«Ήμασταν αρκετό καιρό πριν δέκτες παραπόνων ότι τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά, κυρίως γιατί είχαμε ένα συνδυασμό πολύ ζεστού καλοκαιριού, με υψηλές θερμοκρασίες, που ήταν παρατεταμένες. Είχαμε σημαντική καταπόνηση των δέντρων και αυτό συνδυάστηκε με το γεγονός ότι είχαμε σε πάρα πολλές περιοχές απουσία βροχοπτώσεων για πάρα πολλούς μήνες, οπότε αυτό κατά κάποιο τρόπο, δημιούργησε ένα εκρηκτικό μείγμα για την καλλιέργεια», δήλωσε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο πρόεδρος της Δ.Ε. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Πελοποννήσου, Σωτήρης Λαμπρόπουλος.

Λόγω των καιρικών συνθηκών, στα περισσότερα ελαιόδεντρα έχει προκληθεί μια συνθήκη υδατικού στρες στο δέντρο και προκειμένου να προστατευθεί, το πρώτο, που θα αποβάλλει είναι τον καρπό. Όπως σημειώνει ο κ. Λαμπρόπουλος, «σε πολλές περιοχές οι ελιές, όπως λέμε, έχουν “μαυρίσει” και έχουμε μια μη αναστρέψιμη κατάσταση και σε άλλες περιοχές να είναι “ζαρωμένες” ή “σταφιδιασμένες”, οπότε αυτές έχουμε μια ελπίδα ότι θα παραμείνουν πάνω στα δέντρα και με τις βροχοπτώσεις, τις οποίες ελπίζουμε ότι θα έρθουν το προσεχές χρονικό διάστημα, θα βελτιωθεί κάπως η κατάσταση».

Και στην Δυτική Ελλάδα αρκετές είναι οι περιοχές, που έχουν πρόβλημα, όπως στην Ηλεία και στην Αχαία, χωρίς αυτή την στιγμή να μπορεί να προσδιοριστεί το ποσοστό της απώλειας του ελαιόλαδου, που θα υπάρξει την φετινή περίοδο, κάτι, που θα γίνει απολογιστικά τους επόμενους μήνες. Η ανομβρία και οι υψηλές θερμοκρασίες φυσικά, εκτός από τα ελαιόδεντρα, έχει προκαλέσει προβλήματα και σε άλλες καλλιέργειες, όπως στα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια), επειδή όμως σε αυτή την περίπτωση δεν αφήνουν οι παραγωγοί το δέντρο στην τύχη του, καθώς υπάρχουν συστήματα άρδευσης, δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, παρά μόνο το αυξημένο κοστολόγιο στην ΔΕΥΑ.

«Κάποιοι ελαιοπαραγωγοί θα βρεθούν είτε χωρίς καρποφορία είτε με μειωμένες αποδόσεις, για δεύτερη χρονιά» ανέφερε ο πρόεδρος της Δ.Ε. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Πελοποννήσου, καθώς και την περσινή χρονιά υπήρξαν αγρότες, οι οποίοι είχαν απώλειες ακόμη και 50% του εισοδήματός τους λόγω του δάκου, οπότε αυτό έρχεται να προστεθεί στο περσινό πρόβλημα.

Η Διοικούσα Επιτροπή του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Πελοποννήσου ζητά να παρθούν μια σειρά μέτρων, μεταξύ των οποίων να υπάρξει άμεσα η ολοκλήρωση έργων που θα βοηθήσουν στην επέκταση αρδευομένων εκτάσεων ελαιώνων και όχι μόνο. Εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων ώστε να δημιουργηθούν ευέλικτα και ευκολοδιοίκητα σχήματα. Άμεση εφαρμογή των προγραμμάτων στήριξης του ελαιοκομικού τομέα με αναπτυξιακό προσανατολισμό για την χρηματοδότηση των παραγωγών.

Η εξέταση εκ μέρους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, των επιπτώσεων που είχαν παρατεταμένες και επαναλαμβανόμενες ακραίες υψηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν την καλοκαιρινή περίοδο σε διάφορες περιοχές στην πορεία της ελαιογένεσης αλλά και της εν γένει εξέλιξης του ελαιοκάρπου. Η προσπάθεια εμπορικής στήριξης σε διεθνές επίπεδο του Ελληνικού ελαιολάδου, μέσα από προγράμματα προώθησης ώστε να μην χαθούν αγορές λόγω πιθανής αδυναμίας επαρκούς εφοδιασμού για δεύτερη συνεχή χρονιά, αλλά και εντατικοποίηση των ελέγχων από μεριάς του Υπουργείου, ώστε να αποφευχθούν κρούσματα ελληνοποιήσεων ελαιολάδου.