Newsbeast | Ειδήσεις και νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Εκκένωση του χωριού Ανάργυροι ζητά ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας

Εντοπίστηκαν ρήγματα, με κινητοποιήσεις απειλούν οι κάτοικοι


ΕΛΛΑΔΑ
12:58
13/09/2017
Εκκένωση του χωριού Ανάργυροι ζητά ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας
1
loading

Καμπανάκι κινδύνου κρούει για τον οικισμό «Ανάργυροι» στη Φλώρινα ο ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα το χωριό της δυτικής Μακεδονίας «θα πρέπει να εκκενωθεί άμεσα και στο σύνολό του». Μετά τη νέα αυτοψία και τις μετρήσεις από τα μηχανήματα που έχουν εγκατασταθεί, προκειμένου να παρακολουθούν την δραστηριότητα του εδάφους, ο καθηγητής διαπίστωσε ότι «έχουν εντοπιστεί νέα ρήγματα εντός του χωριού, ενώ έχουν μεγαλώσει τα ήδη υπάρχοντα. «Αυτό που είδαμε ως αποτέλεσμα στους Αναργύρους, μας ενισχύει την άποψη ότι το χωριό θα πρέπει να "φύγει"» πρόσθεσε.

Προειδοποίησε, επίσης, ότι οι βροχές που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα θα έχουν ως αποτέλεσμα την ενίσχυση τέτοιων φαινομένων. Η επιστημονική ομάδα του κ. Λέκκα, ύστερα από συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, παρακολουθεί την κατάσταση του εδάφους και την τυχόν ενεργοποίηση διαρρήξεων στην ευρύτερη περιοχή και στα χωριά που γειτνιάζουν με το γεωλογικό ρήγμα όπως τα Βαλτόνερα, ο Φανός και ο Ροδώνας.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων «το χωριό Βαλτόνερα είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσει πρόβλημα το επόμενο διάστημα, το οποίο όμως δεν έχουμε ακόμη αποτιμήσει, ενώ τα υπόλοιπα χωριά θα παρουσιάσουν πολύ λιγότερα προβλήματα».

Η νέα δήλωση του προέδρου του ΟΑΣΠ για άμεση εκκένωση του συνόλου του χωριού αναστάτωσε τους κατοίκους που απειλούν με κινητοποιήσεις εάν δεν προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση στη νομοθετική ρύθμιση για την απαλλοτρίωση του οικισμού.

«Μετά τις δηλώσεις Λέκκα αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις εάν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει έως την Παρασκευή στη νομοθετική ρύθμιση που θα λύνει το θέμα της απαλλοτρίωσης του οικισμού» σημείωσε ο πρόεδρος της κοινότητας Γιώργος Τσισμαλίδης.

Το κόστος ενοικίου των 30 οικογενειών των οποίων οι κατοικίες, είτε έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές εξαιτίας της κατολίσθησης είτε βρίσκονται εντός της κόκκινης ζώνης, όπου για λόγους ασφαλείας έχει απαγορευτεί κάθε είδους ανθρώπινη παρουσία και δραστηριότητα, έχει αναλάβει από την πρώτη στιγμή η ΔΕΗ, αλλά δεν υπάρχει απάντηση ως προς το ποιος θα αναλάβει το κόστος της έκτακτης διαμονής των υπόλοιπων κατοίκων του οικισμού.

Η νομοθετική ρύθμιση της απαλλοτρίωσης των Αναργύρων θα ψηφιστεί με τροπολογία που θα έρθει στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar SER 30

    '' Η νέα δήλωση του προέδρου του ΟΑΣΠ για άμεση εκκένωση του συνόλου του χωριού αναστάτωσε τους κατοίκους που απειλούν με κινητοποιήσεις εάν δεν προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση στη νομοθετική ρύθμιση για την απαλλοτρίωση του οικισμού.'' Ο ΚΥΡΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ '' ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΤΙΠΟΤΙΣ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΑ ΧΑΖΟΥΛΙΚΑ '' ΠΡΩΤΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΑΜΕΣΑ ΠΟΛΥ ΑΜΕΣΑ ΑΜΕΣΩΣ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΑΠΟΖΗΜΕΙΩΣΗ ΚΑΛΥΨΕΙ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙ ΤΑΧΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΜΟΝΙΜΑ ΔΙΚΑΙΑ ΣΩΣΤΑ ΣΕ ΝΕΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥΣ ΥΠΑΡΧΟΝΤΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΧΕΙ ΣΕΙΡΑ ΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΝ : '' ΑΜΕΣΗ ΕΚΚΕΝΩΣΗ '' . ΜΠΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΕΞΕΔΡΑ ΚΑΙ ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΧΤΗ ΑΝΑΛΓΗΤΗ ΑΙΣΧΡΗ ΑΝΗΘΙΚΗ . ΑΣ ΤΟ ΠΕΙ ΑΥΤΟΣ ΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΣ ΚΑΝΕΙ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΙΟΥ ΤΟΥ ΤΙΣ ΒΛΑΚΙΕΣ ΩΣ ΣΥΝΗΘΩΣ .

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει