές όλων μας δοκιμάσθηκαν ακόμη περισσότερο από τα νεώτερα μνημόνια που επέβαλαν τη λήψη και νέων επώδυνων οικονομικών μέτρων, που συνοδεύθηκαν από τις συνεχείς μειώσεις μισθών και συντάξεων.

Οι καταστάσεις αυτές, οδήγησαν το Δικαστήριο στην έκδοση σειράς αποφάσεων της Ολομελείας του σχετικά με την μή περαιτέρω μείωση των συντάξεων και την θεσμική θωράκιση των προσώπων, που είναι επιφορτισμένα με βασικές αποστολές του Κράτους, όπως η εθνική άμυνα, η ασφάλεια, η υγεία, η παιδεία και η δικαιοσύνη.

Φρονούμε, ότι τα δικαστικά αυτά προηγούμενα και οι εγγυήσεις που ετέθησαν με αυτά, δεν μπορούν, χωρίς να παραβιάζεται το Σύνταγμα, να αγνοηθούν ούτε, πολύ περισσότερο, να παρακαμφθούν από το νομοθέτη, με το πρόσχημα της καταρτίσεως ενός νέου ασφαλιστικού συστήματος μέσω του επανυπολογισμού όλων, των μέχρι σήμερα, απονεμηθεισών συντάξεων - πράγμα που θέτει τους ήδη συνταξιούχους σε καθεστώς πλήρους ανασφαλείας, κατά παράβαση της αρχής της εμπιστοσύνης - και μέσω της εισαγωγής, σε συνάρτηση, πάντοτε, με τον επανυπολογισμό, ενός νέου τρόπου υπολογισμού των εφεξής απονεμομένων συντάξεων, μέτρα που οδηγούν, με μαθηματική ακρίβεια, σε περαιτέρω μείωση του ύψους των συντάξεων, το οποίο, όμως, έχει ήδη διαμορφωθεί, μετά τις αλλεπάλληλες περικοπές τους, σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο.
Σε αντίθετη περίπτωση, εκτιμούμε, ότι είναι πλέον ή ορατός ο κίνδυνος περαιτέρω μειώσεως του ύψους των απονεμομένων συντάξεων, με τελικό αποτέλεσμα την πλήρη εξαθλίωση όλων των συνταξιούχων.

Αναμφιβόλως, ευρισκόμεθα προ μιας πολύ δυσχερούς καταστάσεως, η οποία, όμως, ευελπιστούμε ότι θα αντιμετωπισθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, για μία ακόμη φορά, από την ανεξάρτητο ελληνική Δικαιοσύνη, στην οποία μετακυλίεται, παγίως, από την εκάστοτε πολιτική εξουσία, η επίλυσις των πιο σημαντικών προβλημάτων της Χώρας.

Εκφράζουμε, τέλος, τη βεβαιότητα ότι « έχουν γνώσιν οι φύλακες» και ότι οι δικαστικοί λειτουργοί του Συμβουλίου της Επικρατείας θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, ανταποκρινόμενοι στην ιστορική παράδοση του Σώματος.

Επομένως, πρέπει όλοι να εξακολουθήσουμε να εμπιστευόμεθα την Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της, τελούντες πάντοτε εν πλήρη επιγνώσει του γεγονότος, ότι «Υπάρχουν ακόμη δικασταί εις τας Αθήνας».

ekasai1ekasai2ekasai3

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

37
σχόλια
 1. avatar η μιζα

  ο κύριος που δακρύζει είναι εκείνος που έβγαλε νόμιμα και συνταγματικά τα μνημόνια και την φτωχοποίηση - εξαθλίωση του λαού και αντισυνταγματικές τις μειώσεις των μισθών των δικαστικών........

  1. avatar Λουκάνικος2

   Πες τα ρε φίλε. Η κοντή μνήμη είναι πολύ επικίνδυνη. Ας θυμηθεί ο κόσμος τις αποφάσεις του ΣΤΕ πριν μερικά χρόνια...

 2. avatar ενας7

  ψήφισες την θανατική ποινή των συνταξιούχων και τώρα παραιτήθηκε.ντροπη σου.......

 3. avatar nasoulis

  Εγώ πάλι αυτό το περίεργο περί κυριαρχίας του οικονομικού επί του θεσμικού δεν την καταλαβαίνω. Δηλαδή τι πιστεύει ο κύριος Σακελλαρίου και οι συνάδελφοί του, ότι αν αυτοί βγάλουν μια δικαστική απόφαση το άδειο κρατικό ταμείο θα γεμίσει λεφτά; Είμαι ο τελευταίος που θα πει ότι τα τελευταία (και τα προηγούμενα) χρόνια έγινε η καλύτερη οικονομική διαχείριση, αλλά κάποια πράγματα είναι αντικειμενικά: Όταν δεν υπάρχουν λεφτά δε μπορείς να ξοδεύεις σαν να υπάρχουν! Η εκάστοτε εκλεγμένη κυβέρνηση οφείλει να βρει μια λύση για να διαχειρίζεται έκτακτες καταστάσεις. Αν αυτή απαιτεί μείωση μισθών και συντάξεων, αυτό είναι μάλλον αντικειμενικό και αναγκαστικό, δεν είναι κανένας πρωθυπουργός σαδιστής ή / και μαζοχιστής για να κόβει λεφτά από τον κοσμάκη και να συντρίβεται στις εκλογές. Έρχεται μετά το ΣτΕ, ακόμα και 3 χρόνια μετά και λέει "όχι, είναι αντισυνταγματικό, δώστε τα λεφτά πίσω και μάλιστα αναδρομικά". Συνήθως μάλιστα σε συγκεκριμένες ομάδες, και δη δικαστικούς (καλό ε;) και στρατιωτικούς. Ποια λεφτά ρε φίλε; Το δίκαιο που ασκείτε δεν προβλέπει χρεοκοπίες; Δεν προβλέπει κουρέματα χρεών; Για προσγειωθείτε λιγάκι!

  1. avatar ΣιγαΤοκαλτσονΣου

   Όταν δεν υπάρχουν λεφτά δε μπορείς να ξοδεύεις σαν να υπάρχουν!
   Πεστα στο Συρια και τους 2500 μετακλητους τεμπελχαναδες
   που χωσανε στην βουλη και καθε μερα διοριζουν αλλους τοσους
   για το κομματικο κρατος κοβουν συνταξεις μεγαλε..
   Και επισης το οτι καταπατανε συνταγμα και διεθνης νομους
   δε τους δινει το δικαιωμα της οικονομικης γενοκτονιας
   των Ελληνων ..τις συνταξεις τις πληρωσαν να κατασχεθουν
   οι περουσιες των πολιτικων που κατακλεψαν τα ταμεια.
   και ο Συριζα το ιδιο εκανε εκλεψε ΤΑΜΕΙΑ μεγαλε..
   Οι δικαστες αβανταραν παντα γιατι ειναι πολλα τα λεφτα
   που μασουλανε μαζι με τους πολιτικους και τωρα το παιζουν
   ηρωες εκ τους ασφαλους αφου επιτρεπουν ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ οικονομικη
   εντος χωρας..
   Ο νομος ο διεθνης προβλεπει σε οικονομικη αδυναμια μαι χωρα
   αν κινδυνευουν οι πολιτες της ΄παγωμα πληρωμων δανειων
   εως η οικονομια μπορει να ξαναπληρωσιε χωρις να κινδυνευουν
   οι ζωες των πολιτων..
   περί κυριαρχίας του οικονομικού επί του θεσμικού ειναι με απλα λογια
   Γενοκτονια οικονομικη αλλα στυλ Τσαουσεσκου επι Συριζα
   του ΝΤΕ ΚΑΛΑ ΛΑΙΚΟΥ ...προσπαθησε ο Προεδρος αλλα το εφαγαν
   οι ΕΠΙΟΡΚΟΙ ....αν δε το επιασες... δε μας νοιαζει αν δε εχειλεφτα
   ο Τσιπρας πλεον να τους κατασχεσουν ΟΛΩΝ και των συνεργων
   τις περουσιες οι Δικαστες αυτο πρεπει να ΓΙΝΕΙ ΔΙΚΑΙΑ!

 4. avatar Tak tak

  :Η σημερινή απόφασίς μου – έστω και αν απέχει λίγες μόνον ημέρες από την υποχρεωτική αποχώρησή μου από την υπηρεσία"
  Παραίτηση λίγες ημέρες πριν τη λήξη της θητείας.Οσο πιο άδειος ο τενεκές τόσο μεγαλύτερο θόρυβο κάνει!!!!!

 5. avatar ΑΝΕΝΔΟΤΟΣ

  Αφού θάφευγε που θάφευγε σε λίγες μέρες γιατί να μην το κάνει και με ντόρο? Και τελικά δεν μας είπε, είναι ή δεν είναι αντισυνταγματικός ο Κατρουγκαλινός νόμος?

 6. avatar Αραγε

  Ειναι αργα για δακρυα. Η δικαιοσυνη στην Ελλαδα ειναι πουλημενη στα ξενα αφεντικα.

 7. avatar ΜΙΚΡΟΟΜΟΛΟΓΙΟΥΧΟΣ

  "Υπάρχουν ακόμη δικασταί εις τας Αθήνας"
  Όχι κύριε, από ετών έπαυσαν να υφίστανται δικασταί, ιδίως εις το ΣΤΕ

 8. avatar Anonymous

  Ρε ουστ.

 9. avatar Λουκάνικος

  Και το 2010, αν θυμάμαι καλά, μπροστά στον νομικό εκπρόσωπο της ΑΔΕΔΥ είπατε ότι είναι συνταγματικές οι μειώσεις στους μισθούς που δρομολογήθηκαν τότε.... Τι λέτε τώρα για "ασυμβατότητα μνημονίου με Σύνταγμα";

 10. avatar !!!!!!!!!!!!!!

  ένα-ένα τα αναχώματα πέφτουν
  όπως είπε και η Περιστέρα , είχαν μόνο την διαχείριση της εξουσίας και όχι απόλυτη εξουσία.
  αυτός είναι ο κομμουνισμός του 21 αιώνα , δεν γίνεται να πάρουν το τουφέκι όπως ο ΜΑΟ πριν 75 χρόνια

 11. avatar ΤΥΦΛΑ

  Να χει η Χρυση Αυγη μπρος στα αναρχοκουμουνια.

 12. avatar Δεν μας …

  ...Ειπατε ομως.Ο Νομος Κατρουγκαλου ειναι Συνταγματικα ΟΚ;
  Γιατι ΑΝ οπως λετε... για εξαθλιωση συνταξιουχων... τοτε προς τι
  τα δακρυα;

  1. avatar Νο

   Αν καποιος υπηρετει τη δικαιοσυνη εξεταζει ολες τις πτυχες και αποφασιζει ανεξαρτητα απο τα προσωπικα του παθη.
   Εξαλλου η αποφαση κριθηκε με ψηφους 13 υπερ με 12 κατα,οποτε προφανως ειναι ενας απο τους 12..

  2. avatar restos

   ΟΠΩΣ, ΕΠΙΣΗΣ, ΔΕ ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ....!!!!!!!!!!!!!1

   1. avatar ΑΤΛΑΣ

    Τις δικές τους συντάξεις δεν τις έκοψε... συμφώνησε μόνον να κοπούν όλες οι άλλες... και έβγαλε την απόφαση ΤΩ ΡΑ και όχι π.χ. μετά από 5 μήνες... μπας και ρίξει την κυβέρνηση... στα τσακίδια αχρείε!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει