Τα περισσότερα σπίτια στην Ελλάδα είναι παλιά. Η έλευση της κρίσης σήμανε και το πάγωμα των νέων οικοδομικών και κατασκευαστικών έργων με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν νέα σπίτια. Τα παλιά σπίτια είναι και ενεργειακά ασύμφορα. Παλιά κουφώματα και ατελείς μονώσεις κάνουν τα σπίτια μας να χάνουν πολύ ενέργεια. Τι είναι το Εξοικονομώ κατ οίκον Το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’οίκον είναι ένα πρόγραμμα ενεργειακής ανακαίνισης που έρχεται να καλύψει αυτή την ενεργειακή απώλεια. Το πρόγραμμα αυτό προβλέπει ότι τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τα δημόσια κτήρια είναι υποχρεωτική η έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης. Με λίγα λόγια το πρόγραμμα, το οποίο τρέχει υπο την αιγίδα του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), θα χρηματοδοτεί τις παρεμβάσεις που έχουν ως μέγιστο ύψος προϋπολογισμού της παρέμβασης τα 250 ευρώ αν τ.μ. και συνολικά τα 25.000 ευρώ ανά αίτηση. Το πρόγραμμα καλύπτει μέχρι και 70% επιδότηση, δηλαδή 17.500 ευρώ. Η επιδότηση θα καλύπτεται είτε από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα είτε μέσω τραπεζικού δανεισμού. Εδώ βρίσκεται και η διαφορά με το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ οίκον αφού πια δεν είναι απαραίτητη η ύπαρξη τραπεζικού δανεισμού. Αν κάποιος επιθυμεί να πάρει δάνειο για να καλύψει τις  ενεργειακές αναβαθμίσεις, το δάνειο θα είναι με ευνοϊκούς όρους και με μεγάλο χρονικό διάστημα αποπληρωμής. Πιο συγκεκριμένα, η χρονική περίοδος του δανείου είναι από τέσσερα (4) έως έξι (6) χρόνια και δεν προβλέπεται περίοδος χάριτος. Από την άλλη προβλέπεται επιδότηση επιτοκίου 100%. Ο ωφελούμενος θα έχει την δυνατότητα να ζητήσει προκαταβολή του 70% από τον αρχικό προϋπολογισμό των  παρεμβάσεων . Όσον αφορά στις δόσεις του δανείου θα είναι μηνιαίες τοκοχρεολυτικές και με σταθερό επιτόκιο για όλη τη διάρκεια του δανείου. Επιπρόσθετα στο «Εξοικονομώ κατ’οίκον ΙΙ» προσθέτονται τα εξής:

  • Προβλέπεται πριμοδότηση 5% για κάθε παιδί.
  • Προβλέπονται περισσότερες εισοδηματικές κατηγορίες.
  • Αν ο αιτών επιλεγεί τότε πριμοδοτείται για την έκδοση και του αρχικού και του τελικού Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ).
  • Η αίτηση είναι ηλεκτρονική και γίνεται μέσω ειδικής διαδικτυακής εφαρμογής.  Προβλέπεται και παροχής online βοήθειας για την υποστήριξη των αιτούντων.
  • Πολύ σημαντικό είναι να γίνει κατανοητό ότι δεν υπάρχει σειρά προτεραιότητας πριν την έναρξη του προγράμματος.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιχορηγήσεις των αιτούντων θα γίνεται με βάση την εισοδηματική κατηγορία τους και τον αριθμό των παιδιών τους. Πολύ σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι στο ακίνητο για το οποίο πρόκειται να υποβάλλουμε την αίτηση πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες νομιμοποίησης και τακτοποίησης. Ακόμη είναι υποχρεωτική η ύπαρξη Βεβαίωση Περαίωσης. Έτσι οι επιχορηγήσεις για το νέο εξοικονομώ κατ οίκον διαμορφώνονται ως εξής:

  1. Με ατομικό εισόδημα έως 10.000 ευρώ ή το συνολικό οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνάει τα 20.000 ευρώ, το ποσοστό επιχορήγησης είναι στο 60%, με 5% αύξηση της επιχορήγησης για κάθε προστατευόμενο μέλος. Το μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης διαμορφώνεται στο 70%.
  2. Με ατομικό εισόδημα 10.000 ή 15.000 ευρώ ή με συνολικό οικογενειακό εισόδημα 20.000-25.000 ευρώ το ποσοστό της επιχορήγησης διαμορφώνεται στο 50%. Το ποσοστό της αύξησης της επιχορήγησης διαμορφώνεται στο 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος του νοικοκυριού και με μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης το 70%.
  3. Με ατομικό εισόδημα 15.000-20.000 ευρώ ή συνολικό οικογενειακό εισόδημα 25.000-30.000 ευρώ το ποσοστό της επιχορήγησης διαμορφώνεται στο 40%. Το ποσοστό της επιχορήγησης επαυξάνεται κατά 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος και δεν μπορεί να ξεπεράσει το 70%.
  4. Με ατομικό εισόδημα 20.000-25.000 ευρώ ή με συνολικό οικογενειακό εισόδημα 30.000-35.000 ευρώ το ποσοστό της επιχορήγησης διαμορφώνεται στο 35%. Το ποσοστό της επιχορήγησης προσαυξάνεται κατά 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος. Το μέγιστο ποσοστό της επιχορήγησης δεν μπορεί να ξεπεράσει το 70%.
  5. Με ατομικό εισόδημα 25.000-30.000 ευρώ ή συνολικό οικογενειακό εισόδημα 35.000-40.000 ευρώ το ποσοστό της επιχορήγησης διαμορφώνεται στο 30%. Το ποσοστό της επιχορήγησης προσαυξάνεται κατά 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος. Το ποσοστό της επιχορήγησης δεν μπορεί να ξεπεράσει το 50%.
  6. Με ατομικό εισόδημα 30.000-35.000 ή με συνολικό οικογενειακό εισόδημα έως 40.000-45.000 ευρώ το ποσοστό της επιχορήγησης διαμορφώνεται στο 20%. Το ποσοστό της επιχορήγησης προσαυξάνεται κατά 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος. Το ποσοστό της επιχορήγησης δεν μπορεί να ξεπεράσει το 50%.
  7. Με ατομικό εισόδημα 35.001-40.000 ή με συνολικό οικογενειακό εισόδημα από 45.001-50.000 ευρώ δεν έχουν δικαίωμα να λάβουν επιχορήγηση αλλά θα μπορούν να αιτηθούν και να λάβουν άτοκο τραπεζικό δάνειο.

Οι δαπάνες που καλύπτονται από το πρόγραμμα είναι οι εξής:

  • Αναβάθμιση της θερμομόνωσης στο κτήριο. Συμπεριλαμβάνεται η τοποθέτηση θερμομόνωσης του δώματος, της στέγης και της πιλοτής. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται και οι επιπλέον εργασίες όπως η αποκομιδή και οι αποξηλώσεις, οι διορθώσεις και επεμβάσεις στη στέγη.
  • Η αντικατάσταση των παλιών κουφωμάτων και η εγκατάσταση νέων συστημάτων σκίασης. Εδώ συμπεριλαμβάνονται και η εξώπορτα κτηρίου, παντζούρια, τέντες, ρολά, κουφώματα κλιμακοστασίου κτλ.
  • Η αναβάθμιση των συστημάτων θέρμανσης και του συστήματος παροχής ζεστού νερού. Εδώ συμπεριλαμβάνονται η τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα, οι λέβητες, η αναβάθμιση του δικτύου διανομής της θέρμανσης, οι αντλίες θερμότητας.

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’οίκον ΙΙ» έχουν οι:

  • Μονοκατοικίες
  • Πολυκατοικίες
  • Μεμονωμένα διαμερίσματα

Τα κτήρια αυτά πρέπει επίσης να:

  • Πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια.
  • Ο συνολικός προϋπολογισμός των δαπανών της ενεργειακής αναβάθμισης δεν θα πρέπει να υπερβαίνει στο σύνολο του τα 250 ευρώ/τ.μ. με ανώτατο όριο τις 25.000 ευρώ.
  • Με βάση το ενεργειακό πιστοποιητικό ανήκει σε κατηγορία ίση ή χαμηλότερη της «Δ».

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΠΙΤΙ Δικαίωμα Ένταξης στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ’οίκον» έχουν:

  1. Φυσικά πρόσωπα που έχουν την υψηλή ή πλήρης κυριότητας ή επικαρπίας στο κτήριο για το οποίο πρόκειται να γίνει η αίτηση.
  2. Ο προϋπολογισμός των μελλοντικών δαπανών δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 250 ευρώ/τ.μ. με  ανώτατο όριο τις 25.000 ευρώ.
  • Σημειώνεται ότι ανά κατοικία μόνο ένας έχει το δικαίωμα ωφέλειας από το πρόγραμμα. Σε περίπτωση διπλής κυριότητας η αίτηση θα γίνεται από έναν αιτούντα. Απαραίτητη είναι η σύνταξη υπεύθυνης δήλωσης των υπολοίπων συνιδιοκτητών όπου θα δηλώνουν ότι συναινούν με τις παρεμβάσεις.
  • Σε περίπτωση που το ακίνητο είναι πολυκατοικία μετά από την γενική συνέλευση θα οριστεί με ομοφωνία ένας εκπρόσωπος να αντιπροσωπεύσει τον αιτών. Η γενική συνέλευση και σύμφωνη γνώμη θα επιλέξει και το κοινό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για την λήψη δανείου και κάλυψη των δαπανών της ενεργειακής αναβάθμισης.
  • Όταν πληρούνται τα εισοδηματικά κριτήρια που αφορούν τις περιπτώσεις 1,2,3 όπως έχων οριστεί πάνω από το τουλάχιστον το 50% των ιδιοκτητών μιας πολυκατοικίας τότε οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που σύμφωνα με το εισόδημα τους εντάσσονται στη περίπτωση 4 θα εντάσσονται στα εισοδηματικά κριτήρια της περίπτωσης 3. Οι ιδιοκτήτες με εισοδήματα που κατατάσσονται στις περιπτώσεις που αφορούν υψηλά εισοδηματικά κριτήρια θα εντάσσονται στη κατηγορία 4.
  • Οι ιδιοκτήτες που δεν πληρούν τα κριτήρια συμμετέχουν στις δηλωθέντες δαπάνες παρεμβάσεων με δικά τους κεφάλαια κεφάλαια.

Το πρόγραμμα γενικά έχει ως στόχο να αναζωπυρώσει τον κατασκευαστικό κλάδο. Επίσης, στόχος είναι να μετατραπεί η χώρα μας σε μια χώρα με χαμηλές εκπομπές ρύπους και έτσι να μειωθεί το ενεργειακό κόστος στους πολίτες, ειδικά εκείνους που ανήκουν στα χαμηλά οικονομικά στρώματα. Επιπρόσθετα, το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’οίκον ΙΙ» έχει ως σκοπό να εξυπηρετήσει τους πολίτες που δεν κατάφεραν να λάβουν μέρος στο «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον Ι» λόγω των ανεπαρκή τότε κονδυλίων. Το πρόγραμμα Εξοικονομώ Κατ Οίκον θα χρηματοδοτήσει με περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ τις ενεργειακές αναβαθμίσεις και την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια.

Στην εταιρεία Φραγκουλάκης θα βρείτε ολοκληρωμένα πακέτα ενεργειακής αναβάθμισης:

Σας προσφέρουμε τις ποιοτικότερες λύσεις εξωτερικής θερμομόνωσης του κτηρίου, την θερμομόνωση δηλαδή των εξωτερικών τοίχων σε συνδυασμό με τη θερμομόνωση της στέγης και της πιλοτής, όπως επίσης και τη μόνωση της ταράτσας. Στην εταιρεία μας θα βρείτε και τη παροχή πρόσθετων εργασιών όπως είναι η αποκομιδή και οι αποξηλώσεις, οι επεμβάσεις στη στέγη, η αντικατάσταση κεραμιδιών κτλ. Με την εφαρμογή του Durosol External σαν σύστημα εξωτερικής Θερμομόνωσης έχουμε άμεσα μείωση της ενεργειακής απώλειας, σε σχέση με έναν τοίχο χωρίς μόνωση, έως και 90%. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μειώνεται η κατανάλωση ενέργειας από 30% έως και 50%. Σε συνδυασμό με την εφαρμογή του θερμομονωτικού των ταρατσών Durosol θα έχετε ένα εξακριβωμένο και μετρήσιμο όφελος από την εξοικονόμηση ενέργειας άνω του 65%. Ουσιαστικά, η εξοικονόμηση της ενέργειας απορρέει από την μείωση της κατανάλωσης του πετρελαίου και ρεύματος για την μείωση της θερμοκρασίας (ψύξη) πάνω από 65%. Παραδειγματικά, για επιφάνεια 100τ.μ. κατοικημένης επιφάνειας σε μονοκατοικία χωρίς μόνωση στην Αττική με κατανάλωση 3000 λίτρα πετρελαίου, περίπου 3000 ευρώ, θα πετύχουμε εξοικονόμηση 1950 ευρώ το χρόνο. Με την εφαρμογή ενός συστήματος για θερμοπρόσοψη στο εξωτερικό μέρος του σπιτιού θα προστατευτεί το εσωτερικό και η εσωτερική ενέργεια από τις ακραίες καιρικές συνθήκες και γενικά τις απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας. Έτσι, η εγκατάσταση ενός θερμομονωτικού συστήματος βοηθά αισθητά στην βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης ενός κτηρίου. Η μόνωση της ταράτσας με σύγχρονα μονωτικά συστήματα είναι από τις πρώτες εργασίες που θα πρέπει να κάνουμε λόγω του ότι η ταράτσα ενός κτιρίου συσσωρεύει την θερμότητα το καλοκαίρι και είναι υπεύθυνη για την απώλεια της τον χειμώνα. Οφέλη από την εγκατάσταση του εξειδικευμένου συστήματος θερμό-πρόσοψης, Durosol External

  • Διατήρηση της σταθερότητας του εσωτερικού περιβάλλοντος του κτηρίου που έχει γίνει η εγκατάσταση του συστήματος για εξωτερική θερμομόνωση Durosol External.
  • Το εσωτερικό του κτηρίου παραμένει ανεπηρέαστο από καιρικές συνθήκες και εποχές.
  • Βελτιώνει την ενεργειακή αναβάθμιση και έτσι βελτιώνεται το βιοτικό μας επίπεδο.

Οφέλη συστήματος θερμομόνωσης ταράτσας Durosol Light Proof

  • Μειώνεται η θερμική απώλεια του κτηρίου στο σύνολο του έως και -50%.
  • Σταθεροποιείται η θερμοκρασία στο εσωτερικό ενός κτηρίου
  • Μειώνονται οι πιθανότητες ζημιών από υγρασία, ρηγματώσεις κτλ
  • Καλύτερη ενεργειακή απόδοση δεδομένου ότι ελαχιστοποιούνται οι ενεργειακές απαιτήσεις και έτσι μειώνεται η κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση και ψύξη.
  • Άμεση εξοικονόμηση χρημάτων αλλά και φυσικών πόρων λόγω της μείωσης της κατανάλωσης καυσίμων για θέρμανση και ψύξη.

Σε συνδυασμό με την εγκατάσταση του ποιοτικού συστήματος θερμό-μόνωσης στα πλαίσια του «Εξοικονομώ Κατ’Οίκον» το πρόγραμμα παρέχει τις εξής υπηρεσίες:

  • Αντικατάσταση των κουφωμάτων
  • τοποθέτηση συστημάτων σκίασης
  • Αντικατάσταση των κουφωμάτων του κλιμακοστασίου
  • Εγκατάσταση νέων τεχνολογιών με σύγχρονα συστήματα κουφωμάτων που θα έχουν διπλούς ή τριπλούς υαλοπίνακες.
  • Εγκατάσταση των συνθετικών κουφωμάτων PVC που προσφέρουν υψηλή ηχομόνωση, αντί-κλεπτική προστασία, υψηλή θερμό-περατότητα και σύγχρονη άποψη της αισθητικής.

Το πρόγραμμα παρέχει υπηρεσίες αναβάθμισης των συστημάτων θέρμανσης και της παροχής ζεστού νερού χρήσης Για αυτή την υπηρεσία περιλαμβάνονται οι διαδικασίες:

  • η αντικατάσταση εξοπλισμού του λεβητοστασίου
  • η αντικατάσταση του δικτύου διανομής
  • η τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα
  • συστήματα ελέγχου
  • συστήματα αυτονομίας θέρμανσης

Σημείωση: Για την υλοποίηση των παρεμβάσεων δεν απαιτείται η έκδοση κάποιας άδειας αλλά ούτε καν η έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας.

Μονώσεις Ταρατσών

Μόνωση Durosol Light Roof Στην εταιρεία Φραγκουλάκης θα βρείτε τις καλύτερες λύσεις για τη μόνωση ταράτσας αλλά και για όλους τους τύπους μονώσεων. Σας προτείνουμε τη μέθοδο Durosol Light Roof για τη μόνωση ταράτσας. Η μέθοδος Durosol Light Roof αποτελεί την πιο οικονομική και αποδοτική λύση στη μόνωση ταράτσας. Με τη μέθοδο αυτή έχουμε εξασφαλισμένη προστασία απέναντι σε ζέστη, κρύο, υγρασία, βροχές και τις οποιασδήποτε καιρικές αλλαγές. Ένα από τα πολλά θετικά της μεθόδου Durasol Light Roof είναι η ελαφρότητα του σαν μονωτικό υλικό, με βάρος μόνο 9κιλά/τετραγωνικό είναι η πλέον κατάλληλη επιλογήγια τις μονώσεις ταρατσών. Τέλος, η μέθοδος κοστίζει μόνο, μαζί με το κόστος εργασίας, περίπου 20-22 ευρώ/τ.μ. + φπα. Μόνωση Durosol Light Roof Plus H μέθοδος Durosol Light Roof Plus αποτελεί τη μοναδική λύση για όσους θέλουν εγγυημένα αποτελεσματική και ελαφριά μόνωση με πλήρη βατότητα. Η μέθοδος μόνωσης Durosol Light Roof Plus έχει σαν βάση της την ίδια διαδικασία με τη μέθοδο Durosol Light Roof με τη διαφορά ότι σαν τελικό στάδιο έχουμε την επίστρωση με γρανιτοπλακάκι. Αυτή η μέθοδος για μονώσεις ταρατσών μας προσφέρει όλα τα πλεονεκτήματα της μόνωσης με το πιο ελαφρύ υλικό της αγοράς και την προσβασιμότητα στη ταράτσα μας. Πολύ σημαντικό να τονισθεί ότι με τη μέθοδο Durosol Light Roof Plus δεν θα επιβαρύνουμε το κτήριο μας με περιττό βάρος, αφού το βάρος του μονωτικού δεν ξεπερνάει τα 40kg/ m², ενώ με άλλες μεθόδους το κτήριο σας θα επιβαρυνθεί μέχρι και 200kg/ m²΄. Με κόστος 40 Ε ανα τετραγωνικό μέτρο και βάρος κάτω των 40kg/m², αποτελεί σίγουρα τη πιο εγγυημένα συμφέρουσα επιλογή στην κατηγορία του.

