Newsbeast | Ειδήσεις και νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Συγγενείς γενετικά οι Μινωίτες και οι Μυκηναίοι

Κατάγονταν από πληθυσμούς της δυτικής Ανατολίας και της Ελλάδας, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα


ΕΛΛΑΔΑ
5:21
12/08/2017
Συγγενείς γενετικά οι Μινωίτες και οι Μυκηναίοι
13
loading

Μια νέα επιστημονική μελέτη του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ για την Επιστήμη της Ιστορίας του Ανθρώπου της Ιένας εστιάζει στις κοινές γενετικές καταβολές των δύο σπουδαίων αρχαιοελληνικών πολιτισμών, της Μινωικής Κρήτης και των Μυκηνών. Σύμφωνα με τη σημαντική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στις αρχές Αυγούστου στο περιοδικό Nature και στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων και πολλοί Έλληνες ερευνητές, οι Μινωίτες (2600 -1100 π.Χ.) και oι Μυκηναίοι (1700-1050 π.Χ.) είχαν κοινούς προγόνους που εντοπίζονται στην νεολιθική Δυτική Ανατολία αλλά και την Ελλάδα, με άλλα λόγια στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου. Σε αντίθεση με όσα υποστήριζαν αντίστοιχες έρευνες του παρελθόντος, η νέα μελέτη εκτιμά ότι Μινωίτες και Μυκηναίοι συνδέονται στενά, ενώ το ίδιο στενή είναι και η σχέση των Μυκηναίων με τους σύγχρονους Έλληνες, τουλάχιστον σε γενετικό επίπεδο.

Τόσο ο μινωικός όσο και ο μυκηναϊκός πολιτισμός κατέχουν σημαντική θέση στην ελληνική και ευρωπαϊκή ιστορία. Οι Μινωίτες με τη γραφή τους, τη Γραμμική Α, η οποία δεν έχει ακόμη αποκρυπτογραφηθεί θεωρούνται ως η πρώτη «εγγράμματη» κοινωνία επί ευρωπαϊκού εδάφους, μολονότι επρόκειτο για μια μορφή ιερογλυφικών που διακρίνεται από τις πρώιμες μορφές ελληνικής γραφής. Από την άλλη πλευρά οι Μυκηναίοι, που εμφανίστηκαν μεταγενέστερα στον κυρίως ελλαδικό χώρο, ελέγχοντας παράλληλα όμως νησιά του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένης και της Κρήτης, ανέπτυξαν τη Γραμμική Β, η οποία θεωρείται ως μια πρώιμη μορφή ελληνικής γραφής.

Στα κοινά χνάρια του μινωικού και μυκηναϊκού πολιτισμού

αρά την πλούσια ιστορική και αρχαιολογική έρευνα πάνω στους πρώτους ελληνικούς πολιτισμούς, οι απαρχές του Μινωικού πολιτισμού είναι αυτές που έχουν αποτελέσει τον μεγαλύτερο γρίφο για τους ειδικούς. Τα πολιτισμικά τους επιτεύγματα, τα εντυπωσιακά ανακτορικά συμπλέγματα, τα μοναδικής αισθητικής δείγματα τέχνης μέχρι πρότινος θεωρούνταν  απόδειξη του ότι οι Μινωίτες είχαν φτάσει στο απομονωμένο νησί του νοτίου Αιγαίου από κάποιον άλλον, ήδη προηγμένο πολιτισμό. Από την πλευρά τους οι Μυκηναίοι, μολονότι φαίνεται ότι είχαν υιοθετήσει πολλά στοιχεία του μινωικού πολιτισμού, δεν ήταν σαφές πώς και αν συνδέονταν με αυτόν. «Θέλαμε να προσδιορίσουμε εάν οι άνθρωποι που έφτιαξαν τον μινωικό και μυκηναϊκό πολιτισμό ήταν διακριτοί γενετικά ή όχι. Πώς σχετίστηκαν μεταξύ τους; Ποιοι ήταν οι απόγονοί τους; Και πώς οι σύγχρονοι Έλληνες σχετίζονται με αυτούς;» αναφέρει στη σελίδα του γερμανικού Ινστιτούτου ο διευθυντής του, Γιοχάνες Κράουζε, ο οποίος συμμετείχε επίσης στην έρευνα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 19 γενετικά αποτυπώματα, συμπεριλαμβάνων σκελετών από την μινωική και μυκηναϊκή περίοδο, τη νεολιθική εποχή στην κυρίως Ελλάδα, αλλά και σκελετούς από την εποχή του χαλκού στη νοτιοδυτική Ανατολία. Η ανάλυση των γενετικών στοιχείων ανθρώπων από διαφορετικές ιστορικές περιόδους, κατάφεραν να εξακριβώσουν τις γενετικές τους σχέσεις. Σύμφωνα με τις αναλύσεις η θεωρία σύμφωνα με την οποία οι Μινωίτες ήρθαν στην Κρήτη από έναν μακρινό πολιτισμό φαίνεται να καταρρίπτεται. Πολύ περισσότερο φαίνεται ότι προέρχονται από τους πρωτογεωργικούς πληθυσμούς της νεολιθικής εποχής στη δυτική Ανατολία και την περιοχή του Αιγαίου.Από τους ίδιους πληθυσμούς φαίνεται ότι προήλθαν και οι Μυκηναίοι, οι οποίοι εμφανίζουν ωστόσο κάποιες διαφορές, δεδομένου ότι στους Μυκηναίους εντοπίζεται και ένα μικρό ποσοστό γενετικού υλικού που σχετίζεται με πληθυσμούς του Καυκάσου και του Ιράν. Σύμφωνα με τους ερευνητές το γενετικό υλικό από τον Καύκασο και το Ιράν «έφτασε» στη μυκηναϊκή Ελλάδα από κάποια μετακίνηση πληθυσμών από τον βορρά. Οι πληθυσμοί αυτοί, επίσης γεωργικοί, φαίνεται ότι έφτασαν μέχρι την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά δεν κατάφεραν να φτάσουν ως την Κρήτη.

Οι σημερινοί Έλληνες και οι Μυκηναίοι

Τέλος, η ίδια έρευνα, σύμφωνα με δημοσίευμα της deutsche welle, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι σημερινοί Έλληνες, μολονότι δεν είναι παρόμοιοι με τους πληθυσμούς της εποχής του χαλκού, έχουν γενετική συγγένεια με τους Μυκηναίους.Παρουσιάζουν επίσης κάποια κοινά χαρακτηριστικά με άλλες πληθυσμιακές ομάδες από την περιοχή της Ανατολίας. Αυτό οδηγεί τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σε μεγάλο βαθμό μια γενετική συνέχεια, ωστόσο δεν μπορεί να γίνει λόγος για «πλήρη απομονωση», όπως σημειώνει στην ιστοσελίδα του το γερμανικό Ινστιτούτο.

«Έγιναν τουλάχιστον δύο μετακινήσεις πληθυσμών στο Αιγαίο πριν από την εποχή των Μινωιτών και των Μυκηναίων και τουλάχιστον κάποιες μίξεις μεταγενέστερα. Οι Έλληνες πάντα έμοιαζαν με μια 'διαδικασία σε εξέλιξη', στην οποία, με την πάροδο του χρόνου, προστέθηκαν και νέες μετακινήσεις πληθυσμών, οι οποίες όμως δεν έσβησαν την γενετική κληρονομιά των πληθυσμών της εποχής του χαλκού», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ιωσήφ Λαζαρίδης από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

13
σχόλια
 1. avatar j.kyp

  Ρε κοντοι, μαυριδεροι,μουστακαληδες που ονειρευεστε αρχαιοελληνικο μεγαλειο κανοντας, ομως, και το σταυρο σας σαν γνησιοι ορθοδοξοι (οξυμωρα) αρχαιοελληνες. Ρε σλαβοι, τουρκοσποροι, αρβανιτες κ.α.,που ψαχνετε το παραμικρο ιχνος στην πολυπλοκη αλυσιδα του γενετικου συνδυασμου προκειμενου να αντλησετε δυναμη να υποφερετε την ελλειψη μυαλου κ χρηματος στη μικροαστικη ασημαντοτητα της συγχρονης ζωης σας... Ρε απογονοι των αρχαιων μακεδονων στο μεγαλυτερο εθνολογικο μπαχαλο που υπαρχει κ ειναι αυτο της Μακεδονιας...Τι περιμενετε; Να σας δωσουν τις αρχαιες αποικιες οποτε θα φτασετε ως τη Μασσαλια ή τη βορεια Ινδια που εφτασε ο Μ. Αλεξανδρος; Ρε κοντοι, τριχωτοι, μαυριδεροι μουστακαληδες, οξυμωρα αρχαιοελληνες...

 2. avatar Anarion

  Πιο πολλές πιθανότητες υπάρχουν να περάσει σκαντζόχοιρος ζωντανός την Εγνατία, παρά να γίνει πολιτισμένη συζήτηση στα σχόλια.

 3. avatar ΜΥΓΔΟΝΑΣ

  ΟΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΔΕΝ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ ΕΔΩ ,ΜΟΚΟ.ΜΟΝΟ ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ΛΕΝΕ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ.

  1. avatar αστείε

   Αυτό το "ανθέλληνες αριστεροί", είναι σήμα κατατεθέν μορφωμένου (απόφοιτος δημοτικού) χρεισαβγοίτι.

   1. avatar Nick fr

    Και διδακτορικό να έχεις πάλι τους αριστερούς ανθέλληνες θα τους βλέπεις με αυτά που λένε και κάνουν.

   2. avatar Shoot them

    Ρε άπλυτο τράβα πάρε την δόση σου

 4. avatar πάλιωσε το νέο!

  και το όλο πείραμα είναι επιστημονικά ευάλωτο (μικρός και ανεξέλεγκτος πληθυσμός δειγμάτων)

  κάπως σαν να αποδεικνύουμε αυτό που θέλουμε
  δεν είναι καλός δρόμος αυτός

  1. avatar Fornel Cornon

   Καταλαβαίνω το σκεπτικό σου , ότι είναι δίκοπο μαχαίρι ... γιατί αύριο μπορεί να πάρουν εσκεμμένα ένα μικρό μέρος του πληθυσμού απο συγκεκριμένο μέρος της Ελλάδας και να μας συνδέσουν με Βούλγαρους - Αζέρους - Αλβανούς κτλπ. Αλλά θα πω πως για την συγκεκριμένη περίοδο που βιώνουμε , μετά το όλο θέμα με την Ευρώπη για το κατά πόσο είμαστε απόγονοι των αρχαίων ελλήνων , το θέμα με το σκοπιανό , της βορείου ηπείρου , τους μογγόλους/αζέρους , είναι ένα χαρτί που μπορεί να βουλώσει αρκετά στόματα για λίγο διάστημα μέχρι να γίνει έρευνα σε μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού μας.

  2. avatar mnimwn

   Καλά ντε μην κάνεις έτσι εσένα δεν σε περιλαμβάνει η έρευνα δεν μιλάει για Μογγόλους .

   1. avatar @mnimwn

    Τώρα που την κατάπιες πιές και μια cocafola

    1. avatar mnimwn

     Δεν χρειάζεται να το βεβαιώνεις και εγγράφως πως είσαι Μογγόλος σε πιστεύουμε .

     1. avatar πάλιωσε το νέο!

      Γιατί πρέπει να έχουμε καθαρό DNA Μινωίτικο, Μυκηναϊκό ή Μακεδονικο για να είμαστε περήφανοι για αυτό που είμαστε και να διαφεντεύουμε τον τόπο μας; Από μονοι μας δεν φτάνουμε;

      Από καθαρά επιστημονική σκοπιά δεν είναι σωστό να βγαίνουν συμπεράσματα καθολικής ισχύος από λίγα και αμφισβητούμενα στοιχεία.

     2. avatar mnimwn

      Αγαπητέ από την εποχή του Φαλμεράιερ είχε αρχίσει να αμφισβητείται η Ελληνικότητα των νεοελλήνων , απάντηση έλαβε βέβαια από τον Παπαρηγόπουλο αποστομωτική , τώρα αν με την βοήθεια της επιστήμης διαπιστώνουν πως το Ελληνικό DNA εξακολουθεί να υπάρχει ,δεν μπαίνω στην αριθμητική ποσότητα , τι και ποιούς ενοχλεί ; . Εγώ προσωπικώς θα ήμουν υπερήφανος αν σε εξέταση βρισκόταν η σχέση μου με τους αρχαίους Έλληνες . Προτιμώ να είμαι Έλληνας , από οποιονδήποτε άλλον Ευρωπαίο , που και το όνομά τους στους Έλληνες το οφείλουν , να μην αναφερθώ σε επιστήμες και τέχνες που από εδώ ξεκίνησαν όλα , τα μουσεία και οι βιβλιοθήκες τους είναι γεμάτα από Ελληνικά έργα . Ο ΝΙΤΣΕ περιγράφει πλήρως τι σημαίνει Έλληνας και γιατί ο φθόνος προς αυτούς . Ευχαριστώ για την τιμή που μου έκανες και για την αφορμή που μου έδωσες να τα πω εν συντομία .

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει