Τη νομοθετική ρύθμιση για τους συμβασιούχους των δήμων, που πρόκειται να κατατεθεί τη Δευτέρα παρουσίασε στην ΠΟΕ-ΟΤΑ ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, σε συνάντησή τους σήμερα το μεσημέρι.

Μετά τη συνάντηση οι συνδικαλιστές σημείωσαν ότι η ρύθμιση «απέχει πολύ» από αυτά που διεκδικούν (μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου), ωστόσο θα εξεταστεί από τους νομικούς συμβούλους της Ομοσπονδίας, ενώ το απόγευμα θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή για να καθορίσει το μέλλον των κινητοποιήσεών της.

Όπως ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η συγκεκριμένη ρύθμιση προβλέπει τη σύναψη νέων συμβάσεων για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα μέχρι την ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων του ΑΣΕΠ για 2.500 μόνιμες προσλήψεις στους δήμους. Η ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να αναπροσαρμόσουν τα οργανογράμματά τους ώστε, με βάση τις πραγματικές ανάγκες τους, να προκύψουν πρόσθετες οργανικές θέσεις, οι οποίες θα καλυφθούν κι’ αυτές μέσω ΑΣΕΠ.

Ο υπουργός σημείωσε, ακόμα, ότι είπε στους συνδικαλιστές ότι θα πρέπει να θεωρούν δεδομένη την πολιτική θέση της κυβέρνησης «να μην ενδώσει σε κάθε είδους πιέσεις για να παραδοθεί το έργο της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιωτικά συμφέροντα».

Ο κ. Σκουρλέτης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σήμερα στην συνάντηση με την ΠΟΕ-ΟΤΑ παρουσιάσαμε αναλυτικά όλα τα σημεία της νομοθετικής ρύθμισης που σκοπεύουμε να καταθέσουμε την Δευτέρα. Δεχτήκαμε αρκετά ερωτήματα και δόθηκαν απαντήσεις. Θεωρώ θετικό ότι υπάρχει ένας ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας και διαβλέπω και μία ειλικρινή διάθεση από όλες τις πλευρές ώστε να βρεθεί λύση. Θέλω να επαναλάβω ότι με τη συγκεκριμένη ρύθμιση προβλέπουμε τη διασφάλιση της συνέχισης με νέες συμβάσεις των ήδη μέχρι τώρα εργαζομένων συμβασιούχων, μέχρι την ανακοίνωση των οριστικών των προσωρινών αποτελεσμάτων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για την κάλυψη με μόνιμο τακτικό προσωπικό σε συγκεκριμένες θέσεις εργασίας. Είπα για άλλη μια φορά προς την ΠΟΕ-ΟΤΑ να θεωρούν δεδομένη την πολιτική θέση της κυβέρνησης να μην ενδώσει σε κάθε είδους πιέσεις για να παραδοθεί το έργο της συγκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιωτικά συμφέροντα. Επιφυλάχθηκαν να συνεδριάσουν και να μας απαντήσουν. Περιμένουμε λοιπόν την απάντησή τους».

«Μιλάμε για νέες συμβάσεις», ξεκαθάρισε ο κ. Σκουρλέτης. Και συμπλήρωσε: «Στην πρότασή μας υιοθετούμε τον δρόμο που μας υπέδειξε το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο είπε ότι είναι αντισυνταγματικό, θέσεις οι οποίες καλύπτουν διαρκείς και πάγιες ανάγκες να καλύπτονται με συνεχώς ανανεούμενες συμβάσεις. Αυτό λοιπόν ως σκεπτικό το υιοθετούμε, το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι ένα ανώτατο δικαστήριο ούτως ή άλλως και για αυτό το έχουμε ενσωματώσει στην πρόταση που καταθέτουμε. Βεβαίως από την άλλη αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν εξαιρετικές συνθήκες, οι οποίες προκύπτουν από τα συσσωρευμένα σκουπίδια και με βάση λοιπόν αυτές τις παραμέτρους έχουμε καταθέσει την συγκεκριμένη πρόταση».

Για τον χρονικό ορίζοντα των συμβάσεων είπε:

«Εμείς θα κάνουμε τα πάντα, ότι περνάει από την μεριά μας να γίνουν όλα πάρα πολύ γρήγορα και θεωρώ ότι το αντίστοιχο από όσο γνωρίζω σε επικοινωνία με τους ανθρώπους του ΑΣΕΠ θα κάνουν και από εκεί. Άρα μιλάμε μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, να έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία».

«Όταν υπάρχει διάλογος βρίσκεις λύσεις. Νομίζω λοιπόν ότι αδιέξοδο δεν θα υπάρξει. Περιμένουμε και την ΚΕΔΕ σε λίγο, να ακούσουμε και τις δικές τις απόψεις, νομίζω ότι όλοι τελικά πρέπει να σταθούν στο ύψος των ευθυνών που τους αναλογούν», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς τέλος για τον αριθμό προσλήψεων που θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ ο υπουργός ανέφερε: «Ο αριθμός όπως γνωρίζετε με βάση την κατοχυρωμένη Συνταγματική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα προσδιοριστεί από τους ίδιους τους Δήμους. Εμείς ήδη έχουμε εγκρίνει 2.500 προσλήψεις οι οποίες αντιστοιχούν σε αντίστοιχα αιτήματα που μας έχουν καταθέσει οι Δήμοι. Δίνουμε με τη συγκεκριμένη ρύθμιση τη δυνατότητα να υπάρχει αναπροσαρμογή στους οργανισμούς των Δήμων, έτσι ώστε να προκύψουν και άλλες οργανικές θέσεις με βάση τις πραγματικές τους ανάγκες».