Για την εγγυημένα εξοικονόμηση ενέργειας του κτηρίου σας συνδυάστε τα κουφώματα PVC και δείτε άμεσα αποτελέσματα

Τι είναι το PVC Σήμερα το PVC είναι το τρίτο πιο διαδεδομένο συνθετικό υλικό στο κόσμο. Το χαμηλό του κόστος, η απίστευτη ανθεκτικότητα του και η ευελιξία σαν υλικό το καθιστούν από τις πρώτες επιλογές στη κατασκευή συστημάτων κουφωμάτων. Ξεκίνησε να κατασκευάζεται την δεκαετία του 1950 και έκτοτε δεν έχει σταματήσει να χρησιμοποιείται σε πολλούς χώρους της βιομηχανίας και όχι μόνο. Η αντοχή του υλικού στον ήλιο και την διάβρωση το καθιστά ιδανικό για τη χρήση του σε κουφώματα και παράθυρα. To PVC είναι πολύ ευέλικτο υλικό  και εφαρμόζεται εύκολα σε κάθε κατασκευή. Επίσης, είναι σημαντικό ότι οι ανάγκες για τη συντήρηση και τη διατήρηση της καλής κατάστασης του είναι πολύ μικρές, κάτι που παίζει σημαντικό ρόλο στο κόστος τους και δείχνει την μεγάλη αντοχή του στο χρόνο. Για την ακρίβεια δεν χρειάζονται καμία εργασία για την συντήρηση τους σε αντίθεση με τα ξύλινα κουφώματα όπου χρειάζονται συχνή και διαφορετική διαδικασία συντήρησης τους.

Κουφώματα PVC

Τα κουφώματα PVC έχουν πολλά πλεονεκτήματα τα οποία είναι δύσκολο να ξεπερασθούν από άλλα υλικά όταν γίνεται κουβέντα σε σχέση με τα παράθυρα. Πλεονεκτήματα κουφωμάτων PVC:

  • Πολύ οικονομικό
  • Μονωτικό
  • Θερμομόνωση
  • Ηχομόνωση
  • Αισθητικό Αποτέλεσμα
  • Εύκολη Συντήρηση και Διατήρηση

Οικονομία Τα σπίτια μας χάνουν μέχρι και 37% της ζέστης εξαιτίας κακών κουφωμάτων. Τα κουφώματα PVC σε συνδυασμό με την εγκατάσταση τους από επαγγελματίες εγγυώνται μείωση της χαμένης ενέργειας έως και 2 φορές λιγότερη. Μόνωση Τα κουφώματα PVC είναι πολύ καλά μονωτικά. Ο βαθμός της μόνωσης εξαρτάται από τύπο και το πάχος του τζαμιού. Ηχομόνωση Tο PVC προσφέρει τέλεια ηχομόνωση στα παράθυρα μας, σε συνδυασμό με καλής ποιότητας τζάμια τότε πετυχαίνουμε τέλειο αποτέλεσμα στην ηχομόνωση του σπιτιού μας. Καλαίσθητο αποτέλεσμα Τα κουφώματα PVC έχουν μοντέρνο design που προσδίδει σοφιστικέ στιλ και κομψότητα στο χώρο. Επίσης, η ευελιξία του υλικού σημαίνει ότι μπορούμε να του δώσουμε όποιο άλλο στιλ θέλουμε που να ταιριάζει στο εσωτερικό του χώρου που θέλουμε να γίνει εγκατάσταση. Ευκολία και οικονομία στη συντήρηση Για το καθάρισμα των παραθύρων πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μόνο σφουγγάρι και απλό καθαριστικό για να απομακρύνουμε την βρωμιά από την επιφάνεια. Γενικά τα κουφώματα PVC είναι μια πολύ καλή επιλογή που δεν θα σας απογοητεύσει  αφού είναι ότι καλύτερο κυκλοφορεί στην αγορά. Είναι σίγουρα με διαφορά η πιο αποδοτική λύση σε σχέση με τα χρήματα που θα δώσουμε.